19 / 03 / 2024

Aileler küçüldü konutlar da küçüldü!

Aileler küçüldü konutlar da küçüldü!

Çok sayıda Başkentliyi ev sahibi yapan müteahhit Mehmet Öztürk, günümüzde ailelerin küçülmesi, evlilik yaşının ilerlemesi, çocuk sayısının azalmasının, küçük ama kullanışlı dairelere talebi artırdığını söyledi.



Günümüzde değişen yaşam şekillen konut sektörüne de yansıdı. Ailelerin küçülmesi, evlilik yaşının ilerlemesi, çocuk sayısının azalması müteahhitleri küçük ama kullanışlı daire yapmaya yöneltti. 30 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren Neva Prestij Yapı'nın sahibi Mehmet Öztürk ile hem değişen konut sektörü hem de 650 dairelik yeni projesini konuştuk. Öztürk, Aileler küçüldü, konutlar da küçüldü" diyerek sektördeki son durumu özetledi. 


İnşaat sektöründe firmalar büyük bir yarış içinde. Sizi diğerlerinden ayıran özellik ne? 

30 yıldır sektördeyiz. Firma olarak son yıllarda toplu konut projelerine hız verdik. Eryaman, Sincan ve Etimesgut çevresinde 3 bin 500 civarında konut yaptık. Bu projelerle sadece konut üretmekten öte doğa ve kent hayatını buluşturduk, yaşam kalitesinin artmasını sağladık, estetik ve konforu birleştirdik. 

Müşterilerimize yaşanacak mekanlar tasarladık. 


En son hangi proje üzerinde çalıştınız? 

Eryaman'da Alpak ve Neva ortaklığında gerçekleştirdiğimiz bir proje. Nurettin Alpaklı ile birlikte yürüttüğümüz bu konut projesinde 2+1,1 + 1 olmak üzere küçük konutlar ürettik. Toplam 10 bloktan oluşan 650 dairelik projemizde yeni evlenmiş çiftlere, üniversite öğrencilerine, emekli olmuş yaşlı kişilere daha çok hitap ediyoruz. 


Küçük konut tercih ediliyor mu? Bu alana yönelmenizin sebebi nedir? 

Küçük konuta yönelmemizin sebebi yüksek kira geliri getirmesi ve almabilirliğinin daha kolay olması. Mesela încek bölgesinde 1 + 1 daire 350 bin TL'ye almıyor ve 1000 liraya kiraya veriliyor. Biz bu fiyata üç daire satıyoruz. Kira getirişi ise 3 bin lira oluyor. Eryaman, bulunduğu lokasyon olarak gelişiyor. Bu nedenle en çok tercih edilen bölgeler arasında. Daha kolay alınabildiği için büyük bir satış potansiyeli var. 

Ve en çok müşterimiz Çankaya'dan geliyor. Ulaşım da artık çok kolay. Şehir merkezine rahatlıkla ulaşılabiliyor. Nefes alman, doğa ile iç içe bir bölge olması açısında da çok fazla tercih ediliyor. Artık Çankayalılar da Eryaman'ı keşfetti. 


İHTİYAÇLAR TERCİHLERİ BELİRLIYOR 


Yeni nesil bu küçük konutları tercih ediyor mu? 

Yeni nesil bundan 20 yıl önceki Türkiye'de yaşamıyor. Türkiye her geçen gün büyüyüp gelişen bir ülke oldu. İmkanların artmasıyla ihtiyaçlar da arttı. İhtiyaçlar da tercihleri belirliyor. Gençler ayrıca Avrupa'daki yaşam tarzını benimsedi. Bunu giyimden mobilyaya kadar her alanda görebiliyoruz. Dolayısıyla daha modern, günlük hayatın içinde çok vakitlerini almayacak, yaşamlarını kolaylaştıracak küçük konutlarda yaşamlarını sürdürmek istiyorlar.

 

SALON KÜLTÜRÜ BİTTİ 


İnşaat sektörü Ankara'da önemli bir paya sahip. Sektör nereye doğru gidiyor? 

Ankara'da insanlar eski evlerde oturmak istemiyor. Yeni yapılmış site formatındaki konutlar tercih ediliyor. Konfor açısından özellikle güvenlik için sitelere yöneliyorlar. 

Hırsızların, dilencilerin artması insanlarda bir korku oluşturuyor. 

Bizler de müteahhitler olarak artık tek tip bina yapmıyoruz. Ailelerin kendilerini güvende hissedebileceği bunun yanmda konforlu siteler yapıyoruz. Tabi bir de eski binalarda var olan salon kültürü bitti. 

Büyük, kalabalık ailelerin sadece özel zamanlarda kullandıkları bu odalar, yeni sitelerde American mutfak dediğimiz mutfak ve oturma alanlarının bir olduğu daha fonksiyonel odalara dönüştü. 


ULAŞIM PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ 


Ankaralı bir işadamı olarak nasıl bir  Ankara  görmek istiyorsunuz? 

Ankara'nın bürokrasi şehri olması onu Türkiye'nin kalbi yapıyor. Son 10 yılda sanayi ve teknoloji alanında ilerleme kaydedildi. Başkent, İstanbul ile yarışır hale geldi. Ancak bu yarış içinde her geçen gün nüfusun ve bunun yanında araç sayısının artmasının önümüzdeki beş yıl içerisinde ulaşımda büyük sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. 

Şimdiden metronun hız ve yaygınlık olarak Avrupa standartlarına ulaşması lazım. Yeni projeler ile daha modern, daha yaşanabilir ve yaşam standartlarını yükselten yapılar yapılması ayrıca en önemlisi şehrin siluletini bozmayan projeler gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Şehrimiz her şeyiyle dünyadaki tüm başkentlere örnek olmalı. 


EN GÜVENLİ YATIRIM ARACI 


Ankaralı neden en çok gayrimenküle yatırım yapıyor? 

Ankaralılar konuta yatırım yapmayı çok seviyor. Düzenli bir hayatın olması, maddi olarak da diğer şehirlere göre belli bir standarta sahip olunması gayrimenkulu güvenli yatırım aracı olarak görülmesine sebep oluyor. 

Aileler sadece bireysel değil kızma, oğluna hatta neredeyse torunlarına bile konut alıyor. Memur kenti olması bunda en büyük etken diyebilirim. 


Ankara'da her geçen gün yeni inşaat projelerini görüyoruz. 

Konut konusunda insanlar doygunluğa ulaşmadı mı? 

Şu an en çok proje yapılan bölgeler İncek, Batıkent, Çayyolu ve Eryaman. İncek'te 8 bin kişi oturuyor 80 bin konut, Çayyolu'nda 200 bin kişi oturuyor 100 bin konut projesi var. Ancak bizim konut ürettiğimiz bölgede Etimesgut, Sincan ve Eryaman'da 1.5 milyon insan yaşıyor. Ve 150 bin konut projesi var. 

Yeni proje yapılacağı zaman bu oranlar dikkate alınmalı. 

Dolayısıyla doygunluğa ulaşmış bölgelerde yapılan projeler ölü yatırımdır. 



Habertürk Ankara




Geri Dön