19 / 04 / 2024

Alanya Syedra Antik Kenti ziyarete açıldı!

Alanya Syedra Antik Kenti ziyarete açıldı!

Alanya'nın önemli arkeolojik ve kültürel değerleri arasında sayılan Syedra Antik Kenti'nde yapılan çalışmalar, Kaymakamlık öncülüğünde Müze Müdürlüğünde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Tanrıseven, Syedra'nın gün yüzüne çıkan değerleriyle Alanya'ya ve turizmine istikbal vadettiğini söyledi.



Alanya'nın önemli arkeolojik ve kültürel değerleri arasında sayılan Syedra Antik Kenti'nde yapılan çalışmalar, Kaymakamlık öncülüğünde Müze Müdürlüğünde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.


Toplantıda konuşan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Syedra'nın gün yüzüne çıkan değerleriyle Alanya'ya ve turizmine istikbal vadettiğini söyledi.


Yerli ve yabancı ziyaretçilere açılan Syedra'nın ücretsiz gezilebileceğini ifade eden Tanrıseven, "Syedra'nın yeterince tanınması için ücretsiz gezi uygulamasının önümüzdeki yıl da devam etmesi için çalışacağız. Amacımız daha fazla yerli ve yabancı turistin Syedra'yı gezmesi ve tanımasıdır." dedi.


Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can ise geçmişi Tunç Çağı'na kadar giden Syedra'da MÖ 7'nci yüzyıldan 13'üncü yüzyıla kadar yaşamın devam ettiğini söyledi.


Syedra Antik Kenti'nde sütunlu cadde, hamam, tapınak, sarnıç, bazilika, tiyatro, zeytin işleme atölyesi ve agora gibi yapılar yer aldığını aktaran Can, "Gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmaları sonucunda Syedra'daki güzellikler gün yüzeyine çıkmaya başladı. Artık ziyaretçilerimiz bu güzellikleri gezebilecek." diye konuştu. 


Can, Syedra'da yakın bir zamanda kazı çalışmalarına da başlayacaklarını sözlerine ekledi.


Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen de Syedra'nın kültür turizmi ile ilgili çok önemli bir değer olduğunu dile getirerek "Syedra Antik Kenti'ndeki yüzey çalışmalarında ortaya çıkan Helenistik döneme ait kırmızı astarlı servis tabakları, seramikler, cam kaplara ait parçalar, metal objeler, kirman ve dokuma tezgahları ise Alanya Müze Müdürlüğünde sergilenecek." dedi.


Tanıtım toplantısının ardından kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katıldığı Syedra gezisi yapıldı.




AA


Geri Dön