18 / 04 / 2024

Akar Pınar Üstün: Ulus projesinin bitimine Mimarlar Odası engel oldu!

Akar Pınar Üstün: Ulus projesinin bitimine Mimarlar Odası engel oldu!

Ulus projesinin başındaki isim Akar Pınar Üstün, "2017'de bitirmeyi planlıyorduk ancak Mimarlar Odası engel oldu" diye konuştu



Ulus Meydanı projesinin başındaki isim konuştu:


Yüz elli bin metrekarelik bir tarihi dönüşümün yaşandığı Hacı Bayram,  Ankara  Kalesi ve Ulus Tarihi Kent Merkezi projesinin başındaki isim Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Akar Pınar Üstün, SABAH Ankara'ya konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Birinci önceliğimiz" dediği Ulus Meydanı'nı 10 yıl önce çıktıkları bu yolda 2017 yılında Ankara'ya kazandırmayı hedeflediklerini belirten Üstün, "Mimarlar ve diğer odaların açtığı davalar nedeniyle bu mümkün olmadı" dedi. 


Gerekçe de gösterilmedi 

Hacı Bayram, Ankara Kalesi ve Ulus'taki çalışmalarla ilgili gerekçe gösterilmeden yürütmeyi durdurma kararı alındığı belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Akar Pınar Üstün, "Bundan yaklaşık 15 yıl önce bu projenin hayali ortaya çıktı ve 2007 yılında Hacı Bayram çevresini projelendirmeye başladık. 2008 yılında ise bölgedeki ilk icraatlarımıza başladık. Mülkiyetler çok olduğu için de burada normal kamulaştırmadan ziyade acele kamulaştırma gerekiyordu. Kaldı ki bu alan yenileme alanıdır. Burayla ilgili çıkan Bakanlar Kurulu kararları ve planlar başta Mimarlar Odası olmak üzere sürekli olarak dava edildi" diye konuştu. 


Başa dönüldü 

Planlarla ilgili sürekli herhangi bir gerekçe sunmadan yürütmeyi durdurma kararı alındığını kaydeden Üstün, "Yürütmeyi durdurma kararının ardından bilirkişi atanmasını bekliyoruz. Bu bilirkişi atanması yaklaşık 1 yıl sürüyor. Bir sene sonra atanan bilirkişi tekrar başa dönüyor. Bir planın iptali demek her şeye sıfırdan başlamak demektir. Yani bir plan 3-4 seneyi bulabiliyor. Ulus için plansızlık demek, buradaki bütün yaşayanların bir sürü sorunlarla karşılaşması demektir" şeklinde konuştu. 


'1923 yılındaki aslına dönecek'

Ulus'un 1923 yılında çekilmiş fotoğraflarını incelediklerini anlatan Üstün, "Amacımız o dönemi ortaya çıkarabilmek. Ankara'nın ilk meclisi ve manevi mimarı Ulus'ta. Ama bu yıpranmışlık nedeniyle Ulus'ta bir çöküş yaşanmaya başlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek'in 15 yıllık hayali; meydanı ile Hacı Bayram'ı ile Ankara Kalesi ile başkentin manevi ve tarihi kültürünü ön plana çıkarmak. 2007 yılında ise bu proje için ilk kazmayı vurduk. Bizim 150 bin metrekarelik tarihi dönüşümü 10 yılda bitirmemiz hedeflendi. Ancak biz davalardan dolayı daha Hacı Bayramı bitiremedik. Davalar olmasa 2017 tüm projeler bitmiş olurdu" şeklinde konuştu. Özellikle Ulus ve çevresinde yaşayanların bu projelere büyük destek verdiğini belirten Üstün, "Ulus artık kendine bir dönüşüm istiyor. Ulus herkesin kafasında sıkıntılı ve güvensiz bir yer olarak algılanıyor. Eğer bu dönüşüm olursa Ulus'ta 24 saat gezebilecek insanlar. Biz Ulus'u Ankara'ya kazandırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. 


Hacı Bayram meyvesini verdi

Hacı Bayram'da Eyüp Sultan maneviyatını diriltmeye çalıştıklarını belirten Üstün, "Hacı Bayram'ın manevi havasına yakışmayan birçok yapıyı yıktık. Özellikle Hacı Bayram'da yüzde 80'den daha fazla ilerleyemiyoruz çünkü dava üstüne dava geliyor. Ancak buna rağmen buranın meyvelerini almaya başladık. Şu anda buraya günde 15 bin yerli ve yabancı ziyaretçi geliyor. Bu projeden önce insanlar buralara gelmeye korkuyordu. Saat 18.00'dan sonra gezemezdik. Şimdi 24 saat açık" diye konuştu. 


Sabah Ankara


Geri Dön