20 / 04 / 2024

Alanya'nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var!

Alanya'nın kentsel dönüşüme ihtiyacı var!

Alanyalı inşaat sektörü temsilcileri bölgede kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğunu belirtti. Merkezdeki binaların yüzde 80'inin 30 yaş üstü olduğunu belirten temsilciler, büyük sürprizler geleceğini söyledi.



Türkiye'nin bir çok şehrinde hızla artan kentsel dönüşüm çalışırdan Alanya'da da start aldı. Alanya'nın hızla büyüyen bir şehir olduğunu belirten inşaat sektörünün temsilcileri, Alanya merkez ağırlıklı olmak üzere bazı bölgelerde kentsel dönüşümün büyük önem arz ettiğim belirttiler. Alanya merkezdeki bir çok yapının 30 yaş üstünde olduğunu belirten Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçtiker "Dalıa sağlıklı yaşam alanlan ve uzun ömürlü yapılar için kentsel dönüşüm şart" dedi. 


MERKEZİN İHTİYACI DAHA FAZLA' 

Küçtiker şunları söyledi: "Alanya merkezde kentsel dönüşüme çok büyük bir ihtiyaç var. Çünkü, ortalama bina yaşı 30'u geçmiş durumda Günümüz teknolojisi ile o dönem arasında ciddi fark var. Kentsel dönüşümün en büyük avantajı sağlam yapı ve nitelikli yaşam alanlan oluşturulabilmesi. Belediyelerin de bu anlamda ciddi desteklen oluyor. Yıkılan yapının metrekaresi kadar harçtan düşüş yapılıyor, kat ittifakında, kadastroda muafiyet oluyor, ilk tapu devirlerinde herhangi bir harç olmuyor ve daire büyüklüğü ne olursa olsun yüzde 1 KDV uygulanıyor. Mahmutlarda bu fırsatlardan faydalanan bina sahibi sayısı çok fazla Alanya merkezde de çalışmalar yapılmalı." 


TONORAMA'DAN GİR, DAMLATAŞTAN ÇIK 

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Kerim Balıktay da Alanya'da yapılacak kentsel dönüşüm faaliyetlerinin merkezinde turizm olması gerektiğini belirterek, "Alanya'da kentsel dönüşüme girecek yerler ağırlıklı şehir merkezi olmalı. Kuyularönü Camii'nin orası atıl binalarla dolu. Turizm şehrinde yaşıyoruz Oraların yenilenmesi büyük fayda sağlar. Şehir merkezindeki yapılar, sahipleri zarar görmeden yenilenmeli. Yeşil alanlar artmalı. Turist çekmek istiyorsak geniş yollar, geniş kaldırımlar ve sokaklar olmalı. Hemen yap bitir ile olacak iş değil. Panorama Otel'den girip, Damlataş'tan çıkın. Bu bölgede büyük yenilik lazım. Bir de Alanya'nın eski binaları deniz kumuyla yapılan binalar olduğu için sağlıklı değil" ifadelerini kullandı. 


'ALANYA İÇİN LÜKS DEĞİL ŞART 

Maremont Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacan da "Alanya'da 30-35 yaşını tamamlamış bina çok fazla var. Merkez mahallelerde özellikle kentsel dönüşüme olan ihtiyaç çok yüksek. Oba, Cikcilli gibi imara sonradan açılan bölgelerde yeni yapılar olduğu için orada daha az ihtiyaç var. Ama merkez mahallelerde 4-5 katlı 30-35 yaşındaki yapılar problem yaratıyor. Kentsel dönüşümle birlikte taban kullanım alanı düşürülerek hem yeşil alana, hem de otoparka yer verilmesi gerekiyor. Bu hem görünüm, hem de trafik açısından Alanya'ya farklı bir hava katacaktır. Genellikle şehir merkezindeki yapılaşmadan ötürü yeşil alan, çocuk oyun sahaları, kamuya ait spor tesisleri maalesef Alanya'da yok. Bu alanların kazandırılması ve arttırılması noktasında kentsel dönüşüm zaruriyet arz ediyor. Global dünyada bir marka olmaya çalışan Alanya'da kentsel dönüşüm lüks değil, kesinlikle ihtiyaçtır. Türkiye'de yabancı lamı en çok gayrimenkul aldığı Alanya'yı cazibe merkezi haline getirmek için bu şan. Şehir siltietmdeki çarpık görüntü de bu sayede ortadan kalkacaktır" diye konuştu. 


'BÜYÜK BİR SÜRPRİZ YAPACAĞIZ'

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de, Yeni Alanya aracılığıyla kentsel dönüşüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu Yücel "Alanya merkezdeki yapılara toplu olarak müdahale edemiyoruz Lakın şu an halihazırda bakanlıkta bekleyen bazı projelerimiz var. Bir kaç ay içerisinde bu konu netleşecek ve tam bir açıklama yapabileceğiz ama şunu söyleyebilirim ki Alanya için büyük bir sürpriz olacak. Alanya merkezi kapsayacak bu sürprizimiz şehre nefes aldıracak" dedi.



Antalya Yeni Alanya


Geri Dön