25 / 04 / 2024

Akros Çimento'dan Bursa'ya 175 milyon Euro'luk yatırım

Akros Çimento'dan Bursa'ya 175 milyon Euro'luk yatırım

İki yıl önce Türk-Rus ortaklığı ile kurulan Akros Çimento, Bursa'ya 175 milyon Euro'luk yatırım için gün sayıyor

 



Dört yıl içerisinde üretime geçmesi hedeflenen yatırım ile toplamda 2 bin kişiye istihdam sağlanacak. Nisan 2010'da Bursa'nın Yenişehir ilçesinde temeli atılması planlanan tesisin ardından üretilen çimento iç pazarın yanı sıra Körfez ülkeleri ve Afrika başta olmak üzere ihraç edilecek. İç piyasada yüzde 8'lik daralma olduğuna dikkat çeken Akros Çimento Fabrikası Genel Müdürü Hakan Büyüksaraç, ihracat pazarında ise yüzde 35 oranında artış olduğuna dikkat çekti. Büyüksaraç, bu yılki hedef pazarların ise Suriye, Irak ve Afrika ülkeleri olduğunu söyledi.

Bursa'da yatırım kararı alınmasında İstanbul,  İzmir  ve Ankara'ya yakın olmasının etkili olduğunu dile getiren Büyüksaraç, liman sayesinde de ihracata yönelik satış yapılacağını aktardı. Büyüksaraç, çimento sektörüne yönelik dünya ticaret hacminde de önümüzdeki yıllarda büyük artış olacağını kaydetti. Türkiye'de inşaat sektöründe, beton üretim tesisleri, prefabrik inşaat elemanları, yapı endüstrisi işlemleri ve yapı kimyasallarına yönelik olarak, entegre tesislerde yıllık 2 milyon 500 bin tonluk üretim planlanıyor. Entegre tesis ilk etapta, bu bölgede çimento hammaddesiyle çevrili 760 dönüm arazi üzerinde yer alacak. Projesi toplamda yıllık 5 milyon ton çimento üretecek şekilde hazırlanan yatırımın ilk etapta ülke ekonomisine 250 milyon dolarlık katkı sağlayacağını aktaran Akros Çimento Genel Müdürü Büyüksaraç, "Stratejik yatırımımız ile ülkemizde var olan talebi karşılamakla kalmayıp, ihracatta ciddi anlamda başarılara imza atarak, ekonomimize katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz." diye konuştu.

İki yıl önce Türk-Rus ortaklığı ile kurulan Akros Çimento, Türkiye'de Akros Orman Ürünleri, Akros İmport-Export şirketleriyle 200 bin metreküp Sibirya çam tomruk ithalatı ve dağıtımı konularında faaliyet gösteriyor. Rusya pazarında da yatırımları olan grup, beton santralleri, buğday, ayçiçeği ve şeker pancarı hasat yatırımları ile Taganrog'da çalışmalarını sürdürüyor. Firma yeni tesisler ile ülke genelindeki çimento üretiminden yüzde 8-9'luk pay almayı hedefliyor.
Ercan Baysal/Zaman


Geri Dön