18 / 04 / 2024

Akkuyu Santrali'nin inşaat malzemeleri için Ruslar vergi indirimi istedi!

Akkuyu Santrali'nin inşaat malzemeleri için Ruslar vergi indirimi istedi!

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov, "Santralin inşasında kullanılacak malzeme ve ekipmanda yerlilik oranının artması için Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi'nin (KDV) sıfırlanmasını istiyoruz" dedi...



Mersin'e yapılacak nükleer santral için Ruslar yerlilik oranının daha fazla artması için vergi indirimi istedi. Mersin Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santralin yatırımcısı Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov, "Santralin inşasında kullanılacak malzeme ve ekipmanda yerlilik oranının artması için Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi'nin (KDV) sıfırlanmasını istiyoruz" diye konuştu. Moskova'da Akkuyu'nun ana hissedarı Rosatom'un düzenlediği Atomekspo Nükleer Teknoloji Fuarı'nda konuşan Titov, "8 milyar dolarlık yerli alım taahhüdümüz var. Bu da toplam maliyetin yüzde 40'ı" dedi. Vergilendirme konusunun iki ülke arasında bu ay içinde Ankara'da yapılması planlan Üst Düzey İşbirliği Zirvesi'nde de gündeme geleceğini dile getiren Titov, "Rosatom'un Hindistan ve Finlandiya'da yaptığı santrallerde yüzde 20'lik yerlilik oranı vardı. Türkiye'de ise bu alanda şu ana kadar verilen en yüksek oran" diye konuştu. 


Akkuyu prestij proje 

Nükleer reaktör dizayn eden Atomenergoproekt'in Tasarım Direktörü Mihail Maltsev, Akkuyu'da kullanılacak kaza sonucu santralde yakıt çubuklarının erimesi halinde devreye giren erimiş yakıt tutucusunun dizaynının geliştirildiğini açıkladı. Yakıt tutucusunun Akkuyu'nun referans santrali Novo Voronej'den yüzde 15 daha hafif ama depreme dayanıklılığının arttığını kaydeden Mamtsev, "Fukushima'da elektrik kesintisinden dolayı soğutma yapılamamıştı. Yeni sistemde 48 saat elektriksiz soğutma yapılabilecek. Bu alanda en güvenli santralimizi de Akkuyu'da yapacağız. Burası bir anlamda prestij projemiz" diye konuştu. 


Türk ordusu kıyı emniyetini soruyor

Akkuyu Nükleer Santrali'nde tartışmalara neden olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu sürecine vurgu yapan Oleg Titov, "Hazırladığımız eklerle 5 bin sayfaya çıktı. En küçük olasılığı bile değerlendirdik. Toplantılar başladığında her türlü soruya yanıt verebileceğiz" diye konuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilgili birimlerinin de kendilerine sürekli sorular yönelttiğini anlatan Titov, "Başta kıyı emniyeti olmak üzere çeşitli konularda merak ettiklerini iletiyorlar" dedi.



Sabah Gazetesi


Geri Dön