20 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı 30 bin dilekçe!

Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı 30 bin dilekçe!

Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenmemesini isteyen nükleer karşıtları, Mersin Çevre ve Doğa Derneği öncülüğünde topladıkları imzalı 30 bin dilekçeyle Büyükşehir Meclis Üyelerine seslendi.



Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenmemesini isteyen nükleer karşıtları, Mersin Çevre ve Doğa Derneği öncülüğünde topladıkları imzalı 30 bin dilekçeyle Büyükşehir Meclis Üyelerine seslenerek, nükleer santralin planda yer almaması yönünde oy kullanmaları çağrısında bulundular.


Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile çeşitli sivil toplum örgütlerine üye çevreciler, bugün öğle saatlerinde Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak eylem yaptılar. CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ve CHP İl Başkanlığı’nın da destek verdiği eylemde, sloganlar atarak Mersin’de nükleer santral istemediklerini dile getiren nükleer karşıtları, açtıkları dövizlerle de Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ve Komisyon üyelerine çağrı yaptılar. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenmemesi için MERÇED tarafından başlatılan imza kampanyasında toplanan 30 bin dilekçeyi de Büyükşehir Belediyesi önüne getiren grup, belediye meclislerinin halkın iradesini yansıttığını, halkın karşı olduğu bir yatırım projesini belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin onaylayamayacağını belirttiler.


“Meclis üyelerinden, Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenmemesi yönünde oy kullanmalarını talep ediyoruz”


Eylemde konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 50 binlik Çevre Düzeni Planı’nda yer almasını istemediklerini söyledi. Bu çerçevede, başta MERÇED olmak üzere birçok çevre derneği ve sivil toplum kuruluşu ile birlikte 1 ay zarfında 30 bin imza topladıklarını ifade eden Aslan, “Bu topladığımız imzaların bir kısmını bugün toplanacak olan Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’na teslim edeceğiz. Bir kısmını da yarın toplanacak 3 komisyona, büyük bölümünü ise 23 Eylül Cuma günü toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne vereceğiz. Hem bu kenti yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarını hem de meclis üyelerini sağduyuya çağırmak ve tarihi bir görevlerinin olduğunu hatırlatmak istiyoruz” dedi.


Topladıkları dilekçelerde, Mersin halkının nükleer santrale karşı olduğunu dile getirdiklerini aktaran Aslan, “Dilekçelerde ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğunu ve işaretlenmemesi gerektiğini belirterek, meclis üyelerinden bu yönde oy kullanmalarını talep ediyoruz. Bunun yanında, Mersin halkı yaklaşık 40 yıldır nükleer santrale karşı mücadele ediyor. Bildiğiniz gibi biz 2012 yılında bütün belediyelerin meclislerinden nükleere karşı karar aldırdık. Bu kararlara sadık kalmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.


Daha sonra grup adına hazırlanan açıklamayı MERÇED Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sarızaim okudu. Çevre Düzeni Planı’nın, oluşmadan önce önlenebilmesi, sağlıklı çevrenin oluşturulmasına yönelik hedef, ilke, strateji ve politikaları ve bunun sağlayacak arazi kullanım kararlarını belirlediğini dile getiren Sarızaim, “Çevre Düzeni Planı, tarihi, kültürel ve doğal çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik genel hedefleri, ilkeleri, stratejiyi ve politikaları belirleyen bir plandır. Ayrıca plan, kentteki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının görüşleri doğrultusunda yapılır. Planın tanımına göre, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu Nükleer Santrali’nin olmaması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


Mersin Kent Konseyi tarafından yaptırılan ankette, Mersin halkının yüzde 86’sının Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı olduğunun ispatlandığını anımsatan Sarızaim, kenti yöneten belediye başkanları ve meclis üyelerine seslenerek, şunları söyledi: “Belediye meclisleri halkın iradesini yansıtmaktadır. Halkın karşı olduğu bir yatırım projesini belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri onaylayamaz. Çevre Düzeni Planı’nda, Akkuyu Nükleer Santrali’ni işaretlemeyiniz. Ülkemizin geleceğini, sağlığını ve bağımsızlığını tehlikeye sokmayın. Sizleri vicdani ve insanı sorumluluğa davet ediyoruz.”


Grup, açıklamanın ardından 30 bin dilekçenin bir bölümünü, bugünkü toplantılarında Akkuyu Nükleer Santrali konusunu görüşecek olan İmar Komisyonu üyelerine vermek üzere Büyükşehir Belediyesi’nin İstiklal Caddesi üzerinde bulunan binasına gitti.


Milliyet 


Geri Dön