18 / 04 / 2024

Aleppo Gate Projesi yap-işlet-devret modeliyle yapılacak

Aleppo Gate Projesi yap-işlet-devret modeliyle yapılacak

Suriye'nin Halep kentinde, içerisinde otel ve otogarın bulunacağı Aleppo Gate Projesi, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak



Suriye'nin Halep kentinde, içerisinde alışveriş merkezi, otel ve otogarın bulunacağı Aleppo Gate Projesi, Büyük İstanbul Otogar İşletmeleri A.Ş. (BİOİAŞ) ve Suriye Holding tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak.

Ceylan İntercontinental Oteli'nde protokollerin imzalandığı ve projenin tanıtıldığı törende konuşan BİOİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, BİOİAŞ olarak Türkiye'de Esenler'deki İstanbul otogarı olmak üzere 5 terminalin işletmesini yaptıklarını belirtti.

Otogar işletmelerindeki deneyimlerinden faydalanmak için bir süre önce Suriye Holding'in Halep kentinde içerisinde otogar ile birlikte otel ve alışveriş merkezinin yapılacağı projeyle ilgili bir teklifin kendilerine geldiğini ve bunu kabul ettiklerini dile getiren Yalamanoğlu, komplekslerin Halep'te Suriye Holding tarafından Halep Belediyesi tarafından tahsis edilen 300 bin metrekarelik arazi üzerinde yapılacağını kaydetti.

Arazinin ve yapılacak komplekslerin 35 yıllığına kiralandığını anlatan Yalamanoğlu, BİOİAŞ'ın Suriye Holding adına komplekslerin işletmesini de yapacağını ifade etti.

BİOİAŞ ve Suriye Holding'in komplekslerin yapımı, inşaat aşamaları ile merkezlerin hizmete açılmasından sonra elde edilecek gelire birlikte ortak olduklarını belirten Yalamanoğlu, BİOİAŞ olarak şu anda otogarın projelendirilmesi aşamasında olduklarını ve proje kapsamında ilk olarak otogarın yapılacağını anlattı.

Halep'te kentin değişik bölgelerinde dağınık şekilde küçük otogarların bulunduğunu ve bu merkezin yapılmasından sonra terminallerin tek bir alanda toplanacağını dile getiren Yalamanoğlu, BİOİAŞ olarak ilk defa yurt dışında bir otogar yapacaklarını ve işleteceklerini bildirdi.

Yalamanoğlu, Halep Belediyesi'nin 35 yıllık süreyle birtakım şartlarla bu araziyi Suriye Holding'e yap-işlet-devret modeliyle verdiğini bildirdi.

İki ülke arasında son zamanlarda gelişen olumlu ilişkilerin de bu proje için önemli bir katkı sağlayacağını söyleyen Yalamanoğlu, otogarın 1 yıl içerisinde tamamlanmasını öngördüklerini anlattı.

-SURİYE HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI KURDİ-
Suriye Holding Yönetim Kurulu Başkanı Saadallah Kurdi ise BİOAŞ ile böyle bir anlaşmaya gitmelerindeki amacın Halep'te yapılacak merkezin profesyonel bir ekibin yardımıyla gerçekleşmesini sağlamak olduğunu kaydetti.

Bu konuda yaptıkları araştırmada Türkiye'nin iyi bir konumda olduğunu gördüklerini söyleyen Kurdi, İstanbul'daki otogarı gezdiklerini ve burada uygulanan yüksek teknolojinin kendi ülkelerine de transfer edilmesini istediklerini anlattı.

Bu amaçla BİOİAŞ ile bir anlaşma yaptıklarını ve 35 yıl süreyle Halep'teki merkezin hem yapım aşamasında hem de işletmesinde kendilerine yardım edeceklerini kaydeden Kurdi, proje tamamlandığında toplamda 40 milyon dolara mal olmasını beklediklerini söyledi.

Komplekslerin 3 yıl içerisinde bitmesini beklediklerini ifade eden Kurdi, bu işbirliğinin iki ülke arasındaki ilişkilere değerler katacağını bildirdi.

-İSTANBUL'A YENİ OTOGAR FİKRİ-
Bir gazetecinin "Esenler'deki otogarın düzensiz bir şekilde idare edildiğini" ifade etmesi üzerine, BİOİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, Esenler'deki otogarın 25 yıl önce yapılan bir proje olduğunu ve
dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından kendilerine empoze edildiğini ifade etti.

"O proje kucağımıza verildi. O dönemde projeyi gerektiği şekilde irdeleyemedik" diyen Yalamanoğlu, otogarın şu anda iyi yönetildiğini anlattı.

Terminalde vatandaşın dolaştığı bölgelerde temizlik ve güvenlik hizmetlerinin yapıldığını aktaran Yalamanoğlu, BİOİAŞ olarak E-6'dan Fatih köprüsüne kadar ve Çekmeköy bölgelerinde 200 dönüm bir arazi aradıklarını
belirtti.

Yalamanoğlu, "Birkaç yıl içinde o otogarı daha sağlıklı çalışabilen bir otogara dönüştüreceğiz. Şirketimizin ekonomik gücü, sermayesi böyle bir otogarı satın alma ve yapma gücüne sahiptir. Yeni bir otogar yapma projemiz var" dedi.
AA


Geri Dön