25 / 04 / 2024

Akdeniz Üniversitesi cami inşasında 1,5 ton keçi kılı kullanacak!

Akdeniz Üniversitesi cami inşasında 1,5 ton keçi kılı kullanacak!

AKDENİZ Üniversitesi Yerleşkesi'nde yapılan İlahiyat Fakültesi Camisi'nin kubbe kaplamasında içinde 1,5 ton keçi kılı da bulunan bir karışım kullanılacak.



Selçuklu, Osmanlı ve modern mimari tarzında inşa edilen caminin 36 metre çapındaki kubbesiyle Türkiye'nin en büyük kubbeli camilerinden biri olacağını ve kubbenin yerden yüksekliğinin de 42,5 metreye ulaşacağını ifade eden Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi Yapma ve Yaşatma Demeği Başkanı Necmi Atik, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, cami inşaatının Temmuz 2011'de başladığını kaydetti.

 

Osmanlı mimarisi uygulandı 

Kubbenin kaplanması aşamasında Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde kullanılan malzemelerin tercih edildiğini ve kubbenin üzerini kaplamak için farklı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Atik, "Kubbe kaplaması için ecdadımız çok güzel bir çamur karışımı bulmuş. Biz de araştırmalar sonunda bunu öğrendik. Bunun içinde keçi kılı var. Ayrıca mayalanmaya uygun toprak ve buğday samanı bulunuyor. Kubbe için 1,5 ton keçi kılı kullanacağız. Bu hem izolasyon sağlıyor hem de kubbeye yerleştirilen kaplamanın delinmesi önlüyor" dedi. 


Aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek 

Cami yerleşkesinin 35 dönüm alanda yapıldığını 2 bin metrekarelik alanın kadınların kullanımına ayrılacağmıve aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceğini dile getiren Atik, caminin 86 metre yüksekliğinde dört minaresi bulunacağına dikkat çekerek, "Camide çocuk bakım odaları, mutfak ve kütüphane de bulunacak" dedi. Sadece minarelerin oturduğu alanın yüz metrekare olduğuna dikkati çeken Atik, "Camide sadece ana sütunlar beton. Diğer alanların tamamı yığma taştan yapıldı. Bu özelliğiyle de bir ilk olma özelliği taşıyor. Caminin büyük kısmı oyma yöntemiyle işlendi. İçinde devasa büyüklükte taştan oyma hat levha dualar yerleştirildi" ifadelerini kullandı. 


Milat


Geri Dön