25 / 04 / 2024

Albert Toikeusse Mabri: Fildişi'nde 13 milyar dolarlık yatırım imkanı var!

Albert Toikeusse Mabri: Fildişi'nde 13 milyar dolarlık yatırım imkanı var!

Albert Toikeusse Mabri, ülkelerinde 13 milyar dolarlık yatırım imkanı bulunduğunu belirterek, "Bunun yanında ülkemizde petrol ürünleri var. Çeşitli mineraller ve maden yataklarımız da oldukça zengindir. Bunları dünyaya açmaya çalışıyoruz." dedi




Fildişi Sahilleri Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FSTTSO) davetlisi olarak ilk kez Türkiye'ye gelen Fildişi Sahilleri Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma ile Projelerden Sorumlu Devlet Bakanı Albert Toikeusse Mabri, ülkelerinde 13 milyar dolarlık yatırım imkanı bulunduğunu belirterek, "Bunun yanında ülkemizde petrol ürünleri var. Çeşitli mineraller ve maden yataklarımız da oldukça zengindir. Bunları dünyaya açmaya çalışıyoruz. Özellikle Türkiye'yi çok önemsiyoruz. Türkiye'deki yatırımcıları ülkemize davet ediyoruz. Gelsinler, görsünler. Biz elimizden gelen her türlü kolaylığı onlara göstereceğiz" şeklinde konuştu.


Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda AA muhabirine konuşan Mabri, Türkiye'nin büyüklüğünü, ekonomi, kültür ve turizm açısından global dünyadaki önemini çok iyi bildiklerini dile getirdi.


Mabri, "Zaman içinde, kurulan bu odanın da katkılarıyla Türk yatırımcılar ülkemize gelmeye başladı. Biz Türkler'i tanıdıkça onlara gerçekten büyük önem vermeye başladık" dedi.


İstanbul Rixos Hotel'de, 23 Ekim Çarşamba günü işadamlarının da katılacağı konferansta iki ülke arasındaki yatırımlar ve gelecekteki projelerle ilgili sunum yapacaklarına dikkati çeken Mabri, şunları söyledi:


"Ülkemizde 13 milyar dolarlık özel sektör yatırımları imkanı olduğunu söyleyebiliriz. Onun yanında kahve ve kakao bitkisinde Hindistan'dan sonra ikinci büyük ülkeyiz. Aynı zamanda San-Pedro ve Abidjan, Afrika'nın en büyük limanlarına sahip. Ticaret hacimleri diğer Afrika ülkelerini kapsayan bir şekilde işlem görmektedir. Bu limanlarımız dünyaya da açılmaktadır ve özellikle deniz ulaşımı açısından önem arz etmektedir. Bunun yanında ülkemizde petrol ürünleri var. Çeşitli mineraller ve maden yataklarımız da oldukça zengindir. Bunları dünyaya açmaya çalışıyoruz. Özellikle Türkiye'yi çok önemsiyoruz. Türkiye'deki yatırımcıları ülkemize davet ediyoruz. Gelsinler, görsünler. Biz elimizden gelen her türlü kolaylığı onlara göstereceğiz."


 


- "İlişkileri arttırmak için buradayız"


 


Mabri, Türk Hükümetinin özellikle ekonomik, ticari ve kültürel anlamda ilişkileri geliştirmek için Fildişi Sahilleri'nde bir büyükelçilik açmaya karar verdiğini hatırlatarak, "İlişkilerin son derece önemli bir şekilde artacağını düşünüyoruz. Bunun için buradayız" değerlendirmesinde bulundu.


 


- Üç büyüklere çağrı


 


AA muhabirinin, Türkiye Süper Ligi'nde, başta Milli Takım futbolcusu Didier Drogba olmak üzere birçok Fildişili futbolcunun top koşturduğunu hatırlatması üzerine Mabri, Türk kulüplerini ülkelerindeki genç yetenekleri değerlendirmeleri için spor okulu açmaya davet etti. 


Mabri, iki ülke arasındaki sportif ilişkilere büyük önem verdiklerine dikkati çekerek. şunları söyledi:


"Sportif ilişkilerle ilgili bazı diplomatik girişimlerimiz oldu. Örneğin futbolun yanında atletizmle ilgili de sporcularımızı Türkiye'ye kanalize ettik ve işbirliği içine girdik. Bundan sonra da iki ülke arasında spora destek amacıyla birtakım projeler yapılabilir. Mesela ülkemizde ortak bir futbol okulu kurulabilir. Türk yatırımcılar veya Fenerbahçe, Galatasaray ile Beşiktaş gibi büyük kulüpler, Fildişi Sahilleri'ne gelip, orada spor kompleksleri yapabilirler. Bu ilişkinin spor açısından gelişmesi iki ülke gençliğini birbirine yakınlaştıracaktır. Bu da iki ülkenin birbirini kucaklaşması için bir fırsat olacaktır."


 


- Afrika'nın ilk Türk Ticaret ve Sanayi Odası


 


FSTTSO Başkanı Osman Gümüşkaya da Mabri'nin oda çalışmalarını yakından takip ettiğini söyledi. Gümüşkaya, açılan büyükelçiliklerin iki ülke arasında köprü oluşturduğunu ifade ederek, "Gerçekten de odamızın, Afrika'da kurulan ilk Türk Ticaret ve Sanayi Odası olması münasebetiyle dikkatleri çektiğini söyleyebilirim. Bizim amacımız iki ülke arasındaki gerek kültürel, gerek sosyal, gerekse ekonomik ilişkileri maksimum düzeyde geliştirmek olacaktır. Bunu da işadamlarımıza aktarmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. İnanıyorum ki bu dalgamız yakın zamanda diğer Afrika ülkelerine de yansıyacak ve örnek teşkil edecektir" şeklinde konuştu.



AA


Geri Dön