28 / 03 / 2024

Akıllı Kentler Projesi bugün tanıtılacak!

Akıllı Kentler Projesi bugün tanıtılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bugün "Akıllı Kentler - Bulut Kent Bilgi Sistemi" tanıtım toplantısı düzenlenecek. Bulut teknolojileri kullanılarak yaklaşık 400 milyon lira tasarruf edilmesi planlanıyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bugün "Akıllı Kentler - Bulut Kent Bilgi Sistemi" tanıtım toplantısı düzenlenecek. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın "Kent Bilgi Sistemleri" çalışmalarına ilişkin bilgilere yer verildi. 


Son 10 yılda kentlerde yaşayan nüfus oranının 9 puan artarak yüzde 73'e yükseldiğine işaret edilen açıklamada, Kent Bilgi Sistemleri'nin kentlerin yönetilmesinde, mekansal planlama ve kentsel dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesinde ve yapılacak uygulamalara hız kazandırılmasında önemli bir karar destek aracı olduğunun vurgulandı.


Üst ölçekli planlar, sektörel politikalar ve yatırım programları için yerelden merkeze doğru veri akışının Kent Bilgi Sistemi ile sağlandığına işaret edilen açıklamada, bakanlığın 2011'de Türkiye genelinde coğrafi bilgi sistemi ve kent bilgi sistemi ile ilgili mevcut durum analizini yaptığı aktarıldı. 


Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri olmak üzere toplam 973 belediyenin 685'inden alınan verilere göre, belediyelerin sadece yüzde 18'inin Kent Bilgi Sistemini işlettiğinin bildirildiği açıklamada, yüzde 40'ının ise Kent Bilgi Sistemi kurmayı planladığı, belediyelerin yüzde 42'sinin konu ile ilgili bir programının bulunmadığı belirtildi. 


-Kent Bilgi Sistemlerinde bulut teknolojisi


Açıklamada, bakanlığın kente ilişkin coğrafi verilerin standart içerikte ve formatta paylaşılması için 2012'de Kent Bilgi Sistemi Standartlarını belirlediği anlatıldı. 


 Kent Bilgi Sistemi'nin bulut teknolojileri ile yaygınlaştırıldığının kaydedildiği açıklamada, İngiltere'nin, bu teknolojiyle yıllık kamu harcamalarında 3,2 milyar Avro tasarruf sağlamayı hedeflediği, ABD'nin ise bu teknolojiyle 800'den fazla veri merkezini kapatarak 3 milyar dolar tasarruf edilmesini öngördüğü aktarıldı. 


Açıklamada, "Kent Bilgi Sisteminin bulut teknolojileri kullanılarak ülke genelinde yaygınlaştırılması ile yaklaşık 400 milyon lira tasarruf edeceğiz. Bulut teknolojileri bilişim personeli maliyetlerini asgariye indirmekte; tekrarlı veya atıl donanım alımlarını ortadan kaldırmakta ve idame masraflarını minimize etmektedir" bilgisine yer verildi. 


-Sistem pilot uygulaması başladı


Elazığ, Ardahan ve Kayseri-Talas Belediyeleri ile Kırşehir'de yürütülen pilot çalışma ile bulut teknolojilerinin kullanıldığı Kent Bilgi Sistemi'nin kurulduğunun aktarıldığı açıklamada, "Bakanlığımız tarafından geliştirilen Kent Bilgi Sistemi yazılımı, lisans maliyetlerini ortadan kaldırdı. Belediyelerimizin bir yıllık lisans harcamalarının sadece yüzde 25'ini kullanarak geliştirdiğimiz yazılım ile belediyelerimizin ve özel idarelerimizin bu konuda tekrar para harcamamalarını sağlıyoruz. Yazılım, milli işletim sistemimiz PARDUS'da çalışıyor" ifadesi kullanıldı.


Kent Bilgi Sistemi yazılımı ile birlikte masaüstü ve sunucu Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımları ile yazılım geliştirme kitinin de geliştirildiği bildirilen açıklamada, yazılımların tablet ve akıllı telefonlarda da kullanılabileceği kaydedildi.


 -Sistem büyük tasarruflar sağlayacak


Sistem sayesinde paylaşılan bilginin arttığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Diğer bilgi sistemleri ile entegre olarak çalışan Kent Bilgi Sistemi paylaşılan bilgiyi arttıracak. Sistemi kullanacak belediyelerin verileri yüksek güvenlikli ortamlarda saklanacak. Yazılımın fonksiyonlarına ve verilerin içeriğine yetkiler dahilinde ulaşılacak. Aynı kurum içinden yetkisi olmayan kişiler bile verilere erişemeyecek. 


Yerel yönetimlerin hizmet kalitesi artacak. Sistem ile mekansal planlama şeffaflaşacak. Haziran 2014'den günümüze 26 bin mekansal plan kayıt altına alındı. Tüm mekansal planların elektronik ortama taşınması ile kentlerimizin problemleri daha iyi analiz edilecek. Emlak, ilan ve reklam gelirlerinin takip edilmesini sağlayarak belediyelerin gelirlerini artıracak. Kentsel dönüşüm için veri altyapısı oluşacak. Bina envanteri tutulacak. Afet ve kriz yönetimi için veri alt yapı sağlayacak. 3 boyutlu modeller ile gerçek dünyadaki analizlere imkan verecek. Akıllı enerji, akıllı çevre uygulamalarını destekleyecek. Akıllı yönetim için alt yapı sağlayacak. Büyük tasarruflar sağlanacak."


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, "Akıllı Kentler - Bulut Kent Bilgi Sistemi" tanıtım toplantısı bugün yapılacak. Toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla gerçekleştirilecek.



AA




Geri Dön