24 / 04 / 2024

Alanya turizmi ve 2015 turizm sezonu masaya yatırıldı!

Alanya turizmi ve 2015 turizm sezonu masaya yatırıldı!

Alanya turizminin ve 2015 yılı turizm sezonunun masaya yatırıldığı çalıştayda 2014 turizm sezonunun iyi geçtiği, 2015 turizm sezonunda ise 'Alanya-Gazipaşa Havalimanı' avantajına sahip olunduğu vurgulandı.



Alanya turizmi ve 2015 turizm sezonu gerçekleştirilen çalıştavla masaya yatırıldı. Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi'ndeki çalıştaya Alanya Kaymakamı Hasan Tannseven, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şalı in. AHEP Rektörü Prof Dr. Erol Sayın, Türkiye Seyahat Acentalan Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Bıuhan Sili, Alanya Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney ve idari birim amirleri katıldı. Toplantıda konuşan Kaymakam Tannseven, amaçlanılın sonın oluşmadan 2014'deki verileri de değerlendirerek, sorun lan tartışmak, tebdiller almak ve Alanya'ya daha fazla turist gelmesini sağlamak olduğunu söyledi. Tannseven, "Alanya'da I960'lı yıllarda başlayan tunzm bugün en büyük sektör konumunda 2014 yılında 12 milyon turist Antalya'ya geldi. Alanya'ya da yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin turist geldi. Gelen turist sayısında önceki yılla kıyasladığımız zaman yüzde 5 artış görüyoruz Aynı şekilde Rusya krizinden sonra sektörde gelen turist sayısında düşüş olacağı ile ilgili söylentiler vaısa da Aralık ayında Antalya'ya ve dolaylı olarak Alanya'ya gelen turist sayısında da yine yüzde 6"lık bir artış gerçekleşmiş durumda 2 yıldan bu yana artan turist grafiği aynen sürüyor. 


Temennimiz 2015 yılında da bu rakamların daha iyi bir seviyeye gelmesi. Alanya'da 2014 yılının sonuna doğru Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndaıı işletme belgeli 251 adet tesiste 95 bin 578 adet yatak kapasitesi, yatının belgeli 54 tesiste 28 bin 507 yatak sayısı ve belediye belgeli 334 tesiste de 51 bin 275 yatak sayısı olmak üzere toplam 639 tesis ve 175 bin 360 adet yatak bulunuyor. Alanya'daki turistik belgeli işletme sayısı ve 5 yıldızlı otel sayısı Türkiye'deki birçok büyük ilin önünde yer alıyor. Alanya'ya gelen turistlerin sayısına baktığımız zaman bunlann büyük bir çoğunluğunun özellikle Ruslar ve Almanlardan oluştuğunu görüyoruz Bu ülke vatandaşlannı Hollanda Danimarka ve İskandinav'lar izliyor. 


Yaz aylannda yaklaşık 11-12 gün olan turistin konaklama süresi kış aylannda yaşlı turistlerin Alanya merkezdeki otellerdeki konaklamasıyla 2-3 aya kadar çıkabiliyor. Alanya'da bugün itibariyle 35 binin Çizerinde mülk edinen yabancı bulunuyor. 11 bin 371 de ikamet tezkeresi olan yabancı var. Turizmin Alanya'ya yılda 3 buçuk milyar dolar katkısı var. Tanırı sektörünün de 523 milyon dolar olan katkısını hesapladığınız zaman şehirde 4 milyar dolann üzerinde bir ekonomik hareketten söz etmek mümkün Buna inşaat ve diğer sektörleri de kattığınız zaman çok fazla bir rakam elde etmek mümkün. 2014 yılı genel olarak dalgalı olarak geçse de hem lıınst sayısı açısından, hem de gelir artışı bakımından Alanya'da iyi bir noktada geçti. 2015 yılında da bir ivme bekliyoruz Özellikle Alanya-Gazipaşa Havalimanı"nın açılması da Alanya'ya olan turist akışını olıunlu yönde etkileyecek. Pist uzatma çalışmaları devam ediyor. 22 Ocak'tan itibaren havalimanı 7/24 açık duruma gelecek. Mavıs ayının oltasından itibaren itina çalışmalan tamamlanacak. Havalimanı yetkilileri geçtiğimiz sene 720 binlerde olan yolcu sayısında 820 bin ve daha yukarısında bir rakam beklendiğini ifade etti Bu rakamın üçte ikisinin de yabancı ülkelerden gelecek turist olduklannı belirttiler. 


Havalimanının yolcu sayısını arttıracak olması bizim içııı önemli. En azından bunların çok büyük bir kısmının da Alanya'ya geldiğini hesaplarsak turizmcilerin de bunu iyi değerlendirmesi lazım Genel verilere baktığımız zaman iyi bir noktadayız ama burada sorunlan da tespit edip önümüzdeki sezon için turistleri rahatsız edecek olan davranışlardan kaçınma kendilerini rahat , tanıtımı gerçekleştimıe konusunda ciddi adım atmamız lazım Bunlann başında lıanutçuluğun önlenmesi geliyor. Bunun da tedbirlerini alıp elbirliğiyle uygulamaya geçireceğiz Daralan Rusya pazannın alternatifi olarak özellikle Avnıpa Birliği (AB) ve İskandinav ülkelerinden daha fazla turist çekmemiz için tanıtım yapmamız lazım Avnca sektör temsilcilerinin de görüşlerini alarak önümüzdeki sezonun nasıl iyi geçeceğini beraber değerlendireceğiz" dedi. 


'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ' 

Kaymakam Tannseven'in ardından konuşan Başkan Yücel, daha ıyı bir sezon için yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceklerini beli itti. Koordinatör Güney de, büyükşehir olarak Alanya'yı önemsediklenni ve her türlii desteğe hazır olduklannı ifade etti. AHEP Üniversitesi Rektörü Prof Dr. 

Sayııı ise, ilk kez bu fomıatta bir toplantının düzenlendiğini belirterek, üniversite olarak Alanya turizminin gelişmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyacaklannı söyledi. 


TANITIM İÇİN ÇALIŞACAĞIZ' 

ALTSO Başkanın Şalını ise yurtdışı fuarlanııda Alanya'nın daha fazla tanıtılması için çalışmalar yapacaklannı ifade etti. Toplantıda konuşan turizm sektörü temsilcileri, bu gibi toplantıların daha sık periyotlarla yapılmasının faydalı olacağını belirterek işbirliği içinde çalışacaklarını dile getirdiler. Katılımcılar, böyle bir toplantı yapıp kendilerinin de önerilerini dinlediği için Kaymakam Tannseven'e teşekkür etti. Öte yandan, Kaymakam Tannseven'in bugün yapacağı basın toplantısıyla çalıştayda alınan kararlan açıklayacağı öğrenildi. 

Antalya Yeni Alanya


Geri Dön