29 / 03 / 2024

Ali Babacan'dan faiz açıklaması!

Ali Babacan'dan faiz açıklaması!

Piyasada faiz oranlarının son aylarda olumlu bir trend sergilediğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düşüş trendinin oldukça belirgin olduğunu kaydetti..



Piyasada faiz oranlarının son aylarda olumlu bir trend sergilediğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düşüş trendinin oldukça belirgin olduğunu kaydetti.


Enflasyona paralel olarak faizlerin de düştüğüne işaret eden Babacan, "Geçen yıl ki enflasyon ekimde beklenenin yaklaşık 1 puan altında çıktı. Mart-nisan ayları gibi yüzde 6'lı rakamları görme ihtimalimiz de büyük. Enflasyon aşağı indikçe enflasyon artı risk primi olarak oluşan faizlerin daha da aşağı inebileceğini göreceğiz" ifadelerini kullandı.


Babacan, Hazine'nin borçlanma faizinin her vadede yüzde 8'in altına düştüğünü, bankalardaki mevduat faizi ortalamasının yüzde 9,45, ticari kredi ortalamasının yüzde 10,5, KOBİ kredilerinin de yüzde 12,5 seviyesinde bulunduğunu söyledi. Bu oranların 3-6 ay önce çok daha yüksek seviyelerde olduğuna işaret eden Babacan, şunları kaydetti:


"Kuvvetli bir aşağı düşüş söz konusu. Bu rakamlar iyi mi derseniz daha da düşmesini arzu ederiz. Daha da düşük nominal faiz, reel faiz ekonomimiz açısından önemlidir. Bunun da genel seyrinin mutlaka rasyonel bazda piyasa dengelerini gözetecek şekilde olması son derece önemlidir.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan özellikle üretimi, yatırımı desteklemeye yönelik çalışmaları olduğunu da söyledi.


Bunun, klasik yatırım teşvik programından farklı bir çalışma olduğunu ifade eden Babacan, "Onu da kuşatan ama ondan öte bir çalışma. Detaylarını, çalışması bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.


Sabah


Geri Dön