19 / 03 / 2024

Alay köşkü yeniden düzenleniyor!

Alay köşkü yeniden düzenleniyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yurt genelinde başlatılan 'Edebiyat Müzeleri' projesi kapsamında, Topkapı Sarayı surlarına inşa edilen Tarihi Alay köşkü binası, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak yeniden düzenleniyor  



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yurt genelinde başlatılan 'Edebiyat Müzeleri' projesi kapsamında, Topkapı Sarayı surlarına inşa edilen Tarihi Alay köşkü binası, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak yeniden düzenleniyor. 2007'de restore edilerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün kullanımına verilen tarihi bina, geçtiğimiz haftalarda boşaltılarak müze için çalışmalara başlandı.

ÜSTÜ MÜZE ALTI KAHVE
İki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak hizmet verirken, giriş kat ise edebiyatçılar kahvesi olacak. Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adının verileceği müzede, Tanpınar'ın kişisel eşya ve eserlerinin yer aldığı bir köşe de yapılacak. Nisan ayı içinde açılması planlanan müzenin, dekorasyon çalışmaları devam ediyor. Türk edebiyatının kaynak eserleriyle önde gelen edebiyatçılarının yapıtlarının yer alacağı kütüphane, halka açık olacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hayata geçirilen 'Edebiyat Müzesi' projesinin ilki 12 Mart 2011'de Ankara'da Mehmet Akif Ersoy ismiyle açıldı. Adana'da 'Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi', Diyarbakır'da 'Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi', Erzurum'da 'Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi' kurulması için çalışmalar sürüyor.

Tanpınar'ın adıyla yaşayacak
Türk edebiyatının en önemli değerlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar'ın adını taşıyacak olan Edebiyat Müzesi'ne ev sahipliği yapacak olan Alay Köşkü, 1460'ta ahşap olarak yaptırıldı. Köşk yangında harap olunca Sultan II. Mahmut döneminde bugünkü haliyle yeniden inşa edildi. Cumhuriyet döneminde telgrafhane olarak kullanılan Köşk, 2007'de restore edilerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün kullanımına verildi.
Sabah/Zeynel Yaman


Geri Dön