27 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali ne zaman açılacak?

Akkuyu Nükleer Santrali ne zaman açılacak?

1 Aralık’ta 10 bakanıyla birlikte Türkiye’ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Putin, içinde Akkuyu Nükleer Santrali’nin de olduğu çok sayıda ticari anlaşma için masaya oturacak.



Ticari konularda çok sayıda ikili anlaşmaya imza atmak üzere 10 bakanla 1 Aralık’ta Türkiye’ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha gelmeden ekonomi çevrelerinde heyecana neden oldu. Putin’in 2020 yılında iki ülke arasındaki ticareti 100 milyar dolara çıkarmayı önereceği yönündeki duyumlar, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle de örtüşüyor. Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız AK Parti  Ankara  Milletvekili ve Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz, ziyarette siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin masaya yatırılacağı bilgisini verdi. Kapusuz, Putin’in ziyaretinden önce kendisinin başkanlığındaki TBMM heyetinin 25 Kasım’da Rusya’ya gideceğini söyledi. 


100 MİLYARLIK TİCARET HACMİ!


Salih Kapusuz, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) mekanizmasının, 2010 yılında kurulduğunu ve o tarihten itibaren 4 başarılı toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Sayın Putin’in Aralık ayında ülkemize yapacağı ziyaretin de bu çerçevede gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Ziyaret kapsamında ikili siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin, enerji alanındaki işbirliğinin ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması planlanmaktadır. Dolayısıyla turizmden inşaata, liderler seviyesinde görüşülmesi veya kararlaştırılması gereken her türlü ekonomik mevzu da zirvede masaya yatırılacaktır” dedi.


Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında temel hukuki çerçevenin, bu güne kadar imzalanmış bulunan çok sayıda anlaşmayla kurulmuş durumda olduğunu vurgulayan Kapusuz, “Buna ekonomik anlaş-


malar da dahildir. Dolayısıyla, gelinen noktada yeni anlaşmaların imzalanması kadar mevcut anlaşmalar temelinde fiili işbirliği potansiyelini hayata geçirmek de büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Türk-Rus girişimcilerin karşılıklı faaliyetlerini takdirle izlemekte ve parlamentolar olarak bunlara katkıda bulunmaya çalışmaktayız” şeklinde bilgi verdi.


Görüşmelerde, iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin, engeller kaldırılarak, 2020’de 100 milyar dolara çıkarılmasının yolu açılmaya çalışılacak. ÜDİK toplantısında, ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliği öne çıkarılacak. Ayrıca, Türkiye’den yaş sebze meyve ihracatıyla ilgili Rusya’da yaşanan sorunlara da çözüm aranacak. Toplantı öncesinde, gerek Ankara, gerekse Moskova’dan gelen mesajlar, 30 milyar doları aşan ticaret hacminin, 2020 yılına kadar 100 milyar dolara çıkarılacağı yönünde.


AKKUYU SANTRALİ TAKVİMİ!


Putin’in de açıkladığı üzere Ankara ile olan diyaloğun Rusya için de büyük önem arzettiğini belirten Kapusuz,  “AB ve ABD Rusya’ya yaptırımlar uyguluyor. Ülkelerin dış politikaları milli menfaatleri üzerine kuruludur. Dolayısıyla Rusya’nın da bu yaptırımlar neticesinde başka arayışlara girmesi, yeni ortaklara kapı aralaması kaçınılmazdır. Aralık ayında yapılacak bu toplantıda birçok konu görüşülecek, iki ülkenin hangi alanlarda işbirliği sağlayacağı belirlenmiş olacaktır” dedi. Salih Kapusuz, Akkuyu’da nükleer güç santrali kurulmasına ilişkin olarak Türkiye ile Rusya arasında Hükümetlerarası Anlaşmanın, 2010 yılında imzalanarak onay işlemlerinin tamamlandığını belirterek, “Proje Şirketinin kurulmasının ardından gelinen noktada bir yandan hukuki altyapı kurulmakta, bir yandan da sahadaki temel hazırlık çalışmaları devam etmekte olup, santralde enerji üretiminin önümüzdeki birkaç yıl zarfında başlaması planlanmaktadır” dedi.


TBMM HEYETİ RUSYA’YA GİDİYOR!


Kapusuz, 25-29 Kasım tarihlerinde, TBMM Türkiye-RF Dostluk Grubu Başkanı olarak TBMM’deki diğer belli başlı partilerin temsilcisi milletvekilleriyle birlikte Rusya Federasyonu’na yapacakları ziyarette, diğer hususların yanında ekonomik konuları da ele almayı planladıklarını söyledi.


Yeni Akit


Geri Dön