28 / 03 / 2024

Ali Babacan: Yabancıya konut satışı ihracat sayılmaz!

Ali Babacan: Yabancıya konut satışı ihracat sayılmaz!

Eski Başbakan Yardımcısı Babacan, “Yabancılara gayrimenkul satışı cari işlem hareketi değil, doğrudan sermaye girişi kalemi altında değerlendirilir. Yabancıya konut satışı istismarı önleyerek ihracat sayılabilir” dedi.



Eski Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’nin orta gelir tuzağına düşmeden yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmesi gerektiğini söyledi. Babacan, “2023 hedefleri gelişen ülkelerin durumuna bağlı, revizyon için erken” dedi.


Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti  Ankara  Milletvekili Adayı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin öncelikli sorununun orta gelir tuzağı olduğunu belirterek, “Orta gelir tuzağına düşmeden yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmemiz gerekiyor” dedi.


Dünya Bankası’nın verilerine göre, 4 bin 126 dolar ile 12 bin 735 dolar arası kişi başına düşen milli gelir, ‘üst orta gelir grubu’ olarak tanımlanıyor. 2014’te 10 bin 390 dolar olan kişi başına düşen gelir, bu yılın ikinci çeyreğinde 10 bin doların altına geriledi.


TV’de gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, şiddetle reformlara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Babacan, ekonomi alanındaki reformları belirlediklerini, bu kapsamda daha yüksek katma değerli üretim sağlanması, daha yüksek teknoloji seviyelerinin yakalanması ve ülkedeki tasarruf oranlarının yukarı çekilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Babacan, 2023 hedeflerinin hâlâ geçerli olup olmadığının sorulması üzerine de, “Hedefler 2008-2009 krizinden sonra açıklandı. Bu hedeflerin dolar cinsinden açıklanması nedeniyle kurlardan etkileniyor. Önümüzdeki dönem dünyada yapısal olarak gelişmekte olan ülkelerle ilgili farklı bir tablo ortaya çıkarsa, o zaman tabii bizim 2023 rakamları ile ilgili farklı değerlendirmeler yapılması gerekebilir” diye konuştu.


Kur dünyada hareketli


Kurlardaki hareketlerin bütün gelişmekte olan ülkelerde yüksek olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti: “TL yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 19.6 değer kaybetti. Son bir ay içinde de TL yüzde 3.5 değer kazandı. Borsa son 1 ayda gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kazanan borsa. Dünyada gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları düştü. 2023 hedefleri gelişen ülkelerin durumuna bağlı, revizyon için erken.”


Konut satışları ihracat sayılmaz


Ali Babacan son dönemde yaşanan yabancıya konut satışının ihracat kalemi sayılması tartışmalarına katıldı. Babacan, “Yabancılara gayrimenkul satışı cari işlem hareketi değil, doğrudan sermaye girişi kalemi altında değerlendirilir. Yabancıya konut satışı istismarı önleyerek ihracat sayılabilir” dedi. Babacan, konut sektörünün taleplerine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektör, ‘Burada mevzuat boşluğu, belirsizlik var, belirsizlikten haksızlıklar oluyor’ diyor. Bunun ‘Yeter ki bir adını koyalım’ diye sektörden bir talep var. Seçimlerden sonra bunun ele alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum.”


Mali disiplin tutunduğumuz en önemli dal


Ali Babacan “Ekonomide ne yaparsanız yapın, hukuk olmadan zenginlik olmuyor. Önce siyasi istikrar, ardından ekonomik istikrar ve reformlar olmalı. Siyasi istikrar gücünü demokrasiden almalı. Geçmişe bakarsak tek parti dönemlerinde daha fazla reform yapıldı” diye konuştu.


“7 Haziran seçimi asla Rusya gibi olmayacağımızı gösterdi. Vaatlerimizin kaynağı 2015 bütçesinde yer alıyor, mali disiplinden taviz yok” diyen Babacan, mali disiplinin Türkiye’nin tutunduğu en önemli dal olduğunu söyledi.


Vatan


Geri Dön