19 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49 hissesi devredilecek!

Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49 hissesi devredilecek!

AKKUYU Nükleer Santrali’nde Ruslar’ın hisselerinin bir kısmını devretmek için harekete geçtiği öğrenildi. Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüzde 100 hissesi olan Ruslar yüzde 49’a kadar hisse satışı yapabilecek.



Bunun için Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov’un görevini bıraktığı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu belirtildi.


KRİZ TETİKLEDİ


Türkiye ile Rusya arasında uçak krizi sonrası Akkuyu Santrali’nin ne olacağı tartışılmıştı. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili süreç 2010 yılında başladı. 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında, “Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği” anlaşması imzaladı. 21 Temmuz 2010 tarihinde hükümetlerarası anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı, ardından da Akkuyu şirketi kuruldu. Akkuyu şirketi’nin tamamı Ruslar’a ait.


Hükümetlerarası anlaşmada Rus tarafının hisselerinin yüzde 49’a kadar devredilebileceğine ilişkin madde bulunuyor. Rus tarafı bir süredir Akkuyu’nun yüzde 49’unun satılacağına ilişkin açıklamalarda bulunuyordu. Şimdi sürecin başlatıldığı öğrenildi. Kulislerde, Rusya’nın yaşadığı ekonomik sıkıntı ve yaşanan finans probleminin aşılması için hisse satışının hızlandırıldığı ifade ediliyor.


2 yıl önce genel müdürlük görevine gelen Fuad Akhundov’un, hisse satışıyla ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla genel müdürlük görevini bıraktığı belirtildi. Yaklaşık 10 gün önce görüşmelere başlanması kararı alınırken, geçen hafta da Akhundov’un yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu belirtildi. Konuya yakın kaynaklar, Akhundov’un görüşmeleri yapabilmek için daha rahat bir göreve geçtiğini belirtirken, imza yetkilerinin de bir genel müdür yardımcısına devredildiğini söylediler.


TARAFLARIN RIZASINA BAĞLI

Hükümetlerarası anlaşma 2010 yılında yayımlandı. Burada proje şirketi ile ilgili hükümler bulunuyor. Anlaşmaya göre, proje şirketi Rus tarafınca yetkilendirilen şirketlerin doğrudan veya dolaylı olarak başlangıçta yüzde 100 hisse payı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve düzenlemeleri kapsamında anonim şirket şeklinde kurulabiliyor. Bu şirket kuruldu. Anlaşmanın şirketle ilgili diğer şart olarak da, “Rus Yetkili Kuruluşları’nın Proje Şirketi’ndeki toplam payları, hiçbir zaman yüzde 51’den (yüzde elli birden) az olmaz. Proje Şirketi’nin geride kalan azınlık hisselerinin dağıtımı, her zaman, ulusal güvenlik ve ekonomi konularında ulusal çıkarların korunması amacıyla Taraflar’ın rızasına bağlıdır” ifadesi yer alıyor. Bu durumda hisse satışında Türkiye’nin rızasının olması gerekecek.


Sergey Kiriyenk'den Akkuyu Nükleer Santrali açıklaması!


Hürriyet


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Akkuyu Nükleer AŞ’deki finansman krizini aşmak için ortaklık formülünü gündemine alan Rusya, Ankara’da şirketlerle görüşüyor


Rusya, uçak krizinin ardından Akkuyu Nükleer AŞ’de ortaya çıkan finansman krizini aşmak için “ortaklık” formülünü gündemine aldı. 2010 yılında imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya göre Rusya, Akkuyu Nükleer AŞ’ye en fazla yüzde 49 oranında ortak alabilir. Rusya, bu amaçla Ankara’da bir dizi görüşme yapıyor. Kulislere göre Cengiz İnşaat bir süredir, Nükleer AŞ’de görüşmeler yapıyor.



LİMAN İHALESİNİ ALDI 


Cengiz İnşaat, proje kapsamında açılan liman ve idari bina inşaat ihalelerini üstlenmişti. Hükümetlerarası anlaşma gereğince Mersin-Akkuyu’da 4 bin 800 megavat gücünde 4 üniteden oluşan nükleer santral inşa edilecek. Türkiye, nükleer santral ile üretilecek elektriğin bir bölümünü, kilovatsaat başına 12.35 dolar-sentten satın alacak.


Uzmanlar, nükleer santralda 12.35 sentlik elektrik alım garantisi potansiyel yatırımcı için çok cazip bir fiyat olduğu görüşünde. Akkuyu’da, gerekli lisans ve izinlerin alınmasının ardından ilk ünitenin, 7 yıl içinde devreye alınması hedefleniyor.



Habertürk



Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan ve çalışmalarına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) hisselerinin yüzde 49'u satışa çıkarıldı.


AA muhabirinin Rus devlet şirketi Rosatom'un Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'den edindiği bilgiye göre, Rusya'daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine, şirketin yüzde 49'a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi. 


Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamak için inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali'nin satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat'ın ilgilendiği belirtiliyor. 


Enerji uzmanları, Akkuyu'nun yüzde 100 hissesinin Ruslara ait olduğunu bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, Türkiye açısından bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı.


Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor.


Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının geçen yıl 24 Kasım'da düşürülmesinin ardından, Türk-Rus ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı. Daha sonra düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle kötüye giden Rus ekonomisinin finansman sıkıntısı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşası ile ilgili soru işaretleri yaratmıştı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde nükleer santral çalışmalarını yerinde incelemiş, inşaat alanında Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Akhundov ile NGS İnşaat Direktörü Dmitriy Tveritinov, tarafından kendisine bilgi verilmişti.


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin hisselerinin yüzde 49'u satışa çıkarıldı.


Suriye sınırını ihlal eden bir savaş uçağının geçen yıl Kasım’da düşürülmesinin ardından saha çalışmaları fiilen duran ve Rus Rosatom’un yapacağı Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin hisselerinin yüzde 49′una kadarının Cengiz İnşaat’a satışı için görüşmeler yapılıyor.


Kaynaklar, satışın Türkiye ve Rusya arasında yaşanan sorunla ilgisinin olmadığının altını çiziyorlar.


Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.


Birkaç kez devreye alınma tarihi ileri atılan santralin en erken 2022′de çalışmaya başlaması beklenirken, Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağının 2015 Kasım’da düşürülmesinin ardından saha çalışmaları “fiilen” duran santralin daha geç bir tarihte devreye girmesi mümkün gözüküyor.


Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağı “Akkuyu NGS’deki hisselerin yüzde 49′una kadarın satışı konusunda Cengiz İnşaat ile bir süredir görüşmeler devam ediyor. Zaten bu hükümetlerarası anlaşmada da olan bir hükümdü. Daha önce de yatırımcılarla görüşme yapılıyordu. Başka talepler de var, bu kapsamda diğer yatırımcılarla da görüşmeler olabilir” dedi.


Cengiz İnşaat, geçen yıl Akkuyu Nükleer Santrali’nin deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini kazanmıştı.Aynı kaynak şu anda potansiyel yabancı bir taliplinin şu anda bulunmadığını kaydetti.


Hisse satışının tamamlanması için şu anda herhangi bir zaman öngörüsü olmadığını kaydeden aynı kaynak, “Hisselerin satışının Türkiye ile Rusya arasındaki uçak düşürmenin ardından başlayan siyasi süreçle ilgisi yok” dedi.


Sözcü



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Akkuyu Nükleer Santrali’nin satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat’ın ilgilendiği belirtiliyor. Enerji uzmanları, Akkuyu’nun yüzde 100 hissesinin Ruslara ait olduğunu bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, Türkiye açısından bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı. Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010’da Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak santralin, en geç 2023’te devreye girmesi öngörülüyor. 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde nükleer santral çalışmalarını yerinde incelemiş, inşaat alanında Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Akhundov ile NGS İnşaat Direktörü Dmitriy Tveritinov, tarafından kendisine bilgi verilmişti.


Milliyet 




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'nin yapımı için Moskova yönetimiyle anlaştığı Akkuyu Nükleer Santrali'ne Türk ortak alınması için görüşmeler yapılıyor. Rus Rosatom'un inşa edeceği Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin hisselerinin yüzde 49'u kadarının Cengiz İnşaat'a satışı için görüşmeler yapılıyor.



Cengiz İnşaat, geçen yıl Akkuyu Nükleer Santrali'nin deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini kazanmıştı. Kaynaklar, satışın Türkiye ve Rusya arasında yaşanan sorunla ilgisinin olmadığının altını çiziyorlar.


YARISI 20 MİLYAR DOLAR EDİYOR


Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Birkaç kez devreye alınma tarihi ileri atılan santralin en erken 2022'de çalışmaya başlaması bekleniyor. Ancak Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağının 2015 Kasım'da düşürülmesinin ardından Rusya'nın işi ağırdan almaya başlaması dikkat çekiyor.


PROJENİN ZATEN YAPIM ORTAĞI


Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağı “Akkuyu NGS'deki hisselerin yüzde 49'una kadarın satışı konusunda Cengiz İnşaat ile bir süredir görüşmeler devam ediyor. Zaten bu hükümetlerarası anlaşmada da olan bir hükümdü. Daha önce de yatırımcılarla görüşme yapılıyordu. Başka talepler de var, bu kapsamda diğer yatırımcılarla da görüşmeler olabilir” dedi. Cengiz inşaat ile yürütülen hisse satışının tamamlanması için şu anda herhangi bir zaman öngörüsü bulunmuyor.




Yeni Şafak


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan ve çalışmalarına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın (NGS) hisselerinin yüzde 49'u satışa çıkarıldı. Rus devlet şirketi Rosatom'un Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'den edindiği bilgiye göre, Rusya'daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine, şirketin yüzde 49'a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi. 


LİMAN CENGİZ İNŞAAT'TA

Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamak için inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santralı'nın satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat'ın ilgilendiği belirtiliyor. Projenin 20 milyar dolara mal olması beklenirken, planlanan hisse satışının da 10 milyar doları bulacağı belirtiliyor.   


Bakan Albayrak incelemişti

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, geçtiğimiz günlerde Mersin'deki nükleer santral çalışmalarını yerinde incelemiş, inşaat alanında Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Akhundov ile NGS İnşaat Direktörü Dmitriy Tveritinov, tarafından kendisine projenin ilerleyişiyle ilgili bilgi verilmişti. 


2023'te devrede olacak

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010'da Rusya ile imzaladı. 4.800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralın, en geç 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor. Uzmanlar, bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı. 


Akşam 




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'nin sınırda düşürdüğü Rus uçağıyla başlayan krizde en çok merak edilen projelerden biri Akkuyu Nükleer Santrali olmuştu. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili süreç 2010 yılında başladı. Alınan bilgiye göre, Akkuyu Nükleer Santrali’nde Ruslar’ın hisselerinin bir kısmını devretmek için harekete geçtiği öğrenildi. Rus devlet şirketi Rosatom'un Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'den edilen bilgiye göre, Rusya'daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine, şirketin yüzde 49'a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi. Santrali'nin satışa çıkarılan hisseleriyle, 25 Aralık yolsuzluk operasyonunda 'Bu milletin a... koyacağız' dediği ortaya çıkan Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz İnşaat'ın ilgilendiği belirtiliyor.


2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında, “Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği” anlaşması imzaladı. 21 Temmuz 2010 tarihinde hükümetlerarası anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı, ardından da Akkuyu şirketi kuruldu. Akkuyu şirketi’nin tamamı Ruslar’a ait. Hükümetlerarası anlaşmada Rus tarafının hisselerinin yüzde 49’a kadar devredilebileceğine ilişkin madde bulunuyor.



Cumhuriyet




Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan ve toplam 22 milyar dolar dolara mal olması beklenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin hisselerinin yüzde 49'u satışa çıkarıldı. 

AA muhabirinin Rus devlet şirketi Rosatom'un Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'den edindiği bilgiye göre, Rusya'daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine bu karara verildiği bildirildi. Akkuyu Nükleer Santrali'nin satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat'ın ilgilendiği öne sürüldü. Ancak Aydınlık'ın şirket kaynaklarından edindiği bilgilere göre Cengiz İnşaat, Akkuyu hisseleriyle ilgilenmiyor. Rusya ile 2010 yılında imzalanan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin 22 milyar dolara mal olması beklenirken, şu ana kadar yapılan toplam harcamanın 3 milyar doları aştığı belirtiliyor. 2023 yılında devreye girmesi planlanan santrala ilişkin soru işaretleri Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası artmıştı. Öte yadan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, geçen günlerde nükleer santral çalışmalarını yerinde incelemiş, inşaat alanında Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Akhundov ile NGS İnşaat Direktörü Dmitriy Tveritinov tarafından bilgilendirilmişti. 




Aydınlık Gazetesi


Geri Dön