20 / 04 / 2024

Akdeniz'de konut fiyatları arttı!

Akdeniz'de konut fiyatları arttı!

Türkiye'nin Akdeniz kıyıları da konut fiyat artışından nasibini alıyor. Özellikle Antalya'da son bir yılda konut fiyatlarının uçuşa geçtiği gözleniyor



Akdeniz kıyılarındaki konut fiyat artışını analiz etti. Araştırmaya göre en yüksek artış Antalya'da. Önemli turizm merkezlerimizden biri olan il aynı zamanda Türkiye'nin en çok göç alan illerinden biri. Yabancı yatırımcıların ilgisiyle de konut sektöründe hareketliliğin yaşandığı ile talep artarak devam ediyor.


Geleneksel mimarisini korumuş merkezi ve büyük ölçekli modern turizm yatırımlarının bir arada bulunduğu Antalya'da satılık konut fiyatları bir yılda ortalama yüzde 20 oranında artış gösterdi ve metrekare ortalama fiyat 1.529 TL'ye kadar ulaştı. Kiralıklarda ise artış yüzde 26 oranında ve metrekare ortalama fiyat 8 TL bandında. Amortisman (geri dönüş) süresinin 16 yıl olduğu Antalya'da en pahalı ilçe Kemer. İlçede ortalama metrekare fiyatı 2.601 TL'ye ulaştı. İkinci sırada 2.000 TL ile Konyaaltı, üçüncü sırada ise 1.714 TL ile Muratpaşa var.


Mersin'de kiralıklar tavan yaptı

Mersin ili göz önüne alındığında ise geçtiğimiz yıldan bu yana satılık konutta fiyatların yüzde 15 arttığı görülüyor. Metrekare ortalamasının 1.036 TL olduğu ilde kiralık evlerin metrekare fiyatı ise bir yılda tam yüzde 30 oranında artış gösterdi. Mersin'in en pahalı ilçesi ise 1.150 TL metrekare ortalamasıyla Yenişehir. İkinci sırada 1.083 TL ile Erdemli, üçüncü sırada ise 1.059 TL ile Silifke var.


Adana'da artış yüzde 15


Adana ilinde de konut fiyat artışı devam ediyor. Son bir yılda satılık konut fiyatları yüzde 15 oranında artarak 1.327 TL metrekare ortalamasına ulaşmış görünüyor. Kiralıklarda ise yıllık değişim yüzde 9 oranında. Adana'nın Çukurova ilçesinde ortalama fiyat 1.341 TL, Seyhan'da 1.320 TL mertebesinde.


Isparta'da geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1.155 TL olan ortalama metrekare fiyatı 1.500 TL'ye ulaştı. Merkez ilçede ortalama fiyat 1.540 TL'ye kadar çıkıyor. Kiralık evlerin metrekare ortalaması ise 5 TL. Kahramanmaraş'ta ise geçtiğimiz yılın bu aylarında ortalama metrekare fiyatı 900 TL dolaylarında seyrediyordu. Şimdilerde ortalama fiyat 1.047 TL'ye yükseldi.


Geri Dön