24 / 04 / 2024

'Akkuyu nükleer santral projesi iptal edilemez'

'Akkuyu nükleer santral projesi iptal edilemez'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, tartışma konusu olan Akkuyu nükleer santral anlaşmasının iptal edilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, “O artık uluslararası anlaşmayla yapılmış bir devlet politikasıdır” dedi.



ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu nükleer santralinin artık bir devlet politikası olduğunu ve anlaşmasının iptal edilemeyeceğini söyledi. CHP’nin “Nükleer santrali iptal edeceğiz” şeklinde söylemleri hatırlatılınca Yıldız, “Böyle bir şey olamaz. Anlaşmalar iptal olamaz. Ak Parti hükümetleriyle beraber Akkuyu nükleer santrali tamamlanacaktır. Herhangi bir farklı anlayışın bunu iptal ettirme durumu söz konusu değil. Uluslararası anlaşmayla yapılmış bir devlet politikasıdır artık o. Rahatsız olanlar var. İçeriden olan sıkıntı dışarıdakinden daha büyük. Biz yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


HEYECANLI PROJELER


Kayseri’de enerji muhabirleriyle bir araya gelen Bakan Yıldız, gündeme yönelik soruları yanıtladı. Yedi yıldır Enerji Bakanlığı görevini yürüten Bakan Yıldız, “Bu süre boyunca sizi en çok heyecanlandıran projeler hangileri oldu” sorusuna karşılık, “Kuzey Irak, nükleer Rusya, nükleer Japonya, TANAP ve Hazar’daki petrol sahalarının alımı. En fazla beni heyecanlandıran uluslararası işler bu oldu. Yurtiçinde ise değişim. Elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamının özelleşmesi, devletin yönetim kabiliyetinin azaldığı üretim santrallerinin yenilenmesiyle alakalı özelleştirmeler. Özel sektörle alakalı rüzgâr ve yenilenebilir enerji kaynaklarla alakalı atılımlar. İlk anda aklıma gelen bunlar” dedi. Yıldız, en çok üzüntü duyduğu konunun ise maden kazaları olduğunu dile getirerek, “Bütün sevincimi bir kefeye koysak, kazaların üzüntüsünü karşılamayabilir” şeklinde konuştu.  Bir gazetede yer alan İran’la doğalgaz fiyatı konusunda devam eden tahkim davasının kaybedildiğine yönelik haberin sorulması üzerine ise Yıldız, şunları söyledi: “Bende böyle bir bilgi yok. Olsa söylerim. Bu spekülatif haber. Duruşmaları bitti artık sonuçlarını bekliyoruz. İran’la tahkimde eksik teslimat ayrı bir konu, fiyat ayrı bir konu. Biz şu anda en pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz. Biz diyoruz ki en pahalı gazı İran’dan almayalım, piyasa fiyatlarıyla alalım. İranlılar bile neredeyse bu konuda haklı olmadıklarına inanıyorlar. Pahalı aldığımızı cümle âlem biliyor. İran da pahalı sattığını biliyor.  ‘Yüksek fiyattan alıyoruz kardeşim’ diyoruz.” 


Hürriyet





Geri Dön