29 / 03 / 2024

Albayrak Sitesi'nde riskli sözleşme!

Albayrak Sitesi'nde riskli sözleşme!

İstanbul'da 6306 sayılı Aret Yasası kapsamında 'riskli alan' ilan edilen Demirkapı Mahallesindeki Albayrak Sitesi sakinlerine Bağcılar Belediyesi tarafından imzalatılmak istenen sözleşmeler site sakinlerini ayağa kaldırdı.



İstanbul'da 6306 sayılı Aret Yasası kapsamında 'riskli alan' ilan edilen Demirkapı Mahallesindeki Albayrak Sitesi sakinlerine Bağcılar Belediyesi tarafından imzalatılmak istenen sözleşmeler site sakinlerini ayağa kaldırdı. Belediye tarafından sitede yer alan 735 haneye imzalamaları için gönderilen sözleşmelerde her kat malikinden yapım bedeli olarak 50 bin TL nakdi para istendi. Bağcılar Belediyesi ve KİPTAŞ tarafından yürütülen projeye göre sözleşmede yer alan hak sahiplerine verilecek 716 daire haricinde 272 daire ve 500 metrekare ticaret alanı KİPTAŞ'a kalacak. Teknik şartname ve proje içermeyen sözleşmede kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projenin yapım süresi ve cezai şart hükümleri de belirsiz tutuldu. 


Albayrak sitesi sakinleri dün Bağcılar Belediyesi'ne sözleşmeyi kabul etmediklerine dair dilekçelerini sundu. Belediye'ye verilen dilekçelerde, "Biz maliklerin .iktisadi durumunu ve sosyal yaşantısını dikkate almayan görüşlerine başvurulmayan hiçbir sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz" denildi. 


'ŞARTLAR ÇOK AĞIR'


 Site sakinleri kentsel dönüşüm projesinden yararlanabilmek için 50 bin TL bedeli ödemeyeceklerini belirtiyor. Kimi hak sahipleri bu tutarı ödeyemediği için mülkünü Belediye'ye satmış, kimisi ise satmak zorunda bırakıldığını belirtiyor. 


Sitede yaşayan Latif Öztürk, "Buranın riskli alan olmasından hiç haberimiz olmadı. Sundukları şartlar çok ağır ve kendi lehlerine. Herhangi bir proje bize gösterilmiyor, 50 bin TL parayı bizden neye göre istiyorlar belli değil. Düşük faizden faydalanırsanız kira yardımı alamazsınız diyorlar. Önümüze koydukları projede net bir şey yok. İnşaata ne zaman başlanacağı, ne zaman bitirileceği söylenmiyor. Her şey belirsiz" dedi. Azize Sonkur ise mülkünü satmak zorunda kalacağını anlatıyor: "Eşim felçli, çalışanımız yok. 50 bin TL'yi ödemeye gücümüz yok. Mülkümüzü mecbur satmak zorunda kalacağız. Ödeyemiyoruz ki." '


KAMULAŞTIRIRIZ' TEHDİDİ 


15 yıldır Albayrak Sitesi'nde yaşayan Çetin Mayii ise Belediye'nin 'kamulaştırırız' tehdidiyle sözleşmeleri 

imzalatmaya çalıştığını anlattı. Mayii, "Bağcılar Belediyesi'nin zabıtaları bizzat kapımıza geldi. 


Ellerinde bölgenin afet yasası kapsamına alındığına ilişkin tebligat ve bir de sözleşmeyle geldiler. Bu tebligatı size vereceğiz, fakat bu sözleşmeyi imzalayacaksınız diyerek sözleşmeler birçok kişiye böyle imzalatıldı. Elektriğinizi keseriz, suyunuzu keseriz diye tehdit ediyorlar" diye belirtti. Albayrak sitesi, Mayıs 2013'te Afet Yasası kapsamında 'riskli alan' ilan edildi. 


26 adet binanın yer aldığı sitenin kentsel dönüşüm projesinde 735 hane yer alıyor. Yetki alan -Bağcılar Belediyesi ile KİPTAŞ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesi, dönüşüm alanında yaşayan 2 bin 866 kişiyi etkileyecek. 


Birgün 


Geri Dön