23 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu, Maslak Ayazağa'da moda merkezi inşa edecek

Ali Ağaoğlu, Maslak Ayazağa'da moda merkezi inşa edecek

Türkiye'nin en popüler işadamı Ali Ağaoğlu yeni bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. İstanbul"un moda günleri ve haftalarını yıllardır izlerim. Birkaçı hariç, her seferinde œBu kez de olmadı diyerek hayal kırıklığı yaşarım



İstanbul"un moda günleri ve haftalarını yıllardır izlerim. Birkaçı hariç, her seferinde œBu kez de olmadı diyerek hayal kırıklığı yaşarım. Yine umutla, Santral İstanbul"da 4"üncüsü düzenlenen İstanbul Fashion Week"in (İFW) birkaç etkinliğine katıldım. İyi gelişmeler olsa da hala mükemmel moda organizasyonları düzenlemekte acemiyiz. Modaya bir endüstriyel dönüşüm kazandırmak için alacak çok yolumuz var. Oysa, bunun altyapısı hazır. Rakamlara baktığımızda Türkiye, 2010"da tekstilde 6.4 milyar dolar, hazır giyimde (konfeksiyon) de 14.4 milyar dolarla iki sektör olarak toplamda 20.8 milyar dolarlık ihracata imza atmış. Üstelik de, bu başarıyı küresel krizin hakim sürdüğü bir yılda yapmış. Un var, yağ var peki neden helvayı yapamıyoruz Bir başka deyişle, œNeden modada sınıf atlayamıyoruz Eğer hedeflendiği gibi İstanbul, 2023"te dünyanın 5 moda başkentinden birisi olacaksa, alınacak derslere çalışmalı, ödevlerimizi iyi yapmalıyız.

Ekonomik olgu olarak moda

Son moda haftasını, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB), Moda Tasarımcıları Derneği(MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) birlikte düzenlediler. Bu işbirliği, endüstrinin, tasarımın, markaların ve eğitimin bir araya gelmesini ifade ediyor. Gelgelelim, haftanın yapıldığı binadan başlarsak, defilelere kadar uzanan zincirdeki kurumsallık halkasının çok eksiği olduğu ortaya çıktı. Santral İstanbul, böyle bir etkinlik için hiç uygun değil. Yaşanan karmaşalar, hem medyayı çok yordu, hem konukları ve hem de işin oyuncularını. Her zamanki gibi magazin boyutu öne çıktı. Haftanın Danışma Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu"nun organizasyonları güçlendirmek için celebrity (ünlü yüz) ihtiyacı olduğu görüşüne katılıyorum. Atıl Kutoğlu ile Orakçıoğlu, kendi defilelerinde bunu yaptılar. Ancak, yine de işin özü, ihmal edilmemeli. İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, çok doğru bir tesbitle œBiz yanlış yaptık. Olayın magazinden çok ekonomik boyutuna dikkat çekmeliydik diyerek bu noktaya eğildi. 18 tasarımcı ve 9 markanın katılımıyla gerçekleştirilen 21 defilede tasarımcı olarak Atıl Kutoğlu, Arzu Kaprol, Mehtap Elaidi"nin adları öne çıktı. Defile programlarında çoğu marka, kendi adlarını belirtirken, tasarımcıların ismi es geçilmişti.

Ağaoğlu"nun bina çözümü

Öncelikle modada marka olmak için bina sorununun çözülmesi gerekiyor. Söylendiğine göre hafta, gelecek yıl Yeşilköy"deki CNR Fuar Merkezi"nde düzenlenecekmiş. Bu yılki haftaya 700 bin liralık bütçeyle sponsor olan Ali Ağaoğlu ile konuştum. Ezber bozan proje olarak nitelediği Maslak Ayazağa"daki 241 bin 945 metrekarelik arazide, moda günleri ve haftaları için özel bir œModa Merkezi de inşa edeceğini söyledi. œİstanbul"u gelecekte dünyanın başşehirlerinden yapmak istiyorsak, bu sadece bina ile olmaz. Sanat, kültür, moda, eğlence ve finans kurumları da yapmak gerekir diyen Ağaoğlu"na göre çocukluk çağını yaşayan moda endüstrisi, alınan derslerle mükemmelliğe ulaşacak. Ve, son not; Defilelerden gözlemlediğime göre bu yıl baharda ve yaz aylarında kadınlar, giysilerinde canlı ve pastel renkleri bir arada kullanacak. Erkekler de mavi, siyah ve bejlere bürünecekler.
Bugün/Perihan çAKIROĞLU


Geri Dön