23 / 04 / 2024

Akfen Holding, halka arz için düğmeye bastı!

Akfen Holding, halka arz için düğmeye bastı!

CEO Süha Güçsav, halka arzın büyük kısmının sermaye artırma yöntemiyle yapılacağına dikkat çekiyor



2009'u iki milyar dolar ciroyla kapatan Akfen Holding, halka arz için düğmeye bastı. CEO Süha Güçsav, halka arzın büyük kısmının sermaye artırma yöntemiyle yapılacağına dikkat çekiyor.

Akfen Holding Levent'teki binasının yönetim katında bir hareketlilik var. Koridorlarda koşuşturan çalışanlar, ellerindeki raporlara son şeklini vermeye uğraşırken toplantıdan toplantıya yetişmeye çalışıyorlar. Hamdi Akın yurtdışındaki iş gezisinden sürpriz bir şekilde dönmüş ve yönetim kurulunu acil toplantıya almış durumda. 10 ülkede çeşitli alanlarda faaliyet gösteren holdingin yüzlerce iş konusunun arasında en önemlisi elbette Akfen Holding'in halka arzı. Yönetim kurulu toplantı odasından holding CEO'su Süha Güçsav aceleyle çıkıyor ve son yıllardaki en büyük halka arz kararını konuşmaya başlıyoruz.

1976'da Hamdi Akm tarafından temelleri atılan Akfen Holding, bugüne gelindiğinde altı ana faaliyet alanında söz sahibi olan dev bir holding konumuna gelmiş durumda. CEO Süha Güçsav, holdingin yatırım stratejisini anlatırken halka arz nedeniyle duyduğu heyecan gözlerinden okunuyor. "Biz" diyor Güçsav, "on ülkede oldukça aktif bir grubuz. 1997'den bugüne yatırımlarımızı hep altyapı üzerine şekillendirdik. Büyüme bizim için çok önemli. Bu yüzden nerede yüksek büyüme hızı gördüysek oraya yatırım yaptık, yapacağız."

Akfen'in genel yatırım stratejisi imtiyazlı, minimum gelir garantili, uzun dönemli altyapı projelerine dayanıyor. Uzun dönemli, sürdürülebilir, öngörülebilir ve gelir tahminleri yapılabilir yatırımlara yöneldiklerini ekleyen Güçsav, "Bugün Akfen'in halka arzını konuşuyoruz. TAV'n yanında diğer iştiraklerimizin de halkımızın gözleri önüne serilmesi demek bu. Yani aslında biz bir altyapı platformunu halka arz ediyoruz" diyor.

Süha Güçsav'a göre halka arzda başarının sırrı, iyi şirket bilançosuyla iyi piyasanın bir araya gelmesinde yatıyor. Güçsav Akfen'in birçok yatırımını bitirdiğini ya da bitirmek üzere olduğunu, çoğu yatırımda (Mersin Limanı, otellerin büyük kısmı ve HES santrallerinin bir bölümü) işletme dönemine geçtiklerini de ifade ediyor. Peki ya ikinci unsur olan piyasa? 2007'deki Koza'nın halka arzından bugüne sadece geçen ay yapılan TSKB GYO'nun halka arzının gerçekleşmesi Akfen'i hareketlendiren nedenlerden biri olmuş. Kriz sonrasında Türkiye'nin konumunun iyi olduğunu düşünen Süha Güçsav, paranın gidecek yer bulmakta sıkıntı çekmeyeceği görüşünde. Hem Akfen hem de halka arz piyasası düşünüldüğünde ikisinde de doğru zamanı yakaladıklarını söylüyor. Üstelik işletmeye dönen yatırımların yerine yeni yatırımlar yapmayı da planlıyorlar özellikle enerji alanında.

Süha Güçsav, "Akfen'in halka arzının büyük kısmını sermaye artırma yöntemiyle yapıyoruz" diyor. Böylece şirket, fonları içeri alarak kalıcı bir sermaye oluşturacak, özkaynak yaratacak. Arzdan gelecek paranın bir kısmı kısa vadeli borçlara gidecek. Önemli bir kısmıysa Mersin Doğalgaz gibi ya da hidroelekti-rik santraller gibi projelere harcanacak. Ayrıca halka arzdan gelen parayla önümüzdeki dönemde yapılacak özelleştirmelerden de pay almak istiyorlar.

Halka arzdan önce Akfen yaptığı tahvil ihracıyla adından çok söz ettirdi. Özel şirket tahvillerinde bir ilk olan Akfen'in tahvili -100 milyonluk arza 5.4 katı talep gelmişti- iştahlarını da kabartmış. "Ben bir finansçıyım, holdingde çalışanların çoğu da öyle. Bu araçları hem biliyoruz hem de kullanıyoruz" diyor samimiyetle.

Akfen'in finansal araçlara yakınlığının yanı sıra halka arzın arkasında Hamdi Akın'ın iş felsefesi de yatıyor. CEO Süha Güçsav "Şirketleri ailelere mahkum bırakamazsınız. Bırakırsanız büyüyemez. Halka arz gibi yöntemlerle uzun dönemlerde büyümelerini sağlarsınız. Hamdi Bey 'benim servetim önemli' deseydi herhalde Atatürk Havalimanı'nda oturur; kalan işleri de satardı. Bizim kafamızda kalıcı sermayeyle ortakla iş yapma kültürü var. Halka açılmaya kalıcı sermaye için evet dedik" diyor. Krizden önce Türkiye'ye özel bir altyapı fonu kurmak için çalışmalara başlamışlar ancak kriz bu projeyi rafa kaldırtmış.

Altyapı gibi uzun dönemli ve büyük finansman gerektiren işler doğal olarak büyük bilançolara ihtiyaç duyuyor. Şirketler büyük bilançolara ulaşmak için de 'pasifleri' borç alarak büyütme yoluna gidiyor. Güçsav burada borcu kolesterole benzeterek iyi ve kötü borç olduğunu belirtiyor. Uzun dönemde kendisini amorti edecek projelerin finansmanı doğru yapıldığı ve para kaynaklarına da doğru anlatılıp uygun krediler alındığı zaman bilançodaki borç bir sorun olarak görülmüyor. Genel olarak projelerin yüzde 25'i civarı şirketler tarafından finanse edilirken kalan yüzde 75 bankalar (ya da tahvil ihracı gibi alternatif kaynaklardan) tarafından karşılanıyor. Güçsav "15 yıllık bir projenin yüzde 75'ini bankalar finanse ettiği zaman kaldıraç kullanmış oluyorsunuz. Yatırımcının koyduğu l'e karşılık toplam 4'lük yatırım yapmış oluyorsunuz. İşte bu sağlıklı bir bilançodur. Biz bunu yaparak büyüyoruz" diyor.

Akfen Holding'in iş kültürü her an her şeyi satabilecek yapıda gelişmiş. Öyle ki bütün şirketlerin bilançoları ve fınansal durumları günlük güncellemelerle yönetim kuruluna sunuluyor. Bu yüzden halka arz sürecinin tahmin edildiği kadar uzun olmadığına dikkat çekiyor Güçsav ve ekliyor: "Bizim kültürümüz ortaklık kültürü. Her şirketimize ortak alabiliriz, satabiliriz. Her an satılacakmış-ortak alacakmış gibi hazırız. Bu konulara hiçbir zaman kapalı olmadık." Nitekim birçok projeden de karlı bir şekilde çıkış yapma kabiliyetini göstermişler. Örneğin Kuşadası Kruvazyer Liman Projesi'ndeki hisseleri 18 ay sonra Global Altyapı Hizmetleri'ne karlı bir şekilde satmışlar. 2006'da TAV, Goldman Sachs, Babcock Brown, Global Opportunistic Fund ve Global Investment House'a blok satış yapmış. Örnekler çoğaltılabilir ancak görüldüğü gibi Hamdi Akın ve yönetim kurulu kar gördükleri yerde işleri ellerinden çıkartmakta hiçbir sakınca görmüyorlar. Akfen Holding'in beyanına göre son üç yılda yapılan bu tür çıkışlardan 458 milyon 195 bin lira kar elde edilmiş.

Mayıs ayı Akfen için olağan bir yoğunlukta ancak ayrı bir heyecanda geçecek. Yurtdışı yatırımcılarla sık sık yaptıkları görüşmeleri bu kez Akfen Holding'in arzı için yapacakları 'road show'da tekrarlayacaklar. 15 Mayıs'a kadar bu turların tamamlanması bekleniyor. Daha sonra halka arz için uygun bir tarih belirlenecek ve şirketin yüzde 29,2'si (ek hisse satışıyla beraber yüzde 34,6'sı) halka açılacak. Gerek tahvil ihracındaki gerekse TAV'ın halka arzındaki başarının bu kez de Akfen Holding'in arzında gösterilmesinin beklendiğini söylemek gerekiyor.

700 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

-Akfen GYO Accor ortaklığı çerçevesinde süren inşaatların yanı sıra 2015 yılına kadar istanbul'da Beylikdüzü, Kartal, Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası olmak üzere dört adet Ibis Otel yapılması, Ankara'da da bir adet Ibis, bir adet de Novotel açılması planlanıyor.
-Akfen GYO Accor ayrıca Bursa'da başlayan Ibis Otel inşaatının yanı sıra Adana'da da Ibis Otel yapacak.
-Akfen GYO yurtiçindeki yatırımlarının yanı sıra 2015'e kadar Rusya'da Şamara, Yaroslav, Kaliningrad ve Moskova Ibis, Krastnoyarsk'da Ibis ve Novotel açmayı planlıyor.
-Akfen GYO'nun yeni yatırımları için öngörülen toplam yatırım tutarı 180 milyon euro olarak belirlendi.
-Mersin Limanı işletmesinde Özelleştirme idaresi Başkanlığı ve TCDD ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın üç yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
-Sular idaresi' olma yolunda emin adımlarla ilerleyen TASK'ın projeleri arasında da son olarak aldığı Kars Belediyesi su ve atıksu imtiyaz projesi ihalesi bulunuyor. Bu proje kapsamında 20 bin aboneye hizmet verilmesi planlanıyor. Proje yatırım tutarının 31 milyon euro düzeyinde olması bekleniyor.
-2010'un ilk yansı itibarıyla Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları A.Ş.'nin sahip olduğu dokuz santralde de inşaata başlanması hedefleniyor. Bu santrallerin yatırımlarının 2011 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
-Bu kapsamda yapımı ve işletimi planlanan Çatak'ın inşaatına ise 2011 yılında başlanması ve 2013 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Holding, Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları bünyesindeki HES projelerine toplam 184 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor. Enerji projeleri geliştirme kapsamında, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde doğalgaz çevrim santrali kurmak üzere lisans başvu rusu yapan holding, 450 MVV kurulu güce (yıllık 3263,5 milyar KVV/H üretim kapasitesine) sahip olacak santralin yapımı için 400 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
-TAV inşaat'ın Âl-Rajhi Construction and Contracting ile Kasım 2009'da imzaladığı ortak girişim sözleşmesi çerçevesinde Suudi Ara bistan Krallığt'nda havalimanı inşaatlarında münhasıran birlikte çalışmak üzere şirket kurma çalışmaları devam ediyor.
-TAV Makedonya ve Makedonya Ulaştırma Bakanlığı arasındaki 24 Eylül 2008 tarihinde imzalanan imtiyaz sözleşmesine göre iştip'te yeni kargo havalimanının yapımı, Üsküp'te bulunan "Afe-xander The Great" ve Ohrid'de bulunan "St. Paul The Apostle" havalimanlarının yapım işlerinin üstlenilmesi planlanıyor.

ORTAKLARIYLA BÜYÜYOR

Akfen, altı ana faaliyet alanında: büyüyor. Havaalanı ve imtiyaz inşaatları alanında Tepe grubuyla ortak kurdukları TAV Havalimanları Holding (halka açık) ve TAV Yatırım Holding şirketleriyle faaliyet gösteriyorlar. Liman işletmeciliği atanında MIP ve PSA şirketleriyle birlikte Mersin Limanı işletmesini yürütüyorlar.

Enerji sektöründe Akfen Enerji Yatırımları Holding, Akfen Hes Yatırımları ve Enerji Üretim A.Ş., Akfen Hidroelektrik Santral Yatırımları ve Akfen Enerji Kaynakları Yatırım adlı dört ayrı şirketleri bulunuyor. Gayrimenkulde Akfen GYO faaliyet gösterirken finansal ortak olarak Goldman Sachs, stratejik ortak olarak ise Accor Hospitality, şirketin yanında yer atıyor.

Su imtiyazlarında TASK Su Kanalizasyon Yapım ve Yatırım şirketi Kardan N.V. ile stratejik ortaklık kurarak yoluna devam ediyor. Son olarak da Akfen İnşaat Turizm ve Ticaret şirketiyle de inşaat sektöründe bulunuyorlar.
Forbes


Geri Dön