26 / 04 / 2024

Alanya’daki beton üreticilerine rekor ceza!

Alanya’daki beton üreticilerine rekor ceza!

Beton fiyatlarının Alanya’da diğer bölgelere oranla yüzde 50 pahalıya satılması sonucu harekete geçen ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’in girişimleri sonuç verdi. Beton üreticilerinin olduğu 6 firmaya cezai işlem uyguladı.



ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Beton fiyatlarında çok büyük adaletsizlik vardı. Bu olayın sonuna kadar gideceğimizi, adaletsizliğe izin vermeyeceğimizi belirtmiştik. Yaşanan adaletsizlik verilen cezalarla bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bundan sonra bu firmaların adaletsiz uygulamalarının son bulacağını düşünüyorum. Aynı hataları yapmaya devam ederlerse yine karşılarında bizi bulurlar geri adım atmayız. Üyemizin hakkını yedirmeyiz” dedi.


"YATIRIMCIYA ENGEL ÇIKARILMAMALI" 


Konuyla ilgili olarak gerek müteahhitlerle gerekse kurumlarla her zaman fikir alışverişinde bulunduklarını da aktaran Başkan Şahin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da konuyla yakından ilgilendiğini söyledi. “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız yatırımcının önünü açın derken birileri yatırımcıyı zor durumda bırakmaya kalkıyor” diyen Şahin, “Kimse yatırımcının önüne engel çıkarmamalı” dedi. Kararı değerlendiren sektör temsilcileri de,  “İşin başından bu yana olayı takip eden ve bizlerin haklarını savunan Başkanımız Mehmet Şahin’e de teşekkür ediyoruz” dediler.


ŞAHİN: “ARAŞTIRMALAR YAPTIK”


İnşaat sektörüyle uğraşan ALTSO üyelerinin göreve geldikleri günden bu yana kendilerine sürekli beton fiyatlarında yaşanan adaletsizliği bildirdiğini vurgulayan Başkan Şahin, “Üyelerimizden gelen şikâyetleri ALTSO yönetimi olarak biz de değerlendirdik. İncelemeler yaptık, fiyatları araştırdık ve üyelerimizin şikâyetlerinde son derece haklı olduklarını gördük. Oda yönetimi olarak bu durumun inşaat maliyetlerini ciddi oranda yükselttiğine ve nihai kullanıcıya da satış rakamları anlamında olumsuz yansıdığına her ortamda dikkat çektik” dedi.


ŞAHİN: “FİRMALARI BİZZAT ZİYARET EDİP UYARMIŞTIK”


İnşaat sektöründe yaşanan bu adaletsizliği ortadan kaldırabilmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Şahin, “Konu ile ilgili sektördeki en büyük çimento üreticilerinden çimento firmasının sahipleri ile yüz yüze görüşmeler dahi gerçekleştirdik. Zaten bir kişi sektöre mal veren 4 firmanın sahibi durumundaydı. İlk önce bize bu adaletsizliğin son bulacağına dair söz verdiler ama sözlerini tutmadılar. Biz de bu adaletsizliğin önüne geçebilmek amacıyla da 7 Temmuz 2013 tarihinde başta Başbakanlığa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, Ekonomi Bakanlığı’na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ve Türkiye Rekabet Kurumu Başkanlığı’na konu ile ilgili raporlar hazırlayarak, gerekli başvuruları yaptık. Yapmış olduğumuz başvurular neticesinde soruşturma başlatıldı ve alınan kararda 2 evet oyuna rağmen 4 hayır oyu ile haksız rekabet reddedilmişti. Ama biz pes etmedik, işin de peşini bırakmadık” dedi. 


ŞAHİN: “BİRÇOK DELİLE ULAŞILDI”


ALTSO olarak daha kararlı bir şekilde bu adaletsizliğin üzerine gitmeye devam ettiklerine değinen Başkan Şahin, “Konu ile ilgili ısrarlı girişimlerimize devam ettik. Rekabet Kurumu’na, yaptığımız gizliliği talep edilen 7 ayrı başvuru, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2 ayrı başvurusu ile ilgili rekabet kurulunun ilk inceleme raporu tamamlanmış ve Nisan 2014 tarihinde ön araştırma yapılmasına karar verildi. Ön araştırma raporu sonucunda ise Haziran 2014 tarihinde soruşturma kararı verildi. Bu çalışmalar devam ederken odamızın 7 Temmuz 2013 tarihli başvurusundaki iddiaları ilgisi nedeniyle 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut soruşturma kapsamında değerlendirilmesine karar verildi. Bu süreçte Rekabet Kurulu’nun inceleme ve değerlendirmeleri hızlı bir şekilde devam etti. İlgili pazar araştırmaları ve soruşturma kapsamındaki firmalar ile ilgili soruşturma bir bütün halinde incelenerek birçok delile ulaşıldı” dedi.


Şahin tek hedeflerinin üyelerinin haksızlığa uğramasını engellemek olduğunun altını çizdiği konuşmasında son olarak; “Tüm bu sürecin ardından haklılığımız kabul edildi. Amacımız kimsenin ceza alması değildi ancak aynı hataları yapmaya devam ederlerse karşılarında yine bizi bulacaklar” dedi.





Alanya Postası


Geri Dön