26 / 04 / 2024

Alanya'ya hizmet binası ve kültür merkezi kazandırılacak!

Alanya'ya hizmet binası ve kültür merkezi kazandırılacak!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya'ya, Alanya Belediyesi ile işbirliğinde bir hizmet binası ve kültür merkezi kazandırmak istediklerini söyledi.



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya'ya, Alanya Belediyesi ile işbirliğinde bir hizmet binası ve kültür merkezi kazandırmak istediklerini söyledi. Antalya'ya hizmet etmek için tüm ilçe belediye başkanları ile uyum içinde çalışmaya özen gösterdiklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Ben kavga etmem. Benim üslubumda kavga yok. İstişare var, çözüm var. Belediyecilik mazeret makamı değil, çözüm makamı. Sorunları çözmek için herkese elimizi uzatıyorum" dedi. Türel, geçmiş dönemde Antalya'da iki CHP'li belediye başkanı anlaşamadığı için 5 yıl boyunca açılamayan Batı Çevre Yolu'nu Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte açtıklarını söyledi. Muhittin Böcek'e teşekkür eden Başkan Türel, yolun devamını Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile birlikte çalışarak açacaklarını belirtti. İşbirliğine en güzel örneklerden birinin de Kırcami olduğunu ifade eden Türel, "Kırcami planı kanayan yaraydı. Kangren haline dönüşmüştü. Ümit Uysal başkanla oturduk. Günlerce beraber çalıştık. Biz olmadığımızda ekiplerimiz çalıştı. Şimdi bir yargı süreci var, iki başkan da takip ediyoruz. Yargıdaki gelişmelere göre bazı düzeltmeler yapılması gerekiyor. Bununla ilgili düzeltmeleri beraber imzalayarak meclisten geçirdik" diye konuştu.


ALANYA KAZANSIN

Alanya'da da Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile çok iyi diyaloglarının olduğunu aktaran Türel, karşılıklı iş birliği ile çok önemli eserler kazandırmak istediklerini belirti. Türel, Alanya Arıtma Tesisi'nin etrafındaki alana kendilerinin hizmet binası yapmak istediğini, hemen yanında da Alanya Belediyesi'nin Kültür Merkezi projesinin olduğunu belirtti. Başkan Türel, "Alanya'da Adem Murat Yücel başkanla bir çok kez konuştum. Arıtma tesisi Alanya'nın içinde kaldı. Bu tesisin artık burada daha uzun süreli kalabilmesi mümkün değil. Alanya en büyük ilçelerimizden bir tanesi. Alanya'ya Büyükşehir olarak bir hizmet binası yapmak istiyoruz. Bu arıtmanın etrafında boş bir alan var. Başkanımızın da bir kültür merkezi projesi varmış. Bunun da yapılması Alanya için bir kazançtır ve kendisini destekliyorum. 12 dönümlük bir alanda kültür merkezini Sayın Başkan ziyadesiyle yapabilir. Geriye talan 9 dönümlük alana da biz hizmet binası yapmak istiyoruz. Alanya kazansın istiyoruz" şeklinde konuştu. Alanya'ya Alanyalılara çok daha iyi hizmet edebilmek için bir hizmet binası yapacaklarını kaydeden Türel, iş birliği içinde her iki projenin de hayata geçirilebileceğini belirtti. Başkan Menderes Türel, "Hayır derse yargıya başvurmaktan başka çaremiz yok. Diyeceğiz ki buralar geçmişte arıtmaydı. Büyükşehir'in yetkisinde olması gereken yerler. Yargı marifetiyle alan kullanma yetkisini almaya çalışacağız. Yargı marifetiyle bunu aldığımızda ne olacak, Alanya Belediyesi kültür merkezi yapma hakkını kaybetmiş olacak. Gel anlaşalım diyoruz. Alanya kazansın diyoruz. Başkan hayır derse, o zaman yargının kestiği parmak acımaz. Bir cevap almadık ama olumlu bir cevapla dönmesini bekliyorum" diye konuştu.


VAHŞİ DEPOLAMA AYIBI TARİH OLACAK

Alanya'yla birlikte Antalya'nın 6 noktasına katı atık toplama konusunda yeni tesisler kurulacağını belirten Başkan Türel, "Çöpten enerji, gübre dolgu malzemesi gibi bir takım geri dönüşümü sağlayacak projeleri Antalya merkezde ve Alanya'da kısa bir süre içerisinde kazandırmayı düşünüyoruz. Hatta Alanya'da bizim göreve başlamamızdan önce yapılmış bir ihale var. Bu ihaleyi yürütebilme şansımız hukuken var mıdır yok mudur bunu değerlendiriyoruz. Ama olmazsa yenisine derhal çıkacağız. Ve böylelikle Antalya'nın 6 bölgesinde atık çevirim tesisleri veya aktarma istasyonları kurarak vahşi depolama gibi bir ayıptan Antalya'yı kurtarmamız gerekiyor. Adı bile ürkütücü vahşi bir iş, vahşi depolama diyoruz. Antalya'yı inşallah bu işten görev dönemimiz içerisinde kurtarmış oluruz."


Habertürk


Haber Antalya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Erkan Demirci, Alanya Belediyesi’nce kültür merkezi olarak planlanan 21 dönümlük alana belediye hizmet binası yapmak isteyen Menderes Türel’in tehditkar davranışlarının yanlış olduğunu söyledi.


Demirci, “Menderes Türel aba altından sopa gösterilerek ‘parselinizin 9 dönümünü uzlaşarak verirseniz verirsiniz, vermezseniz dava açarım ve sonuçlarına katlanırsınız’ yaklaşımı doğru değildir. Türel daha uzlaşmacı olmalı” dedi.


Cumhuriyet Halk Parti’li (CHP)Antalya Büyükşehir ve Alanya Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci, Büyükşehir Belediyesince hizmet binası yapılmak üzere Alanya Belediyesi’nden talep edilen arıtma tesisi çevresindeki 21 dönümlük alanın yine Alanya Belediyesi’nin kaynaklarıyla kamuya kazandırıldığını, dönemin AKP, MHP ve CHP’li belediye meclis üyelerinin oybirliğiyle fiili kullanıma uygun olarak düzenlendiğini belirterek, Menderes Türel’in burayla ilgili plan yaparken aba altından sopa göstermeden uzlaşmacı bir davranış sergilemesini istedi.


VERİLMEZSE DAVA AÇACAK


Aynı zamanda şehir plancısı olan Erkan Demirci, son günlerde Menderes Türel’in açıklamalarıyla gündeme gelen arıtma tesisi ve çevresindeki Alanya Belediyesi kullanımındaki bölgeyle ilgili yorum yapmak için konunun geçmişinin iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti. Antalya Gazetesine konuşan Demirci, “Menderes Türel, Arıtma tesisinin çevresinde 21 dönüm büyüklüğünde Alanya Belediyesi’ne ait taşınmazların bulunduğunu, bunun 12 dönümlük kısmının Alanya Belediyesi için kültür merkezi yapımı amaçlı kullanılmasını, kalan 9 dönümün ise hizmet binası yapılmak üzere büyükşehir belediyesine bırakılmasını talep etmiş, ardından da aba altında sopa göstererek söz konusu 9 dönümün verilmemesi durumunda dava açacaklarını ve kazanmaları halinde bundan Alanya Belediyesi’nin zararlı çıkacağını söylemişti. Bölgenin imar açısından geçmişine bakıldığında; bölge 3 Temmuz 2012 tarihine kadar akaryakıt tesis alanı, arıtma tesis alanı ve ticaret alanı olarak planlı olup, fiili kullanımı ise arıtma tesisi, Alanya Belediyesi Fen İşleri şantiyesi ve İtfaiye Müdürlüğü, otogar ve kapalı yüzme havuzu şeklindedir. Yapılar parsel sınırları gözetilmeksizin bir kaç parseli kapsayacak şekilde gelişigüzel yapılmıştır. Örneğin arıtma tesisine ait yapı 4 farklı parsel üzerine oturmakta, imar planı ile fiili kullanım birbiriyle örtüşmemektedir” şeklinde konuştu.


SONUÇLARINA KATLANIRSINIZ!


Türel’in yaklaşımını doğru bulmadığını ve konunun uzlaşıyla çözülmesi gerektiğini kaydeden Demirci, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dönemin belediye Başkanı AKP’li Hasan Sipahioğlu’nun imar planı ile fiili kullanımların parsel sınırlarına göre yeniden düzenlenmesi talimatı doğrultusunda bölgede imar planı değişikliği çalışmalarına başlanmıştır. Hazırlanan plan değişikliği ile akaryakıt tesis alanı, ticaret alanı ve arıtma tesis alanı olan plan kararları değiştirilerek, arıtma tesisi yapılarının bulunduğu 20 bin 500 metrekare alan arıtma tesis alanı, otogarın bulunduğu bölgedeki, 18 bin metrekare alan belediye hizmet alanı, fen işleri şantiyesi ile yüzme havuzunun bulunduğu 31 bin metrekare alan ise fiili kullanımlarına uygun olarak belediye hizmet alanı olarak planlanmıştır. Ayrıca SGK’ya tahsis edilmiş olan yaklaşık 3 bin 350 metrekare büyüklüğündeki alan ise resmi kurum alanı olarak düzenlenmiştir. Hazırlanan plan değişikliği önerisi AKP Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu’nun başkanlığını yaptığı imar komisyonunca uygun bulunarak Alanya Belediye meclisinin 3 Temmuz 2012 tarihli kararıyla oybirliği ile onaylanmıştır. 6360 sayılı büyükşehir yasası ise 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Plan değişikliği ise yasanın yürürlüğe girmesinden 5 ay önce onaylanarak kesinleşmiştir. Plan değişikliğinin yapıldığı tarihte 6360 sayılı büyükşehir yasası yürürlükte olmadığından, aba altından sopa gösterilerek ‘Parselinizin 9 dönümünü uzlaşarak verirseniz verirsiniz, vermezseniz dava açarım ve sonuçlarına katlanırsınız’ yaklaşımı doğru değildir. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel bu konuda daha uzlaşmacı olmak durumundadır. Bu işler karşılıklı uzlaşmayla çözülmelidir.”


MECLİS OYBİRLİĞİYLE KABUL ETMİŞTİ


Büyükşehir Belediyesince hizmet binası yapılmak üzere Alanya Belediyesi’nden talep edilen bölgenin Alanya Belediyesi’nin kaynaklarıyla kamuya kazandırılmış, yapılan plan değişikliğiyle kamusal kullanım esas alınarak dönemin AKP, MHP ve CHP’li belediye meclis üyelerinin oybirliğiyle fiili kullanıma uygun olarak düzenlendiğini hatırlatan Demirci, “Plan değişikliğinin ardından imar uygulamaları tamamlanmış ve mevcut arıtma tesisinin bulunduğu 20 bin 504 metrekare büyüklüğündeki taşınmaz Büyükşehir Yasasının ardından ASAT Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Bölgede Alanya Belediyesinin aktif olarak kullanabileceği, mülkiyet sorunu olmayan yaklaşık 24 bin metrekare alan bulunmaktadır. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel bu alanı gençlik ve kültür merkezi olarak kullanmak istediğini beyan etmiştir. Bilindiği üzere ilçemizdeki Alanya Atatürk Kültür Merkezi toplantı, kongre ve sanatsal etkinlikler için yetersiz kalmakta, salonların ve sahnenin küçük olması nedeniyle geniş kadrolu sanatsal faaliyetler sahnelenememektedir” dedi.


KÜLTÜR MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR


AKP’li Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun katkılarıyla ilçeye kazandırılan Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin ve Özel Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi’nin gelişimine bağlı olarak, ilçede yaklaşık 30 bin öğrencinin eğitim almasının beklendiğini vurgulayan Erkan Demirci, “Halihazırda 285 bin kişilik kış nüfusu, 500 bini aşan yaz nüfusuyla birlikte üniversitelerin de ilçemiz sosyal hayatına önemli katkılar yapması beklenmektedir. Bu nedenle demografik ve sosyal yönden gelişimini hızla sürdüren Alanya’da yeni ve modern bir kültür merkezine acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden bölgede Alanya Belediyesi tarafından yapımı düşünülen kültür merkezi büyükşehir hizmet binasına nazaran öncelikli bir yatırımdır. Bu tesisinin kongre, sergi, toplantı, tiyatro ve sinema salonlarının yanı sıra açık alanları ile birlikte nitelikli bir tesis olması gerekmektedir. Böyle bir tesisin ise büyükşehir belediye bakanının söylediği gibi 12 bin metrekare bir alanda yapımı mümkün değildir” diye konuştu.


ALANYA’DA REFERANDUM YAPSIN!


CHP’li Demirci, son dönemde yapacağı projeleri halka soran Menderes Türel’in bu konuyu da halka sormasını istedi. Demirci, şöyle dedi: “Şüphesiz ki büyükşehir hizmet binası da Alanya için öncelikli ihtiyaçlardan birisidir. Ancak bu ihtiyacın adeta Alanya Belediyesi’ne ait parsellere aba altından sopa gösterilerek el koymaya çalışmak şeklinde değil, Alanya Belediyesi ile birlikte proje üretilerek Büyükşehir’e kazandırılacak yeni parsellerden karşılanması esas olmalıdır. Bu tarz bir yaklaşım hem Alanya kamuoyunun hem de yerel yöneticiler olarak bizlerin istediği bir uygulama olup, Menderes Türel Başkan’a da bu yakışacaktır. Şahsi önerimdir şudur? Bugüne kadar Antalya’da yapacağı pek çok yatırımı halka sorarak yapan Menderes Türel’in bir referandum da Alanya’da yapmasını öneriyorum. ‘Bu bölgede kültür merkezi mi yapılsın yoksa büyükşehir hizmet binası mı?’ sorusunu Alanya halkına sorsun bakalım nasıl bir yanıt alacak.”


Antalya Gazetesi


Geri Dön