19 / 04 / 2024

Aken Solar, dört ayda anahtar teslim GES kuruyor!

Aken Solar, dört ayda anahtar teslim GES kuruyor!

Güneş enerjisi sektörüne anahtar teslim güneş enerji santrali (GES) kurarak, hizmet veren Aken Solar, İtalyan ortağı Nuove ile aldığı projeyi dört aydı sonuçlandırıyor.



Çevreye hiçbir zararı olmayan bu santrallerin inşaat aşamasında da istihdam yaratıyoruz" yorumunu yaptı. 

Aken Solar'ı 2013 yılında kurdukları bilgisini veren Eyilik, yurt genelinde 17 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak projelerinin bulunduğunu bildirdi. 

Eyilik, halen 13.2 MW'lık kurulu güce sahip olan santrallerinin kurulu gücünü bir yıl içinde 30 MW'a çıkarmak istediklerinin altını çizdi. 

Enerji sektöründeki güvenilir yatırım araçlarından birinin GES yatırım olduğu görüşünü kaydeden Berk Eyilik, bunun ana sebebinin devletin 10 yıl boyunca üretilen elektriği 13.3 dolar sentten satın alma taahhüdü olduğunun altını çizdi. Lisanslı güneş enerjisi santralleri projelerine 49 yıllık bir lisans süresi verildiğini hatırlatan Eyilik, "Bu durumda Türkiye'de güneş enerjisi sektörüne yatırım yaptığınız taktirde paranızı alabileceğiniz ve güvenilir şekilde çalıştırabileceğiniz uygun alanlardan bir tanesi" dedi. Firma ortaklarından Berk Eyilik, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasından (YEKDEM) yararlanarak, üretilen elektriğin dolar bazlı 45 günlük bir vadeyle devlet garantili olduğunu aktardı. 

"Yatırım alanı çok geniş" Yenilenebilir enerji kaynağı bakımından Türkiye'nin oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğunu anımsatan Berk Eyilik, Türkiye'de 4 bin megawatt (MW) lisansız ön izni çıkmış projeler ve TEİAŞ'ın açıkladığı yaklaşık 600 MW'lık lisanslı projelerin dağıtıldığını bildirdi. 

Yabancı yatırımcıların yatırım yapabilecek kanallar aradığını işaret eden Eyilik, Türkiye'de YEKDEM aracılığıyla yabancı yatırımcının yenilenebilir enerji yatırımlarına yöneldiği tespitini yaptı. 

Eyilik, Türk ve yabancı bankaların sektörü finanse etmeye sıcak baktığını ileten Eyilik, "Bunun haricinde bazı KOBİ'ler ve Kalkınma Ajansları yüzde 50'ye kadar hibe veriyor. En küçük bir KOBİ bile 75 bin TL kredi alıp, 25 binini öz kaynak kullanıp, bir GES kurabiliyor" dedi. 



Dünya Sektörel Ek


Geri Dön