27 / 04 / 2024

Alanya deprem açısından riskli değil!

Alanya deprem açısından riskli değil!

JEOFİZİK Mühendisleri Odası Alanya Temsilcisi İhsan Erman Kaptanoğlu, Alanya'yı da sallayan, AFAD'a göre 5.2, Kandilli'ye göre 5.5 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmesinde "Alanya merkezi deprem açısından şu anda riskli değil. " dedi.



JEOFİZİK Mühendisleri Odası Alanya Temsilcisi İhsan Erman Kaptanoğlu, Alanya'yı da sallayan, AFAD'a göre 5.2, Kandilli'ye göre 5.5 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmesinde "Alanya merkezi deprem açısından şu anda riskli değil. Bu dönemde 4. Derece deprem kuşağındaydız. Ancak yakında daha riskli olan 3. derece deprem kuşağına düşme ihtimali var. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün revize edilmiş yeni deprem haritasında 3. dereceye gerilemek, daha riskli bir konumu işaret ediyor. Ancak yine de şu anda Alanya merkezde deprem yaratacak aktif bir fay hattı yok" demişti.


'RİSKLER GÖZ ARDI EDİLEMEZ'

Alanya'daki yapıların durumunu da değerlendiren Kaptanoğlu, Eski Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılmış eski binaların riskli olabileceğini belirterek "Çünkü 2000 yılından önceki binalar eski yönetmeliğe göre yapıldı. Daha sonra yönetmelik değiştiği için, yapılar daha güvenli hale getirildi. Örnek vermek gerekirse eskiden normal demir kullanılıyordu, şimdi tırtıklı demir kullanılıyor. Bunun yanında uygulanan temel tipleri de değişti. Tosmur ve Obagöl yani 'Aşağı Oba' olarak bilinen bölgeler riskli gibi görünse de, o bölgelerde yeni binaların temeli zeminin cinsine göre seçildi. Kazık tipi temeller var. Zemin sıvılaşması olabiliyor. Riskler göz ardı edilemez" dedi.


'ALANYA DEPREME HAZIR'

Alanya'nın olası bir depreme hazır olup, olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kaptanoğlu "Alanya'da büyük bir deprem beklenmediği için, Alanya depreme hazır diyebiliriz. Ama bu bir yerde yapıyı tasarlayan, denetleyen ve uygulamasını yapan kişilerde bitecek bir mevzu. Alanya'da bu noktada kentsel dönüşüm uygulanmaktadır. Bu hem çevre güzelliği için, hem de yapı ve insan güvenliği için gereklidir. Ancak bunun ranta dönüştürülmemesi gerekiyor" dedi.


'KORKUNÇ KEHANET' AÇIKLAMASI

Kaptanoğlu, dün Yeni Alanya'nın manşetinde 'Korkunç kehanet' başlığıyla yer alan açıklamalarına ilişkin de bir düzeltme yaptı. Kaptanoğlu, "Alanya kamuoyunda, Yeni Alanya'nın kullandığı başlığın hemen altında fotoğrafımın olması nedeniyle, bu ifadenin bana ait olduğu sanıldı. Oysa başlık ve depreme ilişkin uzunca değerlendirmemin küçük bir bölümünde bahsi geçen tsunaminin ön plana çıkarılması gazetenizin kendi tercihidir. Alanya’da tarih boyunca hiç bir tsunami kaydı gözlenmemiştir. Benim röportaja konu olan ve bahsettiğim tsunami kaydı 1851 tarihinde Fethiye’de gerçekleşen ve 7.2 büyüklüğünde olan, Doğu Akdeniz yayının devamı olan ve Fethiye taraflarından içeriye dalım yapıp Burdur’a kadar uzanan bir faydır. Bu bölgede maksimum dalga boyu 1 metre olan bir tsunami gerçekleşmiştir. Özellikle Girit, Rodos ve Fethiye risk altındadır. Tsunami çalışmaları olarak Alanya’da şu ana kadar yapılmış bilimsel bir çalışma yoktur. Sadece son 3000 yıllık tsunami kayıtları vardır. Fethiye ve Rodos bölgesinde birkaç defa tsunami gerçekleşmiştir. Bu tsunamiler hiçbir şekilde Alanyamızı etkilememiştir. Sorulan soru üzerine, röportajda demek istediğim ise Fethiye’de gerçekleşebilecek olan 7.5 ve üzeri büyüklükte bir depremin Tsunami yaratabileceği ve bu Tsunaminin Japonya’da gerçekleşen ve büyük dalga boyu ve enerjisi olan tsunamilere benzemediğidir. Bunun üzerine gazeteci arkadaş 'Alanya'da tsunami olabilir mi?' diye sordu? Ben de bu konuda şu ana kadar bilimsel bir çalışma yapılmadığını, Alanya tarihinde hiç bir zaman bir tsunami olmadığını, en yakın tsunaminin Fethiye'de olduğunu söyledim. Ve Fethiye taraflarında uzun yıllardır bir deprem olmadığını, enerji birikmesi olduğunu söyledim. "Eğer olacak deprem 7.5 büyüklüğünden fazla olur ise Alanya'da tsunami olmaz diye bir şey söyleyemem, herhangi bir bilimsel çalışma yok ve şu ana kadar da olmamış" diye görüş bildirdim. Bunun dışında Demre’de meydana gelen büyüklüğü 5.2 olan en son depremin Alanya’da hissedilmesinin sebebini karasal ve sığ derinlikte bir deprem olmasına bağladım. Eğer bir yanlış anlaşılma oldu ise, bu yazı ile hatalı ifadeler düzeltilmiştir. Alanya’da tsunami tarih boyunca hiç olmamıştır, bunu da özellikle belirtmek isterim" şeklinde konuştu.   


Antalya Yeni Alanya


Geri Dön