23 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'nde tek tehlike yakıt erimesi!

Akkuyu Nükleer Santrali'nde tek tehlike yakıt erimesi!

Güllüce, nükleer santrale ilişkin düşünülebilir en büyük kazanın ‘yakıt erimesi’ olacağını, santral çevresindeki alanla halkın radyasyondan korunacağını söyledi..



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin soru önergesini yanıtladı. Akkuyu’da düşünülebilir en büyük kaza olarak yakıt erimesinin olabileceğini belirten Güllüce, “Düşünülebilir en büyük kaza durumunda radyasyon etkisinin değerlendirilmesiyle ilgili ön sonuçlara göre Akkuyu Nükleer Güç Santralı İhtiyati Eylem Bölgesi, nükleer santral endüstriyel alanıyla sınırlı olduğu öngörülmektedir ve santralda kaza durumunda personelin korunmasıyla ilgili saha içi acil durum planı kapsamındadır” dedi.


Ölçüm yapılacak

Güllüce, “Santralin işletilmesi sırasında nükleer santralın tasarıma uygun olarak çalıştığının tespit ve teyit edilmesi için hem tesis içinde hem de tesis çevresinde sürekli uygulanan radyasyon izleme programı çerçevesinde radyasyon seviyesi ölçümü yapılacaktır.

Santralin normal işletme koşullarından sapması gibi bir durumun tespit edilmesi halinde önceden belirlenen program çerçevesinde gerekli müdahaleler yapılacaktır.

Santraldan kaynaklanacak doğrudan radyasyon ise tesisin beton ve metal yapılarında ve diğer uygun zırh malzemeleri tarafından tutularak bunların çevreyle teması engellenmiş olacaktır. Aynı zamanda santralin çevresinde oluşturulan kontrollü ve halkın erişimine yasak olan alan sayesinde de halkın radyasyondan korunması sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.


Milliyet


Geri Dön