20 / 04 / 2024

Ali Babacan: 700 milyar dolarlık altyapı ihtiyacı var!

Ali Babacan: 700 milyar dolarlık altyapı ihtiyacı var!

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin 2023'e kadar toplam 700 milyar dolarlık bir altyapı ihtiyacı olduğunu, bu rakamın 200 milyar dolarlık kısmını kamu-özel ortaklığı ile gerçekleştireceklerini söyledi.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Biiyüyelim varsın enflasyon artsın' Kesinlikle hayır. 'Biiyüyelim biraz da cari açığımız artsın varsın' Kesinlikle hayır. 'Büyiiyelim ama bütçe açığımız artsın, yeter ki biiyüyelim' Kesinlikle hayır. Bunlar bizim ekonomik yapımıza uygun yaklaşımlar değil" dedi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ev sahipliğinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası CEBRİ)) işbirliğiyle düzenlenen 'Yatırımcılar için Altyapı Finansman Araçlarının Geliştirilmesi Konferansı" nda Babacan, Türkiye'nin 2023 yılına kadar toplam 700 milyar dolar lık bir altyapı ihtiyacı olduğunu ve bu rakamın yaklaşık 200 milyar dolarlık kısmını kamu-özel ortaklığı şeklinde gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. 


Türkiye'de kamu-özel ortaklığının 1980'li yıllara dayandığından bahseden Babacan, son yıllarda başta ulaştırma alanında kamu-özel ortaklığının yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını ve daha sonra köprü, otoyol, terminal gibi alanlarda devam ettiğini ifade etti. Kamu-özel ortaklığının, kamunun borçlanma ihtiyacını azaltması, işlerin hızlı ve kaliteli olması açısından önemli olduğunu belüten Ali Babacan, "Bunu 12 yıldır hükümet üyesi ve öncesinde özel sektörde çalışmış birisi olarak açıkça ifade ediyorum. Özel sektör ekonominin içerisine ne kadar çok girerse o ülkede verimlilik o derece artıyor ve büyümeye de katkıda bulunuyor" dedi. 


'Yatırım için de finansman için de iştah var' 



Yatırım için de finansman ıcın de ıstah olduğunu aktaran Babacan, söyle devam etti: "fakat su son bir yılda yaşadıklarımız açıkçası biraz kafalarda soru işareti oluşturdu. Bunların hepsinin far kındayız. Bunların hepsi gecıcı. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerini I urkıye, büyük bir basarı ile demokrasi olgunlugu ile gecırecek. Arkasından genel seçimlerimiz var. Bu genel secimler de demokrasiye yakışan bir olgunluk ve sukunet ıcınde geçecek. Butun bunlardan sonra Türkiye'nin dort yıl seçimsiz bir donemi var, 2019 yılına kadar. 2019 yılından 2023 yılına kadar yine dort yıl seçimsiz bir donem var. 2023 yılına kadar dort artı dörtlük seçimsiz dönemlerimiz var. İste o donemler gerçekten Türkiye'nin hamle yapması ıcın atak yapması ıcın önemli bir fırsat. 0 fırsat penceresini biz iyi kullanırsak 2023 hedeflerine cok kolay ulaşırız. Ama fırsat pencereleri de iyi degerlerfdırıImezse 2023 hedefleri de zorlaşır." Sağlık alanında kamu-özel ortaklığı projelerinin yaygınlaştırıldığını ve Türkiye'de birçok ilde şehir hastaneleri projelerine başlandığına değmen Babacan, eğitim alanında da kamu-özel ortaklığı modelinin gerçekleştirilmesi için kanun çıkarıldığını anımsattı. Babacan, altyapı projelerinde finansman temininde temel sıkıntının vade uyuşmazlığı olduğuna dikkati çekerek, uzun vadeli gelir sağlayan altyapı yatırımlarının yine uzun vadeli yatırım yapmayı düşünen finansör kesimlerle biraraya getirilmesinin önemli bir nokta olduğuna işaret etti. Uzun vadeli projelerin finansmanı için sermaye piyasalarının çok önemli bir mekanizma olması gerektiğini ve o yöne doğru bir trendin olduğunu vurgulayan Babacan, altyapı projelerine harcanan para ile finansman arasında birebir örtüşme olduğunu ve fiziksel olarak da finansmanın nereye harcandığının görülebildiğini ifade etti. 


Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve ikincil düzenlemelerle ilgili yapılanları anlatan Babacan, yapılan düzenlemelerle yatırımcıların etkin bir şekilde korunduğunu, piyasada güvenin sağlandığını, rekabetin arttırıldığım ve sermaye piyasası ile projelere uzun vadeli finansman sağlandığını vurguladı. Babacan, Türkiye'nin kurumsal yatırımcılar açısından önemli büyüme potansiyeline sahip bir ülke olarak gözüktüğünü belirterek, özellikle yeni bireysel emeklilik sisteminin küçük yatırımların, küçük tasarrufların ekonomiye kazandırılmasında önemli rol oynadığını söyledi. Türkiye'de, siyasi atmosferin biraz daha normale dönmesiyle alt yapı yatırımlarının finansmanı konusunda dünyanın ilgi odağı olan ülkelerinden birisi haline geleceğini vurgulayan Babacan, dünyanın en büyük emeklilik fonlarının, alt yapı yatırımlarını finanse eden pek çok kuruluşun Türkiye'ye sürekli ziyaretlerde bulunduğunu ve çok ciddi bir merak ve ilginin olduğunu belirtti. 


Hürses


Geri Dön