26 / 04 / 2024

Akılcı dönüşümle Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak!

Akılcı dönüşümle Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak!

Yürüyen gayrimenkul projelerinde 20 milyar dolarlık hacmi yakalayan Kartal, önüne iddialı bir hedef koydu: 20 yılda 200 milyar dolar. Başkan Öz’ün planı, akılcı dönüşümle Kartal’ı Anadolu yakasının merkezi yapmak



Son yıllarda gayrimenkul sektörüne yön veren firmaların buluşma noktası haline gelen Kartal’da yapımı süren projelerin toplamı 20 milyar dolara ulaşmış durumda. Kartal’ın hedefi, planlanan yeni projelerle birlikte önümüzdeki 20 yılda bu rakamı 200 milyar dolar seviyesine çıkarmak. 

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, yeni projelere yaklaşımını şöyle özetledi: “Yatırımcı para kazansın, vatandaşın da refahı yükselsin. Kartal, canlı, yaşayan bir kent olsun. Geçmişte sanayi kenti olarak planlanan ilçemiz, kültür-sanat merkezine dönüşsün.”

Başkan Öz, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 dakika mesafede olması, metro ulaşımı, denize ve ‘İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’ne yakınlığı ile yatırımcıları kendisine çeken bölgenin ulaştığı noktayı göstermek için büyük bir zirve hazırlığında. Belediyenin 2 Haziran Perşembe günü düzenleyeceği zirvenin teması, “Kartal’a yatırım, geleceğe yatırım” olacak.


Müteahhitler, mimarlar ve kentsel dönüşüm uzmanlarının bir araya geleceği bu etkinlik öncesinde, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ile bölgede art arda projelere imza atan firmaların patronları DAP Yapı imzalı Rotana Otel’de bir grup gazeteciyle bir araya geldi.


Bu buluşmada, Kartal’da her yıl 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağının mesajını veren Altınok Öz, “Kartal’ın sınırları belli. Nüfus şu anda 460 bin. 1 milyona kadar çıkar. İmar hakkı belli. Tüm planları buna göre yapıyoruz. Yaptığımız planlara göre önümüzdeki 20 yılda gayrimenkulde Kartal’da 200 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacak. Şimdiki hacim 20 milyar doları aşıyor. Burada yatırım yapmak isteyen, bekçisinden ustasına kadar iş olanağı sağlayan tüm firmaların önünü açacağız. Yatırımcının önünde engel kalmayacak” dedi. 


‘Zaha Hadid’ etkisi

Akılcı dönüşümle Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak!


İstanbul’da Kartal’ın parmakla gösterildiğini söyleyen DAP Yapı’nın Başkanı Ziya Yılmaz  “Sadece ‘Zaha Hadid’ projesi olarak bilinen Kartal’daki sanayi çöküntü alanının dönüşüm projesi bittiğinde finans merkezinin yer aldığı Ataşehir’in 4 kat büyüklüğünde olacak. Böyle bir potansiyel ve alan İstanbul’un merkezinde yok. 10 dönüm, 50-100 dönüm gibi büyük parseller Kartal’da var. Bugün Kartal’da bu yatırımları yapıyorsak Başkan Altınok Öz’ün katkısı çok fazla. Her sıkıştığımızda önümüzü açıyor” diye konuştu. 


‘Planlarımız hazır’

Akılcı dönüşümle Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak!


Kartal’da parsel (tapu) birleşmelerini teşvik eden bir sistemin olduğunu söyleyen DKY İnşaat’ın Başkanı Ali Dumankaya, “Bu bizim için büyük bir şans. Parseller birleşince 1.5 olan emsal hakkı 2’ye, 1.75 olan emsal hakkı 2.5’e çıkıyor. Bu, bize kentsel dönüşüm yapma şansı tanıyor. Kartal Belediyesi planları önceden çıkarmış. Bize hazır olarak verdi. Planların hazır olması en çok istediğimiz şey. Aksi durumda bir alanla ilgili imar planı çıkarmak çok zor olurdu” dedi.

MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu ise, bölgede art arda iki projeye imza attıklarını hatırlatırken,  Ankara  kökenli bir grup olmanın avantajıyla gerek Ankara’dan gerekse İstanbul’dan ciddi yatırımcı ilgisiyle karşılaştıklarını ifade etti. 


Fiyatlar yükseliyor

Akılcı dönüşümle Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak!


Anadolu (AND) Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, ilk konut projelerine Kartal’da yeni başladıklarını ve bu işin büyüklüğünün 800 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Usta, böylesine iddialı bir projenin bölgenin cazibesini göstermek adına oldukça önemli olduğunu kaydetti.

AC Yapı Başkanı Ali Coşkun, Kartal’da ilk iş yapmaya başladıkları dönemle şimdiki fiyatlar arasında ciddi fark olduğunu, dolayısıyla bölgeye gelen yatırımcıların önemli getiriye sahip olduklarını söyledi. Coşkun, önümüzdeki dönemde de fiyatların yukarı doğru gitmesini beklediklerini ifade etti.

Bölgeye ilk giren gruplardan Teknik Yapı’nın İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç ise yeni dönemde iki yeni projeyle Kartal’da iş yapmaya hazırlandıklarının mesajını verdi.


Sanayi bölgesinde dönüşüm yakın

Akılcı dönüşümle Kartal, Anadolu yakasının merkezi olacak!


Kartal’da depreme dayanıksız 30 bin 306 kişinin yaşadığı binanın yeniden yapıldığını, kentsel dönüşümün hızla devam ettiğini ifade eden Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, “Hedefimiz 100 bin kişinin yaşadığı binayı dönüştürmek. Ayrıca gecekondulara tapularını dağıttık. Mülkiyet 

sorununu çözerek dönüşümün önünü açtık. Dönüşümü teşvik için parsel birleşmelerinde emsal artışı sağladık” dedi. Dönüşmeyen tek yerin sanayi bölgesi olduğunun altını çizen Öz, bu alanla ilgili planın da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yakında onaylanacağı müjdesini verdi.


Dönüşmatik devrimi

Kentsel dönüşüm adına Kartal’daki tüm siteleri tek tek kontrol ettiklerini belirten Altınok Öz, “169 sitenin deprem yönetmeliğine uygun olmadığını tespit ettik. Bunlarla ilgili tedbirleri aldık ve planları yaptık. Dönüşüm devam ediyor. Deprem dönüşümünde iddialıyız. ‘Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kuran ilk belediyeyiz” diye konuştu.


Otomatik sözleşme

“Kentsel dönüşüm alanlarında müteahhit kazık atmayacak, hak sahibi vatandaş da kapris yapmayacak” diyen Başkan Öz, “Dönüşmatik” adını verdikleri sistemle bunun takipçisi ve yol göstericisi olduklarını ifade etti. Altınok Öz, bu sistemi şöyle anlattı: 


“Dönüşmatikle hak sahiplerinin haklarını net olarak ortaya koyuyoruz. 49 sayfalık anlaşma taslağı hazırladık. Vatandaşımız imarla ilgili tüm haklarını öğreniyor. Sonra, müteahhitle anlaşma yaparken, bizim verdiğimiz taslağı baz alarak adımını atıyor. Bu taslak, “Kentsel dönüşüm çantacıları”na geçit vermiyor. Vatandaş hakkının ne olduğunu bildiği için sözleşmenin altına sadece yüzdeyi yazıyor. Müteahhit de işini çabuk hallediyor. Bu da dönüşümü hızlandırıyor.”

DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya bu sistemle ilgili olarak, “O taslak bir baz oluşturuyor. Bu oldukça önemli. Onun üzerinden hak sahipleriyle karşılıklı anlaşarak asıl sözleşmeyi imzalıyoruz” dedi.


Milliyet/ Şükrü Andaç





Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




İstanbul'da hızla popülerleşen Kartal, kentsel dönüşüm projeleriyle 200 milyar dolarlık iş fırsatı sunuyor. DAP Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz "Başka yerde böyle potansiyel yok" derken, Belediye Başkanı Altmok Öz, yatırımcıları Kartal'a davet etti.



İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Kartal son yıllarda değişim yaşıyor. İlçenin 'Sabiha Gökçen Havalimanı'na 10 dakika mesafede olması, metroyla ulaşım, denize ve 'İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne yakınlığı bu değişimde etkili. Anadolu'ya açılan kapı konumundaki Kartal, kentsel dönüşüm ve inşaat projeleriyle de parmakla gösterilir halde. 100 inşaat firması aralıksız proje üretiyor. 



Büyük buluşma 2 Haziran'da 


Kartal'ın geldiği noktayı göstermek ve yatırımcılara mesaj vermek için 2 Haziran Perşembe günü Kartal Belediyesi ev sahipliğinde, POSTA Gazetesi ve NTV işbirliğinde bir zirve düzenlenecek. Zirve öncesinde DAP Yapı'nın sahip olduğu 'Rotana Otel'de bir hazırlık toplantısı yapıldı. Kartal Belediye Başkanı Altmok Öz'ün önderlik yaptığı toplantıya bölgede iş yapan Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarının yetkilileri katıldı.


200 milyar dolarlık iş 


Kartal'da her yıl 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağı mesajmı veren Altınok Öz, "Nüfus şu anda 460 bin. Bu 1.1 milyona kadar çıkar. İmar hakkı ve sınır belli. Yaptığımız planlara göre; önümüzdeki 20 yılda Kartal'da 200 milyar dolarlık iş hacmi oluşacak. Burada yatırım yapmak isteyen, bekçisinden ustasına kadar iş olanağı sağlayan tüm firmaların önünü açacağız. Yatırımcının önünde engel kalmayacak" dedi. 


Önce tapu sonra yapı 


Depreme dayanıksız 30 bin kişinin yaşadığı binaların yeniden yapıldığını, kentsel dönüşümün hızla devam ettiğini anlatan Altınok Öz, "Hedefimiz 100 bin kişinin yaşadığı binayı dönüştürmek. 

Ayrıca 4 bin gecekonduya tapularını dağıttık. Mülkiyet sorununu çözerek dönüşümün önünü açtık. Dönüşümü teşvik için parsel birleşmelerinde emsal artışı sağladık" diye konuştu. Dönüşmeyen tek yerin sanayi bölgesi olduğunu söyleyen Öz, bu alanla ilgili planın da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yakında onaylanacağı müjdesini verdi.

 

Kartal Belediyesi ev sahipliğinde yapılan toplantıya (soldan) MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu, Teknik Yapı İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz, AC Yapı Başkanı Ali Coşkun, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Dumankaya ve Anadolu Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta katıldı.

 

ÇÜRÜK BİNALARIN HEPSİ TESPİT EDİLDİ 


Kartal'daki tüm siteleri tek tek kontrol ettiklerini belirten Altınok Öz şöyle dedi: "169 sitenin deprem yönetmeliğine uygun olmadığını tespit ettik. Hatta belediyede dilekçesi olmayan siteler „ var. Bu sitelerdeki binalar 11-14 katlı ve en küçük sarsıntıda yıkılabilecek binalardı. Bunlarla ilgili tedbirleri aldık ve planları yaptık. Yıkıp yeniden yapacağız. Deprem dönüşümünde Çevre Bakanlığı'ndan bile daha iyiyiz. 'Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'nü kuran ilk belediyeyiz." Sahilde metrekaresi 8 bin liradan başlıyor MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu, yaşanan durgunluğa rağmen konut satışlarının iyi olduğunu söyledi. Boysanoğlu, sahile yalan projelerin metrekare fiyatının 8-10 bin lira seviyesinde olduğunu ifade etti. 


DÖNÜŞMATİK DEVRİMİ! 


'Dönüşmatik' adını verdikleri sistemle hak sahiplerine nasıl dönüşüm yapılacağını anlattıklarını söyleyen Altınok Öz şöyle dedi: "Dönüşmatikle hak sahiplerinin haklarını net olarak ortaya koyuyoruz. Hatta 43 sayfa anlaşma taslağı hazırladık. Hak sahipleri sözleşmenin altına sadece yüzdeyi yazıyor. Hazır sözleşmeyle müteahhit ev sahiplerine kazık atamıyor. Çantacılara geçit verilmiyor. Vatandaş hakkının ne olduğunu bildiği için masaya daha rahat oturuyor. Müteahhit de işini çabuk hallediyor. Bu da dönüşümü hızlandırıyor." 




Posta


Haberi Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar şöyle ele aldı


İSTANBUL Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatırken Erdoğan Bayraktar'ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı günlerine döndü:

O dönemde “Riskli alan yetkisi” alan iki belediye başkanı var. Biri benim, diğeri de Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. Ardından kentsel dönüşüm açısından “başarı göstergesi” saydığı veriyi paylaştı:

İlçemizde 30 bin 306 kişi evini terk etti. Bu,10 bine yakın konutun boşaldığı anlamına gelir. Bu konutların bulunduğu bölgede hızla kentsel dönüşüm gerçekleşecek. Vatandaşlar mahallelerine geri dönecek. Hedefim bu görev dönemimin sonuna kadar evini terk eden sayısını 100 bine çıkarmak.

Masadaki Kartal’da projesi bulunan inşaat şirketi sahip ve yöneticilerine baktı:

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, DKY Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Dumankaya, Mesa Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu, AC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Coşkun, Teknik Yapı İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç, AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta.

Kartal’da projesi bulunan ve proje hedefleyen şirketlere şu mesajı verdi: Kentsel dönüşüm alanlarında müteahhit kazık atmayacak, hak sahibi vatandaş da kapris yapmayacak.

Bunu önlemek için sistem geliştirdiklerini belirtti:

Belediyemiz bünyesinde “Deprem Dönüşüm Müdürlüğü” kurduk. Ayrıca, “Dönüşmatik” adını verdiğimiz bir model ortaya koyduk. “Dönüşmatik” kapsamında 49 sayfalık bir sözleşme taslağı hazırladıklarını vurguladı:

Yaşadığı bina kentsel dönüşüme giren vatandaşımız imarla ilgili haklarını öğreniyor. Müteahhitle anlaşma yaparken, bizim sözleşme taslağı ile ilk adımını atıyor. Bu taslak, “Kentsel dönüşüm çantacıları”na geçit vermiyor.

Masadaki şirket temsilcilerine sorduk:
“Dönüşmatik” kapsamındaki sözleşme taslağını dikkate alıyor musunuz?

DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya yanıtladı:
O taslak bir baz oluşturuyor. Onun üzerinden hak sahipleriyle karşılıklı anlaşarak asıl sözleşmeyi imzalıyoruz.

Altınok Öz, Kartal’daki projelerin parasal değerine değindi: Kartal’da şu anda yürüyen projelerin değeri minimum 20 milyar dolar. Sonra projelere yaklaşımının altını çizdi:

Yatırımcı para kazansın, vatandaşın da refahı yükselsin. Kartal, canlı, yaşayan bir kent olsun.
Kartal’ın “Dönüşmatik”i “Müteahhit kazık atmasın, vatandaş kapris yapmasın” dengesini sağlamaya yeter mi? Yanıtı 2 Haziran’daki “Kartal Zirvesi”nde alır mıyız?

KARTAL’DA REFAH DÜZEYİ YÜKSELİYOR


KARTAL Belediye Başkanı Altınok Öz, ilçedeki kira artışına dikkat çekti: 2009’da ilçemizde konut kiraları 600­1500 lira arasında değişirdi. Bugün 3 bin 500­4 bin liraya kadar çıkıyor.

Sahildeki restoran ve cafe’leri örnek gösterdi:

Eskiden basit bir çay bahçesi olan mekan sahibi bugün aynı yerde 8 aşçı, 40 garson çalıştırıyor.

İlçenin refah düzeyindeki gelişmeyi ortaya koyan araştırmayı paylaştı:
2012’de Kartal’da nüfusun yüzde 2.1’i A grubunda, 10.2’si B grubunda, 22.5’i C1 grubunda, 46.9’u C2 grubunda, 14.5’i D grubunda, 3.8’i E grubunda yer alıyordu.

Ardından 2 yıl sonrasını aktardı:
2014’te A grubu yüzde 4.3’e, B grubu 13.6’ya, C1 grubu 26.8’e yükseldi. C2 grubu 42.4’e, D grubu 9.6’ye, E grubu 3.3’e düştü. Kartal’da yaşayanlar, bu gelişmeyi ne kadar hissediyor acaba?


Hürriyet


Haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı


İstanbul'un hızla yükselen bölgesi Kartal, birbiri ardına gelen gayrimenkul projeleriyle 20 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bölgenin hedefi ise planlanan yeni projelerle 20 yılda 200 milyar dolar... Bu büyük potansiyelle Kartal'a yatırımcı çekilmesi hedefleniyor.


İstanbul'un yükselen yıldızı Kartal'da dev firmalar birbirinden büyük projelerle yarışıyor. Bölgede yapımı süren projelerin toplamının 20 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Kartal'ın hedefi ise, planlanan yeni projelerle birlikte gelecek 20 yılda bu rakamı 200 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Sabiha Gökçen Havalimanı'na 10 dakika mesafede olması, metro ulaşımı, denize ve 'İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne yakınlığıyla yatırımcıları kendisine çeken Kartal ulaştığı noktayı göstermek ve yatırımcılara mesaj vermek için Kartal Belediyesi kapsamlı bir zirveye hazırlanıyor. 2 Haziran Perşembe günü yapılacak zirvenin teması, 'Kartal'a yatırım, geleceğe yatırım' olacak.Zirve öncesinde Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ile bölgede art arda iddialı projelere imza atan Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarının patronları bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Kartal'da her yıl 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağı mesajını veren Öz, "Kartal'ın sınırları belli. Nüfus şu anda 460 bin, 1 milyona kadar çıkar. İmar hakkı belli. Tüm planları buna göre yapıyoruz. Yaptığımız planlara göre önümüzdeki 20 yılda gayrimenkulde Kartal'da 200 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacak. Yatırımcının önünde engel kalmayacak" değerlendirmesini yaptı. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞANSI


Kartal'da parsel birleşmelerini teşvik eden bir sistemin olduğuna dikkat çeken DKY İnşaat'tan Ali Dumankaya da, "Bu bizim için büyük bir şans. Parseller birleşince 1.5 olan emsal hakkı 2'ye, 1.75 olan emsal hakkı 2.5 seviyesine çıkıyor. Bu, bize kentsel dönüşüm yapma şansı tanıyor. Kartal Belediyesi planları önceden çıkarmış. Bize hazır olarak verdi. Planların hazır olması en çok istediğim şey. Aksi durumda bir alanla ilgili imar planı çıkarmak çok zor olurdu" ifadelerini kullandı.

Çok büyük ilgi var


MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu, Ankaralı bir grup olmanın avantajıyla gerek Ankara'dan gerekse İstanbul'dan ciddi yatırımcı ilgisiyle karşılaştıklarını ifade etti. Anadolu Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, Kartal'da ilk konut projesini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Usta, bu işin büyüklüğünün 800 milyon lirayı bulduğunu, böylesine iddialı bir projenin bölgenin cazibesini göstermek adına oldukça önemli olduğunu kaydetti. 

Bu potansiyel merkezde yok


İSTANBUL'DA Kartal'ın parmakla gösterildiğini söyleyen DAP Yapı'nın Başkanı Ziya Yılmaz "Sadece 'Zaha Hadid' projesi olarak bilinen Kartal'daki sanayi çöküntü alanının dönüşüm projesi bittiğinde finans merkezinin yer aldığı Ataşehir'in 4 kat büyüklüğünde olacak. Böyle bir potansiyel İstanbul'un merkezinde yok. 10 dönüm, 50-100 dönüm gibi büyük parseller Kartal'da var" dedi.

YATIRIMCI CİDDİ KAZANDI


AC Yapı Başkanı Ali Coşkun, Kartal'da ilk iş yapmaya başladıkları dönemle şimdiki fiyatlar arasında ciddi fark olduğunu, dolayısıyla bölgeye gelen yatırımcıların önemli getiriye sahip olduklarını söyledi. Coşkun, önümüzdeki dönemde de fiyatların yukarı doğru gitmesini beklediklerini ifade etti.Teknik Yapı'nın İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç ise yeni dönemde iki yeni projeyle Kartal'da iş yapmaya hazırlandıkları mesajını verdi. 

Akşam


Geri Dön