24 / 04 / 2024

Alemdağ Fidanlığı TOKİ'ye devredildi!

Alemdağ Fidanlığı TOKİ'ye devredildi!

İstanbul'a ağaç yetiştiren en önemli fidanlıklardan Alemdağ Fidanlığı, Orman Bakanlığı tarafından 11 Haziran 2004'te TOKİ'ye devredildi



Osman Pepe'nin Bakanlığı döneminde yapılan bu devirden 4 ay sonra,  TOKİ  yaptığı ihale ile söz konusu 72.5 bin metrekarelik alanda 346 konutluk ihale açtı.

İhaleyi İstanbul Taşdelen Konakları Ortak Girişimi kazandı. Ortak girişim şirketinde yüzde 40 ile en büyük pay ise eski Bakan Pepe'nin oğullarına ait Hat San İnşaat görünüyor...

Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe'nin oğullarının da içinde bulunduğu konsorsiyum tarafından yapılan Alemdağ Taşdelen Neveser Konakları'nın Orman Bakanlığı'nın fidanlığı üzerine inşa edildiği ortaya çıktı.

Kayıtlara göre Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe, bakanlığı döneminde altına imza attığı karar ile, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı 'Alemdağ Fidanlığı'nı TOKİ'ye devretti.

TOKİ bu alanda imar tadilatı yaparak ihaleye çıktı. İhaleyi ise TOKİ'ye hasılattan yüzde 25.4 pay veren İstanbul Taşdelen Konakları Ortak Girişim Grubu kazandı. Bu konsorsuyumun büyük ortağı ise Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe'nin oğullarına ait Hat-San İnşaat olarak görünüyor. Daha sonra iki taraf arasında yani TOKİ ile konsorsiyum arasındaki hasılat paylaşım anlaşması iptal edildi ve şirket TOKİ'ye yaklaşık 20 milyon TL ödeyeyerek, 354 daireden oluşan projenin tek sahibi oldu.

7 fidanlık satıldı
Bakan Osman Pepe'nin aldığı karar ile bakanlık tarafından aralarında Alemdağ Fidanlığı'nın da bulunduğu 7 fidanlığın satış işlemi yapıldı. 11 Haziran 2004 tarihinde Bakanlık tarafından Alemdağ Fidanlığı TOKİ'ye devredildi. TOKİ yaptığı imar değişikliği ile tarımsal alanı yüzde 42 yapılaşma oranı ile imara açtı ve 114 dönümlük arazide 72 bin 500 metrekare konut yapılmasına imkan tanıdı. Geri kalan arazi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne hizmet alanı yapması için devredildi. Burada yapılan imar değişikliği de çok önemli bulunuyor. Zira bu fidanlık Orman Bakanlığı tarafından doğrudan satılsaydı, imar oranı ancak yüzde 6 olacaktı.

Büyük ortak Hat-San...

Peki "İstanbul Taşdelen Konakları Ortak Girişimi" hangi şirketlerden oluşuyor? Grupta yüzde 40 pay ile ana hissedar Hat-San İnşaat. Buket İnşaat, Tokal İnşaat ve Mehmet Çelik ise yüzde 20'şer pay ile diğer ortaklar. Bu şirketler içinde hemen Hat-San İnşaat dikkat çekiyor. Şirketin eski ortakları yüzde 50 pay ile Cüneyt Turkut ve Zekayi Karacan. VATAN daha önce Cüneyt Turkut'un Osman Pepe'nin oğullarına ait şirketin emanetçisi olduğunu yazmıştı. Pepe'nin oğullarına ait diğer şirketlerde olduğu gibi Hat-San İnşaat'ta da Osman Pepe'nin bakanlıktan ayrılmasından sonra hisseler el değiştiriyor. Sermaye artırımı yöntemi ile şirketin yüzde 90'lık hissesinin Abdurahman, İsmail ve Mustafa Pepe kardeşlere geçtiği dikkati çekiyor. Pepe'lerin aile şirketi olan Pekar'ın internet sitesine girildiğinde de Taşdelen'deki Neveser Konakları'nın kendi projeleri olduğu belirtiliyor.

Daireler 170 ile 400 bin TL

Projeden TOKİ'nin çıkış süreci de bir hayli ilginç. TOKİ'nin resmi internet sayfasındaki bilgilere göre ihalenin bedeli 43 milyon 500 bin TL. Kat karşılığı yapılacak projede TOKİ, yapılan dairelerin satışından elde edilen gelirin yüzde 25.4 ile pay ortağı olacaktı.

Ancak konsorsiyum, 2008 yılının Nisan ayında TOKİ ile anlaşarak kuruma toplam 20 milyon 163 bin TL ödedi ve projenin tamamını devraldı. Bir başka ifadeyle TOKİ'ye ödenen yaklaşık 20 milyon TL ile 354 konuttan oluşan Neveser Konakları'nın tek sahibi 4 şirketin kurduğu konsorsuyum oldu. Sitede evlerin satış fiyatı 170 bin TL ile 400 bin TL arasında değişiyor ve tahmini toplam satış geliri 100 milyon TL olarak hesaplanıyor.

Mahkeme iptal etti ama fidanlık kurtarılamadı

- Orman Bakanlığı'ndan arazinin TOKİ'ye devredilmesinden sadece 4 ay sonra yani 8 Ekim 2004 tarihinde söz konusu arazi için ihale düzenledi. İhale şartnamesine göre bu alan üzerine 346 konut yapılması planlanıyordu. İhaleyi, İstanbul Taşdelen Konakları Ortak Girişim Grubu kazandı. Daha sonra konut sayısı 346'dan 354'e çıkarıldı. Bu ihaleden kısa bir süre sonra ise Orman Bakanlığı'nın fidanlıkları kapatma kararı, mahkeme kararı ile iptal edildi. Ancak Alemdağ Fidanlığı'nda ihale süreci tamamlandığı gerekçesiyle geriye dönük karar uygulanamadı ve arazi üzerine lüks konut inşaası başlatıldı.

Konsorsiyumun toplam geliri 54,23 milyon TL

Eski Bakan Osman Pepe'nin oğulları, yüzde 40 ortak oldukları projeden 21 milyon 692 bin TL elde etmiş görünüyor. Rakama daha sonra satılan 115 dairenin geliri ise dahil değil...

İSTANBUL Taşdelen'e yapılan Neveser Konakları'nın satışından Pepe'nin oğullarının büyük ortağı olduğu konsorsuyum ne kadar gelir elde etti?

Bu sorunun cevabı yine aynı rapoda çok detaylı olarak aktarılıyor. Mehmet Çelik, 2006 yılında bu projeden 1 milyon 291 bin TL, 2007 yılında 6 milyon 830 bin TL, 2008 yılında ise 2 milyon 725 bin TL gelir etmiş durumda. Sadece 239 dairenin sataşından elde edilen gelir 10 milyon 846 bin TL. Bu rakama daha sonra satılan 115 konutun geliri dahil değil. Mehmet Çelik 10.8 milyon TL'lik geliri yüzde 20 payı ile elde ediyor. Pepe'nin oğullarının payının yüzde 40 olduğu düşünüldüğünde onlara düşen pay ile 21 milyon 692 bin TL oluyor. Bütün grubun toplam geliri ise 54 milyon 230 bin TL'yi buluyor.
Vatan/Öge Demirkan


Geri Dön