25 / 04 / 2024

Akay kavşağı davası 20 yıl sonra bitti!

Akay kavşağı davası 20 yıl sonra bitti!

Akay Kavşağı için Çankaya Belediyesi tarafından açılan dava, 20 yılın ardından Büyükşehir'in lehinde sonuçlandı. Bilirkişi raporunu inceleyen mahkeme Akay Kavşağı'nda hukuka aykırılığın bulunmadığına karar verdi.



Ankara'nın yoğun trafik yükünü azaltabilmek için Büyükşehir Belediyesi tarafından 1998 yılında yapımı tamamlanan Akay Kavşağı'nın 20 yıldır süren davası son buldu. Çankaya Belediyesi tarafından "şehir planlama ilkeleri" ve "kamu yararına" aykırı olduğu gerekçesi ile 1995 yılında açılan davada bilirkişi raporunu inceleyen 3.İdare Mahkemesi Akay Kavşağı'nda hukuka aykırılığın bulunmadığına oybirliğiyle karar verdi. 


2001 YILINDA AÇILDI 


Ankara trafiğinin kilit noktalarından biri olan, Eskişehir yolu ve İsmet İnönü Bulvarı'nda oluşan düğümün çözülebilmesi ve protokol yolu özelliğinde olan Atatürk Bulvarı'nın kesintisiz ulaşım hattına sahip olması için 1994 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla bölgeye köprülü kavşak yapılmasına karar verildi. 1998 yılında yapımına başlanan ve 2001 yılında Ankaralılar tarafından kullanılmaya başlanan Akay Kavşağı için Çankaya Belediyesi 1995 yılında şehir planlama ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesi ile İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme planlamanın kamu yararına uygun olmadığına karar vererek projeyi iptal etti. Büyükşehir Belediyesi bölgenin plansız kalması nedeniyle yeni planlama yaptı. 


BİLİRKİŞİDEN OLUMLU RAPOR


Danıştay kararı ile bölgede keşif ve inceleme yapan bilirkişi raporunda Akay Kavşağı'nın yıkılması veya kapatılmasının kamu yararına uygun olmadığını belirterek, "Akay Kavşağı projesi Çankaya -Eskişehir- Ulus yolları kavşak noktasındaki trafik yoğunluğuna olumlu etki yaratmaktadır" dedi. Bilirkişi raporunun ardından davayı yeniden inceleyen  Ankara  3.İdare Mahkemesi hukuka aykırılığın bulunmadığına oybirliği ile karar vererek 20 yıldır devam eden davaya son noktayı koydu. 


Sabah




Geri Dön