19 / 04 / 2024

Akkuyu nükleer santralinin inşaatı başlıyor!

Akkuyu nükleer santralinin inşaatı başlıyor!

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in tarihi ziyaretinde imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında vizeler karşılıklı kaldırıldı



Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımına ilişkin hükümetlerarası anlaşma imzalanırken, Samsun-Ceyhan projesini aktif şekilde geliştirmek için de mutabakata varıldı

Soğuk savaş döneminde iki ayrı kutupta yer alan Türkiye ve Rusya, diplomatik ilişkilerinin 90. yıldönümünde, yeni dünya düzenini simgeleyen "sınırsız dostluğun" temelini attı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in 30 saat süren  Ankara  ziyareti sırasında 17 anlaşma imzalandı. Sınırları aşan dostluk için Medvedev, "Türk-Rus ilişkilerinde çok özel bir gün" tanımını kullanırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "Bu işbirliğinden gurur duyuyoruz" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan ise, iki ülke arasında oluşturulan Stratejik İşbirliği Konseyi'nin yeni fırsatlar getireceğini söyledi.

DEV ANLAŞMALAR
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, dün önce Cumhurbaşkanı Gül ve ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Türkiye ve Rusya arasında 5'i Cumhurbaşkanlığı'nda 12'si Başbakanlıkta olmak üzere 17 anlaşma imzalandı. Anlaşmalarla Türkiye ve Rusya güçlü enerji köprüsü ile birbirine bağlanırken, sınırların açılması konusunda önemli bir adım atıldı. 30 güne kadar seyahatlerde karşılıklı vizeler kaldırıldı. Türkiye'nin ilk nükleer santralinin Rusya tarafından yapımına ilişkin hükümetlerarası anlaşmayı da Erdoğan ve Medvedev imzaladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral anlaşmasını bir hafta 10 gün içinde TBMM'ye sevk etmeyi düşündüklerini bildirdi. Rusların "Stratejik" olarak nitelendirdiği Samsun-Adana petrol boru hattı da hayal olmaktan çıktı. Medvedev, "Samsun-  Adana  projesine aktif bir şekilde geliştirmek için mutabakata vardık" derken Başbakan Erdoğan da, "Bu aynı zamanda çevrecilik projesi, boğazları kurtarıyoruz. Samsun- Adana gerçekleşirse dünyaya açılma fırsatımız olacak" mesajı verdi. Kameraların karşısına geçen iki lider şu mesajları verdi :

GERÇEK İŞBİRLİĞİ
ERDOĞAN: Bugün enerjiden tarıma 17 anlaşma imzalandı. En önemli adımlardan biri vize oldu. Halklarımızın kaynaşması noktasında bu bir adımdır. Bir aylık süreçle başlayan süreç ileride başarılı olmamız halinde uzun süreli olarak gelişecektir. Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını yaptık. 5 yıl içerisinde 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz.
MEDVEDEV: İlişkilerimiz sadece kâğıt üzerinde değil, fiiliyatta da stratejik boyut kazandı. Yüksek düzeyde bütün işbirliği konularını ele alma imkanına sahip oluyoruz. Yılda bir görüşme fırsatı yaratacağız. Birçok amacı birlikte geliştirmiş olacağız. 20'ye yakın belge imzalandı. Bu belgeler neticesinde 25 milyar dolarlık ilave hacimden bahsetmek mümkün.

Nükleerde imza atıldı inşaat başlıyor
ERDOĞAN: Nükleer enerji noktasında bugün imzalar atılmış oldu. Akkuyu nükleer santralinin inşaatı da başlamış olacak. Enerji ile ilgili olarak biz ilk defa nükleer enerjide yatırım yapıyoruz. İlk yatımımızı Rusya Federasyonu ile yapmamız manidardır, anlamlıdır. Süre olarak 7 yıllık bir süredir. Türkiye olarak bunu biz çok önemsiyoruz.
MEDVEDEV: Çok kapsamlı bir anlaşma. İşbirliğimizde yepyeni sayfa açmaktadır. Gerekli prosedür çalışması ve parlamentolarda onay sürecinden sonra anlaşma yürürlüğe girecektir. Rusya ve Türkiye için yeni imkanlar ortaya çıkacak. En önemlisi enerji güvenliği.

İşte 17 anlaşma
Köşk'te imzalanan 5 anlaşma
* İçişleri bakanlıkları arasında işbirliği anlaşması imzalandı
* Hava Ulaştırma Anlaşması
* Deniz Taşımacılığı Anlaşması
* Uyuşturucu, Psikotrop ve Ara Kimyasal Maddelerin Kaçakçılığıyla Mücadelede İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptı
* Yükseköğretim Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı''na imza atıldı.

Başbakanlık'ta atılan imzalar
* Tahıl ve ürünlerinin kalite ve güvenilirliğinin sağlanması konusunda memorandum
* Türkiye'den Rusya Federasyonu'na kanatlı et ve işlem görmemiş kanatlı et ürünlerinin gönderme şartları konusunda mutabakat zabtı
* Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Federal Turizm Ajansı arasında 2010- 2011 yılları için işbirliği programı imzalandı.
* Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru hattının önceliği temel alınarak güvenli taşınmasına yönelik işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı
* Türk-Rus Hükümetleri Arası Karma Ekonomik Komisyonu 10. dönem toplantısı protokolü
* Akkuyu sahasında bir nükleer güç santralinin tesisine ve işletimine dair işbirliğine ilişkin anlaşma - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı arasında işbirliği memorandumu
* Kafkasya ile Samsun limanı üzerinden demiryolu feribotu ile uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesi hakkında anlaşma
* İki ülke vatandaşlarının ve Rusya Federasyonu vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma
* Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında üst düzey işbirliği konseyinin kurulmasına ilişkin anlaşma

İtalya çok memnun
Samsun-Adana boru hattı projesine ilişkin mutabakat zaptının imzalanması, İtalya'da memnuniyet yarattı

ENI vasıtası ile Samsun-Adana Boru Hattı Projesi'ne aktif şekilde iştirak eden İtalya, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan mutabakat zaptını büyük bir memnuniyetle karşıladığını bildirdi. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "Samsun- Ceyhan-Adana projesi İtalyan ENI'nin de parçası olduğu çok önemli bir proje. Boğazlardan geçen tanker sayısını azaltmanın en iyi yollarından biri de Samsun-Ceyhan hattını en kısa zamanda hayata geçirmek" dedi. Marsili, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İtalya ziyaretinin en kısa zamanda gerçekleşmesi için büyük bir istek olduğunu belirtti.

Asrın projesi Samsun- Adana boru hattına onay

ERDOĞAN: Ham petrolde Samsun-Adana büyük önem arz ediyor. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Aynı zamanda bir çevrecilik projesidir. Boğazları kurtarıyoruz. Samsun-Adana'yı gerçekleştirebilirsek dünyaya Ceyhan'dan açılma fırsatımız olacak. Bir rafineriyi Ceyhan'da kurma imkanı olacak. Gerek iç, gerekse dış piyasada rafine edilmiş ürünleri değerlendirme imkânımız olacak. Bunun getireceği farklı yatırımlar da arkasından gelecek.
MEDVEDEV: Mavi Akım, Güney Akım var. Bu projeler tabii ki ülkelerimizin enerji güvenliğini sağlamaya yönelik. Yeni koridorlara, Avrupa'ya, diğer ülkelere açılmamıza fırsat veriyor. Samsun-Adana'yı aktif bir şekilde geliştirme konusunda mutabakata vardık. Ceyhan'da rafineri kurulması ile ürünü müşterek pazarlayabiliriz.
Sabah


Geri Dön