25 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak!

 Akkuyu Nükleer Santrali 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak!

Mersin’de inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin ilk görselleri ortaya çıktı



Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yer alan Akkuyu NGS projesinde, santralın mimari yapısı ve projedeki tüm detaylar birebir gerçekçi olarak modellenerek 3 boyutlu tasarım haline getirildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Mersin’in Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi’nde yapılacak santral, denize sıfır olarak inşa edilecek ve toplam alanı 2 futbol sahası büyüklüğünde olacak.


Santraldan ses ve atık çıkmayacak. Santral devreye girdiğinde çalışanlar beyaz bir önlük ve dozimetre ile santralde dolaşabilecek. Kapalı sistem olan santralden radyasyon, santral sınırı dışına çıkmayacak.


Su denizden alınacak

Akkuyu Nükleer Güç Santralı Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Alexander Superfin, 3 boyutlu animasyonun gerçek görüntüye çok yakın olduğunu söyledi. Yan yana 4 üniteden oluşacak santralin reaktör bölümünün üstündeki çatının yarım küre şeklinde olduğunu anlatan Superfin, bunun da projenin özelliklerinden biri olduğunu kaydetti.  Superfin, reaktörün Türk mimarisinin  özelliklerini de yansıtacağını ifade etti.


Superfin, santralda soğutma amacıyla kullanılacak suyun da direk denizden alınıp, suyun tekrar denize verileceğini kaydetti.


Maliyet düşebilir

Superfin, projenin ilk maliyetinin 20 milyar dolar olarak tespit edildiğini, fakat maliyetin düşürülmesi için yeni uygulamalar  geliştirildiğini ifade etti.

Superfin, “Bazı teçhizat ve malzemeler Türk üreticilerden alındığı zaman bu maliyeti düşürebiliriz. Ayrıca ulaşım ve benzeri şeyleri de minimize edebiliriz, optimize edebiliriz” diye konuştu.




9 şiddetinde depreme dayanıklı


* Santral 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilecek.

* Her biri 1.200 megavat (MW) kurulu gücünde 4 reaktör yer alacak.

* Santrale soğutma suyu direk denizden alınıp nükleer santralı soğutacak ve yine aynı şekilde denize akıtılacak.

* Soğutma denizden yapılacağı için soğutma kuleleri yer almayacak.

Milliyet


Geri Dön