26 / 04 / 2024

Akasya Acıbadem'in yüzde 80'i satıldı!

Akasya Acıbadem'in yüzde 80'i satıldı!

Sinpaş, Akiş, Yıldız Holding, Doğu-Batı Group ve Corio'nun ortak olduğu Akasya projesinin ilk etabında dairelerin yüzde 80'i peşin fiyatına satıldı. 2012'de bitecek projenin alışveriş merkezindeki dev oyun alanına Boeing 727 konulacak



Ekonomik kriz döneminde birçok konut projesi ertelenirken Akasya Acıbadem projesi kriz döneminde başladı ve kriz döneminde beklenenden fazla ilgi gördü. Acıbadem'de Ford'un eski fabrikasının bulunduğu arazide Sinpaş, Akiş, Yıldız Holding, Doğu-Batı Group ve Corio'nun işbirliğiyle hayata geçirilecek olan proje, toplam 650 milyon dolarlık bir yatırımla start aldı. Proje 3 etaptan oluşuyor, Akasya Göl yakında satışa sunulacak, Akasya Koru ise önceki aylarda satışa sunuldu ve şu kriz döneminde inanması zor geliyor ama dairelerin yüzde 80'i peşin fiyatına satıldı. Akasya projesinde bir de Anadolu yakası'nın en büyük alışveriş merkezi olacak. 2012 yılında tamamlanacak projenin ayrıntılarını Saf Gayrimenkul Genel Müdürü Oray Demirel'le konuştuk.

Akasya projesi 5 ortaklı bir proje. İlk kim başlamış?
Araziyi Koç Grubu'ndan Sinpaş almış. Beklemiş. Buraya nasıl bir proje yapılacağı araştırılmış ve sonuçta Akiş, Sinpaş, Yıldız Holding, Doğu-Batı Group ve Corio'nun ortaklığında kurulan Saf Gayrimenkul tarafından proje başladı. Mimarlar Workshop tarafından konut bölümü, Akmerkez ve İstinye Park'ın mimarlık ofisi olan Amerikalı Development Design Group tarafından da alışveriş merkezi bölümü planlandı.

Gayrimenkul parlak

Kriz ortamında böylesine büyük bir projeye girerken 5 ortaklı olmak büyük avantaj mı?

Avantaj ama bu projeyi grupların hepsi tek başına da yapabilirdi. Sinerji oluşmuş durumda. Yatırım kararı kriz öncesinde verilmişti.

Ertelenmesi düşünülmedi mi?
Çok doğru lokasyon. Grupların ortak kararı. “Krizler fırsat dönemidir, doğru iş müşteriyi çeker” diye düşündüler.

Müşteri profili kimler?
A ve B artı diyebiliriz. Yöneticiler, akademisyenler var. Düşen faizler insanları alternatif yatırım araçlarına da yöneltti. Bu açıdan da gayrimenkul parlak bir dönem yaşıyor. Acıbadem'in kendine özgü bir müşterisi oldu. Ayrıca Suadiye'den Maltepe'ye kadar olan sahilden deprem korkusuyla buraya gelen bir müşteri grubu da oldu.

Fiyatlar da gayrimenkulde geriye geldi...
Evet. Biz de makul bir fiyat konseptinde sunduk. Yüksek bir taleple karşılaştık.

2007'de gayrimenkul fiyatları tavan yaptı. Yine yükselir mi?
Hâlâ Avrupa'nın gerisinde fiyatlar. Yüzde 35 daha ucuz Türkiye'deki konut fiyatları. Özellikle İstanbul'da gidilecek çok marj var. İstanbul'da tavan noktaya daha var diye düşünüyorum yalnızca zamana ihtiyaç var.

Bazı projeler çok değer kaybetti...
Bu da doğru. Özellikle kira gelirleri düştü. Bu yüzden de doğru projeleri bulmak da önemli.

Metrekare fiyatlarınız nedir?
İkinci etap satışlarına 5.000-6.000 TL arası başlayacağız. Arzu eden müşterilere de bir yıl kredilendiriyoruz, bir yıl faizsiz yapıyoruz bunu.

Yabancılar satın aldı
Artık insanlar yalnızca konut almak istemiyor. Bir yaşam modelinin içine dahil olmak isteyen bir müşteri grubu var. Bunlar için de otoparkından fitness salonuna, getirdiği farklılıklar önem taşıyor...

Sizin projede farklılıklar neler?
İnsanların ihtiyaçları sonsuz. Yenilikler önemli. Kat bahçeleri çok ilgi çekti. Balkona benzer unsurlar bahçe şeklinde tasarlandı. 12- 13'üncü katta istediğinizi ekebilirsiniz. Projenin toplamında 60 bin metrekare yani 10 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alanımız var. Bizim projenin önemli yanı şehir merkezinde olması.

Yabancı müşterileriniz var mı?
Penthouse'dan birini Rusya'da yaşayan bir Türk kökenli aldı. Londra ve Amsterdam'dan alan oldu. Biri İngiliz biri Türk... Milyon dolarlık dairelere talep geldi. Şu anda 6 bin dolar metrekare fiyatları ama 2012'de proje bitince metrekaresi 10 bin dolar olur. 40 katlı rezidansımız, Anadolu yakasının en yüksek rezidansları. Anadolu yakasının kulesi diyebiliriz. Alışveriş merkezine Boeing 727 yerleştirilecek

Akasya projesi 3 ayrı etap değil mi?
Evet. 2012'de bitmesi planlanıyor ama erken teslimler de söz konusu olacak. Birinci etap Akasya Koru bölümü, burada 2 ayrı yaşam tipi var. Rezidans yaşamı ve kat bahçeleri olan evler var. Villa yaşantısı katlara taşındı.

Her evin bahçesi mi olacak?
Evet. Her dairede 20 cm derinliğinde toprak alan üzerine ekilebilir alan yapıldı.

Koru diyorsunuz, yeşil alan ne kadar olacak?
Binlerce ağaçlık bir koru. 8 bin 500 metrekare civarında bir koru.

Bu bölüm satışa sunuldu değil mi?
Evet. Çok hızla satıldı. 3-4 haftada bitti ve dairelerin çoğu peşin fiyatına satıldı.

Akasya Kent bölümündeki alışveriş merkezinin farklılığı ne olacak?
80 bin metrekare kiralanabilir alanı olan üst segmentte olacak. Outlet değil. Akmerkez'in 3 katı büyüklüğünde. Bir Boeing 727 uçağı getirtiyoruz. Hakiki bir uçağa çocuklar ailelerinden ayrılıp binecekler ve Kidzania'ya uçacaklar. Kidzania bir çocuk dünyası. Aileleri, bileklerine takılan bileziklerle alışveriş merkezindeki farklı monitörlerden çocuklarını izleyebilecekler. Kökeni Meksika bu konseptin. Portekiz'de yeni açıldı. Japonya'da da var... Bence kriz inşaat sektörünü vurmadı doğru projelerde işler iyi gidiyor

Global kriz inşaat sektörünü etkiledi. Birçok proje ertelendi ya da durdu...
Kriz inşaat sektörünü bence çok vurmadı. Bu işler semaye meselesi. Bu işlere heveslenip yeni girenler zarar gördü. Gayrimenkul güvene dayalı bir sektör. Doğru projeler de iyi gidiyor. Biz bu dönemde çoğunluk peşin alınca nakit parası çok olan bir şirket olduk.

Bu kriz ortamında peşin mi aldılar?
Evet. Yüzde 80'ini peşin fiyatına satıldı. Biz de iyi indirimler yaptık. Peşin iskontosunu yüzde 10-12 arasında yaptık. Yakında Akasya Göl etabı satışa sunulacak, burada önceliği Akasya Göl'e talip olan ama istediği gibi bir daireyi bulamayanlara öncelik vererek satacağız. Akasya Göl'de 458 konut var. tamamında 1580 konut var. Diğer bölüm Akkök tarafından yapılıyor. Akasya Kent çok farklı. İçinde gece kulübü olacak, büyük bir alışveriş merkezi olacak. Burada da rezidanslar var.

Benim de hayatım değişti
Oray Demirel İstanbul'da Kabataş Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'ne girmiş. Kariyerini de yapı malzemeleri üzerine yapmış. Sinpaş Grubu'nda alışveriş merkezi projelerini yüürüten Demirel, daha sonra Saf Gayrimenkul'ün Genel Müdürü oldu. Demirel, Rumeli Hisarı'nda büyümüş ve 2 ay önce bu proje için Anadolu Yakası'na taşınmış. 7 aylık bir oğlu olan Oray Demirel, “Bu proje bittiğinde benim oğlan da 3.5 yaşında olacak. Kidzania'da oynayacak” diyor.

3 tane 40 katlı kule yapılacak
Akasya Acıbadem projesinde, Sinpaş'ın yüzde 25, Akiş'in yüzde 28, Yıldız Holding'in yüzde 25, Akmerkez'in de ortaklarından Doğu ve Batı Group'un yüzde 15 ve Hollandalı Corio Gayrimenkul'ün yüzde 7 hissesi bulunuyor. Akasya'da toplam 1.583 daire var. Projede ağırlıklı olarak 3+1 daireler bulunuyor. 70-350 metrekare arasında dairelerin fiyatları da 300 bin TL'den başlıyor, 2.8 milyon TL'ye kadar çıkıyor. 3 tane 40'ar katlı kule de var.
Elif ERGU/Vatan

0212 393 01 00

www.ak-asya.com
[email protected]

Akasya Acıbadem'in Koru etabında son 19 konut!


Geri Dön