29 / 03 / 2024

Akkuyu Santrali ne zaman açılacak?

Akkuyu Santrali ne zaman açılacak?

ULUSLARARASI Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Akkuyu Nükleer Santralı’nın 2020 yılında üretime başlamasının gerçekçi olmadığını dile getirdi..



ULUSLARARASI Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Akkuyu Nükleer Santralı’nın 2020 yılında üretime başlamasının gerçekçi olmadığını dile getirdi. Santralın gecikmeli olarak 2022 yılında üretime geçeceğine yönelik açıklamaları yorumlayan Kumbaroğlu, “Bu santral yapılacaksa da geç yapılsın ama güvenlik endişesi yaratmadan yapılsın” dedi.


Kumbaroğlu, Türkiye’nin enerji politikaları üzerinden yapılan tartışmaların genellikle nükleer odaklı sürdürüldüğünü belirterek, dünya genelinde söz sahibi olan tüm ülkelerin güneş enerjisi başta olmak üzere farklı alanlarda da önemli enerji planlamaları ürettiğini söyledi.


GEÇ OLSUN

Kumbaroğlu, Türkiye’nin ilk nükleer projesi olacak Mersin Akkuyu Santralı için planlanan süreçlerin, öngörülerin gerisinde kaldığı ve ilk üretimin 2022’de olacağı iddiasını Hürriyet’e değerlendirdi. Nükleer santral inşaatında en deneyimli ülkelerden biri olan Fransa’da bile bir nükleer santral inşaatının 4 yılda tamamlanamadığına dikkati çeken Kumbaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akkuyu’nun temelinin 2016 yılında atılması planlanırken her şey yolunda gitse bile 2020 yılında santralin elektrik üretmesi gerçekçi bir öngörü değildi. Bu santral yapılacaksa da geç yapılsın ama güvenlik endişesi yaratmadan yapılsın.”


Hürriyet


Geri Dön