25 / 04 / 2024

Alaçatı'ya taş ocağı açılması için ÇED onayı çıktı!

Alaçatı'ya taş ocağı açılması için ÇED onayı çıktı!

Türkiye'nin yükselen turizm değeri Alaçatı'ya taş ocağı açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED onayı çıktı. Bölge halkı, ÇED onayının zeytinliklere ve turizme vereceği zarardan kaygılı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dere Madencilik'in Çeşme Alaçatı Germiyan Köyü'nde kurmayı planladığı kırma eleme ve hazır beton tesisi kapasite artırımı ile Çeşme Alaçatı'da kuracağı taş ocağı tesisine ÇED onayı verdi. İki yıldan fazladır bölgede taş ocakları açılmasına karşı mücadele eden Germiyan köylüleri, yapılması planlanan taş ocaklarının zeytinlik alanlara ve turizme zarar vereceğini savunuyor.


KÖYLÜLER 2 YILDIR MÜCADELE EDİYOR


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yine aynı firmanın Çeşme Alaçatı Germiyan Köyü mevkiinde, Alaçatı Beldesi kalker ocağı, mobil ve sabit kırma-eleme tesisi ve mıcır karıştırma tesisi için Yönetmeliğin geçici 1. maddesi kapsamında ÇED olumlu kararı verdi.


Germiyan köylüleri yörelerinde taş ocağı tesisi kurulmaması için 2 yıldır mücadele veriyor. Daha önce bölgede açılan bir taş ocağını mahkeme kararı ile kapattıran köylüler, yeni taş ocaklarına karşı geçen yıl da eylem yapmıştı. Taş ocağı yapılacak bölgenin 1. Derece Doğal SİT alanı olduğunu savunan köylüler, hem zeytinlik alanların hem de bölgedeki turizmin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.


Yurt 


Geri Dön