26 / 04 / 2024

Akıllı kentsel dönüşüm projesine AB'den 5 milyon avro hibe!

Akıllı kentsel dönüşüm projesine AB'den 5 milyon avro hibe!

Tepebaşı Belediyesi' nin hazırladığı " Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenilenme Modeli " adlı projesi Avrupa Komisyonu' ndan 5 milyon avro hibe almaya hak kazandı...



Tepebaşı Belediyesi, "Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenilenme Modeli" adlı projesiyle Avrupa Komisyonu'ndan 5 milyon avro hibe almaya hak kazandı. Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Gökkuşağı Kafe'de düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları projenin Avrupa Komisyonu'nun Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projeleri kapsamında 20 proje arasında ikinci olduğunu söyledi. 


Hibe almaya hak kazanan projenin Aşağısöğütönü bölgesinde 30 dönüm alanı kapsayan "Yaşam Köyü'nde gerçekleştirileceğini belirten Ataç, hibenin Tepebaşı Belediyesi'nin geçmiş deneyimlerine bakılarak verildiğini bildirdi. 


Hibe anlaşmasının ise 3 ay içerisinde imzalanacağını ifade eden Ataç, şunları söyledi: "Türkiye'den Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin kabul edilen projesi, 20 proje arasından ikinci oldu ve 5 milyon avroluk hibe almaya kazandı. Söz konusu projemiz, İngütere'nin Nottingham Belediyesi, İspanya'nın Valladolid Kent Konseyi Belediyesi ile oluşturulan konsorsiyuma verildi. Belçika, Almanya, İtalya ve Macaristan ise izleyici ülke olarak projede yer alacak. Konsorsiyumun toplam bütçesi 21 milyon avro olacak. Çevre projemiz ile tarımsal sulama alanlarının güneş enerjisine dönüştürülmesi ve Eskişehir'in enerji temini konusunda bağımsızlaşarak temiz enerji kaynaklarına yönelip maliyetlerini düşürmesini hedefliyoruz." Ataç, projenin 60 ay süresi olduğunu ve üç temel bileşenden oluştuğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Proje üe mevcut binaların iyileştirilmesi sağlanacak. Aşağısöğütönü'nde belediyemize ait 9 bin 110 metre karelik bölgede, binaların enerji verimliliklerinin arttırılması için bölgesel ısıtma sistemi kurulması, doğalgaza dayalı ısıtma sisteminden vazgeçilip enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulması planlanmaktadır. Proje ile ilgili belediyemizin kamusal hizmetlerinde kullanılmak üzere 4 adet elektrikli otobüs ve belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet hibrit araç alınacak. Akıllı bisikletler için 6.2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlenecek. 50'si elektrikli olmak üzere 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. Kentin farklı noktalarına enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurularak bisikletlerin ve araçların enerji ihtiyaçları karşılanacak. Proje kapsamında ayrıca 'Akıllı Şehir İzleme Portalı' oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin nerelerde tüketüdiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verüerin izlenmesi sağlanacak." Toplantıya Tepebaşı Belediyesi meclis üyeleri ile çalışanlar katıldı. 


Ankara Son Söz 


Geri Dön