25 / 04 / 2024

Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralları'na Ortadoğu'dan yatırımcı bekleniyor!

Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralları'na Ortadoğu'dan yatırımcı bekleniyor!

Rus ve Japon yatırımcıların ortak olduğu Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralları'na Ortadoğu'dan yoğun ilgi geliyor.Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Körfez Bölgesi'nden yatırımcılarla ortaklık için görüşmeler var" diye konuştu.



TÜRKİYE'Yİ yıllık 7.2 milyar dolarlık enerji ithalatından kurtaracak nükleer enerji yatırımcılarına yabancı ilgisi sürüyor. Mersin’de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santralı için Rusya, Sinop’taki için ise Japonya’yla ortak olan Türkiye şimdi de Ortadoğu’dan da yatırımcı bekliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de nükleere Ortadoğu sermayesinden de yatırımcı bekliyoruz. Şu an görüşmeler var hem Akkuyu hem diğerine. Biz kamu olarak bu projelerde yüzde 20’lerden fazla olmak istemiyoruz. Rus yatırımcıların hayata geçireceği Akkuyu’da hiç yokuz. Ama Japonlar yüzde 30 yer almamızı istedi. Biz oradan hisse satabileceğiz. Biraz daha olgunlaştırınca çok daha iyi şartlarla satma olanağımız var” dedi.


ALGI YÖNETİMİ YAPIYORLAR


Türkiye’yi nükleer enerji konusunda eleştiren ülkelerin iki yüzlü bir politika izlediğine dikkat çeken Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Biz algı yönetimine karşıyız. Nükleerden vazgeçiyoruz diyerek ömrü bitmiş santralları kapatan ülkeler var. “Nükleerden çıkıyoruz” diyorlar. O zaman diğerlerini niye kapatmıyorlar. Böyle ikili yaklaşım dürüstçe değil. Nükleer tehlikeli diyor ama santralını 2021’de kapatacağını söylüyor. Araştırdığımızda görüyoruz ki aslında kapasitesi bittiği için kapatıyorlar."


PARA KARŞILIĞI MANİPÜLASYON


Enerji yatırımlarının engellenmeye çalışıldığını ifade eden Yıldız şunları kaydetti: "En son bunun örneğini Yırcalı’da gördük. İzmir’den İstanbul’dan manipülasyon için taşınanlar var. Karşılığında para alıyorlar lobilerden."


Akşam 


Geri Dön