25 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu 'yüzde1 peşinat' ile krizi aştı

Ali Ağaoğlu 'yüzde1 peşinat' ile krizi aştı

Ali Ağaoğlu yüzde 1 peşinat formülü ile konutta krizi dağıttı  



İnşaat'ın rekor düzeyde küçüldüğü krizli 2009'da Ali Ağaoğlu, 2 bin 490 adet konut sattı. 2008'de 914 konut satan Ağaoğlu, 2009'daki başarının `kriz psikolojini yenmek için' Şubat 2009'da Bahçelievler'deki projeyle başlattığı `yüzde 1 peşinat' uygulamasıyla geldiğini söyledi ve "Müşteriye kazanacağını gösterince kriz bitiyor" dedi.

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, küresel krizin başladığı 2008 Ekim ayından 2009 sonuna kadarki dönemde 2 bin 490 konut sattıklarını bu rakamın 2008 yılında sadece 914 olduğunu söyledi. Ağaoğlu, "Bu satış başarısı kriz var diye oturmak yerine doğru yerde, kaliteli projeleri, krizde para harcamak istemeyen müşteriye, ulaşabileceği finansman koşullarında sunmakla ilgili. Biz, Şubat 2009'un ilk haftasında Bahçelievler projemizi satışa çıkardık ve 1 haftada 1200 daire sattık. Çünkü peşinatı yüzde 1'e indirdik, banka kredisiyle uzun vadeli ödeme imkanı sunduk. Peşinatı 36 sonraya erteledik. Biz konutumuzu satıp paramızı aldık. Müşteri fırsat kaçırmadı. Banka parasını sattı. Sektör de benzer yöntemlerle krizde yeniden atağa kalktı" dedi.

29 yılın ciro rekoru
2008 yılına göre sattıkları konut sayısının yaklaşık 3 misli yükseldiğini belirten Ali Ağaoğlu, Grubun 2009 yılı cirosunun da 804.7 milyon liraya ulaştığını bunun 29 yıllık Ağaoğlu tarihinin en yükseği olduğunu vurguladı. Ağaoğlu, şöyle devam etti: "Kriz 2008'in son çeyreğinde başlamıştı. Biz `oturup ağlarsak sadece kriz tetikçisi oluruz' dedik. `İşadamının görevi de sadece para kazanmak olamaz, çarkı çevirmek önemli' dedik. Krizin tam göbeğinde Şubat 2009'da Bahçelievler projesiyle insanların almama psikolojisini kırdık. O günlerde bir haftada 1200 daire satacağımıza pek inanan yoktu. Ama biz kârımızdan fedakarlık yaptık ve yeni bir ödeme modeli getirdik. Yaptığımız çok basitti; insanlara ceplerindeki parayı çıkarmadan alabilecekleri bir fırsat sunduk. Onlar da bir anda alıma geçti."

8 projeye kazma
Ali Ağaoğlu, şunları anlattı: "2009 Şubat'ından 10 Aralık 2009'a kadar 8 projeye kazma vurduk. Bu yıl 11 bin konutluk şantiyemiz olacak ki bunların 9 bini de yeni başlayacak. Olimpiyat Stadı'nın yanında  TOKİ  ihalesinden Ayazma Projesini aldık ki tek başına 4 bin konutluk bir proje. 1 milyar liralık ciro oradan bekliyoruz. Mayıs gibi lansmanı olur. Towerland'de ilk 425'e başlamıştık, 3 binden fazla devamı gelecek. 212 Projesi 520 konutluk proje ve devam ediyor. Ispartakule'de 600 konut satıldı, inşaat sürüyor. Çekmeköy'de yeni proje var. Şimdi nitelikli ofis konseptine de girdik. Piyasada bu alanda da talep çok yüksek. 4 ya da 5 tane de ofis projesi yapacağız. Seyrantepe projemiz de yılın ikinci yarısında başlayacak."

GYO kurup borsaya adım atma planı
ALİ Ağaoğlu, Ağaoğlu Şirketler Grubu bünyesinde, 4 inşaat, 8 enerji, 3 turizm ve hizmet, 2 de madencilik ve toprak sanayi sektöründe olmak üzere toplam 17 şirket bulunduğunu söyledi ve 2010'da Ağaoğlu Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketi kurarak İMKB'de kotasyona girebileceklerini söyledi. Ağaoğlu şöyle konuştu: "2010'un ikinci yarısında halka arz yapabiliriz. Borsa Başkanımız bizzat davet ettiler. Bu konuda hazırlıklarımız sürüyor. Ben ticarette her zaman `kazan kazan' prensibini uygularım. Eskiden taşeronumun hesabını da tutardım ki kazanıyorsa rahat uyurdum. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketimiz de kesinlikle yatırımcılarına kazandıracak bir şirket olacak. İçinde çok kazandıran, kira gelirleri yüksek gayiremenkuller olacak" dedi. 2009'da büyük bölümü enerji sektöründe olmak üzere 11 şirket satın aldık ki bunnların da büyük bölümü enerji sektöründe. Krizi bu konuda da fırsata çevirdik. Enerjide 700 megawatlık bir lisans portföyümüz var."

Faizler çok düştü, talep yükselir tek risk siyasi istikrarsızlık olabilir
Ali Ağaoğlu, "Bizim sektöre kasap, manav herkes girdi. Krizde büyük ölçüde onlar battı. Biz her projeyi çok ciddi ele alırız. Önce o proje için çok iyi bir pazar anketi yaparız. 230 bin kişilik müşteri bilgi bankası vardır" dedi. Konut kredisi faizlerinin çok düştüğünü bunun da sektör için büyük avantaj olduğunu vurgulayan Ali Ağaoğlu şöyle devam etti: "100 bin liralık bir kredide faizin yüzde 1.4 olmasıyla, 0.90 olması çok şeyi değiştirir. 2010'da da satışlar çok daha iyi olacak. Şu anda gördüğüm tek risk siyasi istikrarsızlık. Son günlerde tırmanan gerilim bitmeli."
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön