25 / 04 / 2024

Akyazı'da heyelan riski korkutuyor!

Akyazı'da heyelan riski korkutuyor!

Karadeniz Sahil Yolu’nun Trabzon’un Akyazı ve Yıldızlı mahalleri arasında kalan bölümünde yamaçta yer alan binanın istinat duvarı önceki gece çöktü. Bölgede ortaya atılan iddialar şöyle...



Karadeniz Sahil Yolu’nun Trabzon’un Akyazı ve Yıldızlı mahalleri arasında kalan bölümünde yamaçta yer alan binanın istinat duvarı önceki gece çöktü. Çökme sonucu duvar ve toprak yığınları ile kayalar Karadeniz Sahil Yolu’na düştü. Karayolunun bu şeridi tamamen ulaşıma kapanırken, olay sırasında yoldan geçen bir minibüs zarar gördü. Minibüste bulunan 3 kişi hafif şekilde yaralanırken, yoldaki taş yığınları Karayolları ekipleri tarafından temizlendi. 

Gece boyunca bölgede ufak çaplı toprak kaymaları devam ederken, tehlikenin sürmesi nedeniyle yol sabah saatlerinden itibaren ulaşıma kapatılarak ulaşım Akyazı Stadı inşaat sahasından verilmeye başlandı. Yolda bu nedenle kilometrelerce araç kuyruğu oluşurken, bölgede heyelan tehlikesinin sürdüğü kaydedildi.


İstinat Duvarı Çöken Ev Boşaltıldı


İstinat duvarı çöken bina ise söz konusu alanda başka çökme ya da kaya düşmesi riski olması sebebiyle tahliye edildi.  


Akyazı yamacında meydana gelen göçük sonrası Sahil Yolunda temizleme çalışmaları güçlükle devam ederken olası bir göçük nedeniyle yol trafiğe açılmadı. Akyazı Tünel inşaatı ile ilgili bir sorun olmadığı Trabzon Valisi Abdil Celil Öz tarafından açıklanırken bölgede konut inşaatının istinat duvarının çökmesi sonrası meydana geldiği ifade edildi.  


Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ise, çökmenin olduğu yamaç baştan sona istinat duvarı ile çevrilmezse ileride daha büyük facialara davetiye çıkaracağını söyledi. Türkmen, “Akyazı burada yaşanan olay ucuz atlatıldı. İleride stadyum faaliyete geçince bu tehlike daha da artacak. Bu yüzde bu çökme bir işarettir. Buranın boydan boya istinat duvarıyla çevrilmesi lazım. Yoksa ileride bu çökmeler faciaya neden olabilir” ifadelerini kullandı. Bölgede heyelan tehlikesinin sürdüğü kaydedildi.


Trafik Felç Oldu


İstinat duvarı çöken bina ise başka çökme ya da kaya düşmesi riski olması sebebiyle tahliye edildi. Gece boyunca bölgede ufak çaplı toprak kaymaları devam ederken, tehlikenin sürmesi nedeniyle yol dün sabah saatlerinden itibaren ulaşıma kapatılarak ulaşım Akyazı Stadı inşaat sahasından verildi.


Yolda bu nedenle kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.


İşte İddialar:


1-TOKİ Akyazı’yı yaparken yamaçları tamamen alıp yeniden projelendirmek istedi anacak Akyazı belediyesi hem kendi kazancını hem de o bölgede arsası olanları düşünerek kabul etmedi.


2-Kanuni yolunu Beşirli’ye bağlayan tünel çalışmasında çok sayıda dinamit kullanıldı bu dinamitler hem toprağı hem de kayaları hareketlendirirken heyelana zemin hazırladı.


3- Yoğun kar yağdı kar eridikten sonra toprak yumuşadı üzerine de uzun süre yağmur yağınca heyelan yaşandı.


Neler Yapılmalı?


1- Bölge acilen istimlak edilerek yeşil alan olarak ağaçlandırılmalı


2- Yörük Çadırı’nın alt kısmında yapılan duvardan daha yüksek ve daha sağlam yeni bir duvar örülmeli.


3-Bölge Akyazı stadı ile birlikte yeniden projelendirilmeli ve hak sahipleri hak edişleri ödenerek o bölge tamamen kamuya devredilmeli.



Taka






Geri Dön