19 / 04 / 2024

Airbus İstanbul'a iniş izni istiyor!

Airbus İstanbul'a iniş izni istiyor!

Dev havacılık şirketi Airbus, İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanında bakım - onarım yapmak, simülasyon ve pilot eğitim merkezi kurmak için 20 bin metrekare yer istedi.



Avrupalı havacılık devi Airbus, İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanının yolunu gözlüyor. Dünyanın en büyük 2 uçak üreticisinden biri olan Airbus, Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya kayan müşteri kitlesine yakın olmak için 3. havalimanından yer talep etti.



Bilindiği gibi, 3. havalimanı ihalesini Cengiz - Kolin - Limak - Kalyon - Mapa ortak girişim grubu kazandı. Limak, işletmesini yaptığı Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı bünyesinde hayata geçirdiği bir sosyal sorumluluk projesi için Airbus’ın Toulouse’daki tesislerini gezmek isteyince, Airbus hemen yeni havalimanıyla ilgili görüşme talep etti.



Görüşmelerde Airbus’ın ilk aşamada kendilerinden 20 bin metrekare kapalı alanı olan yer istediğini söyleyen Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, şunları anlattı:



“Müşteri eksenlerinin yüzde 80 oranında Ortadoğu başta olmak üzere kaydığını anlattılar ve müşterilerine yakın olmak istediklerini söylediler. Ortadoğu merkezi gibi konumlandırmak niyetindeler. Biz projeyle ilgili bilgi verdik. İstedikleri şey, müşterilerine yakın yerlerde bakım - onarım, lojistik hangarları, simülasyon merkezi, pilot eğitim merkezi kurmak. Çok ilgililer, inşaat sürüyor. Yapmak istediğiniz şeye göre ‘temasta kalalım’ dedik.”



Havada 2 konu var


Airbus’ın talep ettiği yer ve sistemin, görüşmeler sonuca bağlanırsa, ilerleyen dönemlerde daha da genişleyebileceğini anlatan Özdemir, Airbus’ın müşterilerine yakın olmasının maliyetlerini de azaltacağını söyledi. Özdemir, şöyle devam etti:

“Düşünün, uçağı üretiyor, parçaları oradan oraya çeşitli yollardan taşıyor, sırf lojistiği bile inanılmaz bir maliyet. Havacılıkta bir numaralı gelir kaynağı yolcu. Ama ciddi bir endüstriyel tarafı da var, gemiyle getiriyor, birbiriyle entegre ulaşım da çok önemli. Bakıyor ki bu limanı da kullanabilirim, bunların hepsi kendi yararına olan şeyler. İstanbul’un coğrafi konumunun getirdiği avantaj hiçbir şeyle kıyaslanamaz ve bunun herkes farkında. Zaten inanın havacılık dünyasında kim varsa herkes yeni havalimanıyla ilgili görüşmek istiyor. Dünyada iki şey konuşuluyor, THY ve yeni havalimanı.”



Güven göstergesi


Özdemir, dünyadaki iki önemli uçak üreticisinden birinin ilgisinin Türkiye’nin geleceğine duyulan güvenin göstergesi olduğunu vurgulayarak, Airbus’ın ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü de Türkiye’den sağlayabileceğini söyledi.

Yeni havalimanında ‘master’ planın çok iyi olduğunu kaydeden Özdemir, “Bazı ülkelerde işlerin yavaş ilerlemesinden şikâyet ettiler. Çözüm anlamında Türkiye etkili ve pratik bir ülke. Bu merkezlerde çalışacak işgücü de lazım. Toulouse’da bir teknik okulu var. ‘Bunun gibi bir yer için sizi Türkiye’deki okullarla evlendirebiliriz. Kendi çalışma ekibinizi oluşturursunuz’ diye öneri sunduk” dedi.





3 piste A380 indirecek


Ebru Özdemir, havacılıkta gidişatın büyük gövdeli araçlara doğru olduğuna dikkat çekerek, yeni havalimanında yer alacak 6 pistten 3’ünün ‘Airbus’ın devi’ olarak bilinen A380’ler için müsait olacağını söyledi. Özdemir, “A380’ler için asgari 4 bin metre pist gerekiyor. Pistlerin eğimleri ve genişliği de ona göre olacak. Uçak çok büyük ve ağır. Eğer Qatar Airways’in, Emirates’in 380’i olacaksa THY’nin de olacak. Çünkü burada yarışıyoruz. Şimdi en büyük sıkıntı pist kapasitesi. Alt yapı yüzünden bizim büyük uçak kabul etmiyor olmamız lazım. O yüzden yeni havalimanın etkilerinden biri de bu olacak” diye konuştu.




Nice ve Lyon’un peşine düştü


Fransa’nın bir özelleştirme hamlesi içinde olduğunu anlatan Ebru Özdemir, Nice ve Lyon havalimanlarının özelleştirmeleriyle ilgilendiklerini vurguladı. Fransa’da da bir seçim olacağını belirten Özdemir, seçimlerden sonra özelleştirmelerin de netleşeceğini söyledi. Limak olarak enerjide belli bir büyüklük yakalamak istediklerini söyleyen Özdemir, Limak Enerji’yi holdingleştirebileceklerini de ifade etti.



Duygu Erdoğan / Milliyet





Geri Dön