29 / 03 / 2024

Akkuyu Nükleer, Türkiye için bir model olacak!

Akkuyu Nükleer, Türkiye için bir model olacak!

Akkuyu Nükleer Santrali sahasında incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyu, şirket yetkililerinden proje ile ilgili brifing aldı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Akkuyu Nükleer Santrali projesinin Türkiye için bir model olacağını belirterek, bu modelin Türkiye'deki nükleer enerji algısını pozitife dönüştüreceğini kaydetti.


Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, santralin inşaat sahasında incelemelerde bulunan Bakan Alaboyun, şirket yetkililerinden proje ile ilgili brifing aldı.


Akkuyu'nun, dünyadaki en güvenli nükleer santrallerden biri olacağına inandığını ifade eden Alaboyun, bu konuda Rusya’nın teknolojisi ve bilgi birikimine güvendiklerini söyledi.


Nükleer santrali bulunmayan ülkelerin enerjide geleceğinin olamayacağına dikkati çeken Alaboyun, şunları kaydetti:


"Sonuçta kendi enerji kaynaklarımız sınırlı. Petrol ve doğalgazda büyük oranda dışı bağımlıyız. Nükleer santraller baz yük santralleridir. Bu santraller 24 saat çalışır, temiz enerji üretir ve ayrıca enerji arz güvenliğimizin sağlanması açısından son derece önemlidir. Akkuyu Nükleer Santrali projesi Türkiye için bir model olacak. Bu model belki de Türkiye'deki nükleer enerji algısını pozitife dönüştürecek."


 Bakan Alaboyun, zaman zaman Akkuyu projesine dair basında yer alan spekülatif haberlere de değinerek, "Bakanlık tarafından teyit edilmedikçe bu tür haberlere itibar edilmemelidir. Rusya, Türkiye’nin en iyi partnerlerinden biridir. Örneğin, doğalgazda Rusya bizim için iyi bir tedarikçidir. Hem enerji hem de diğer tüm sektörlerde Türk ve Rus firmaların işbirliği içinde olmalarını arzu ediyoruz"  değerlendirmesinde bulundu. 


Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Akhundov ise "Sermaye ve teknolojimiz her ne kadar Rusya’ya ait olsa da biz bir Türk şirketiyiz. Türkiye için böylesi tarihi bir projeye imza atmaktan son derece gurur duyuyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi nihai hedefimiz Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023’e kadar projeyi tamamlamaktır. Tabii daha hızlı hareket ederek projeyi 2023’ten de önce tamamlamaya çalışacağız" ifadelerini kullandı. 


Alaboyun'a ziyaretinde, Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı İbrahim Halil Dere, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Asım Cengiz, Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov ve şirket yöneticileri eşlik etti.


AA


Geri Dön