25 / 04 / 2024

Ali Çetin: Kiracılara sesleniyoruz; örgütlenin!

Ali Çetin: Kiracılara sesleniyoruz; örgütlenin!

Ali Çetin, Borçlar Kanunu yasa tasarısında kiracıları çok yakından ilgilendiren maddeler olduğunu bildirdi



Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ev sahibi - kiracı ilişkilerinde yeni kurallar getirecek Türk Borçlar Kanunu tasarısıyla, ev sahibinin her türlü olanağa ve güce sahip olacağını, kiracı olan tüketicilerin ise iyice güçsüz duruma düşeceğini öne sürdü.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesi beklenen Borçlar Kanunu yasa tasarısında kiracıları çok yakından ilgilendiren maddeler olduğunu bildirdi.

Tasarının onaylanıp yasalaşmasıyla, faturasını ödemeyen kiracının evden çıkartılabileceğini ifade eden Çetin, aynı zamanda mal sahiplerinin de akrabalarının gereksinimlerini gerekçe göstererek kiracının çıkmasını talep
edebileceğini ve yine 10 yıl sonunda en az 3 ay önce haber vermek koşuluyla herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeye son verebileceğini öne sürdü.

Çetin, "Borçlar Kanunun'da yapılan değişiklik ile ev sahipleri, kiracısı olan tüketicileri istedikleri zaman evden sokağa atabilecek" uyarısı yaparak şöyle devam etti:

"Değişiklikle; Yargıtay'ın çeşitli kararları ile ortadan kalkan "Almanya'dan oğlum geldi, evden çık" komedisi yasal hale gelmektedir. Ev sahibi ile hiçbir ilişkisi olmayan kiracının faturalarını ödememesi tahliye nedeni
sayılmaktadır. Oysa abone olunan elektrik - su gibi faturalar ödenmediğinde ilgili kurum bir ay içinde verdiği hizmeti durdurmaktadır. Dahası bu şirketler ev sahibine verilen 3 aylık depozitonun dışında kendileri de bu tür durumlara karşı ayrıca güvence - depozito almaktadırlar. Kira bedelleri düşük kaldığında ev sahipleri "emsal kira tespit davası" açarak kiralarını çevre ile aynı seviyeye getirme olanağına sahiptirler"

Çetin, demokrasinin güçsüzlerin güçlüye karşı korunmasını öngördüğünü, 1982 anayasasının bile daha güçsüz ve örgütsüz olan tüketicilerin korunmasını emrettiğini dile getirdi ve "parlamenterlere sesleniyoruz. Ev sahiplerine karşı zaten güçsüz durumda olan kiracıları daha da zor duruma düşürecek bu maddeleri genel kurulda temizleyin. Kiracılara sesleniyoruz; Örgütlenin. Örgütsüz halk köledir. Köle değil yurttaş olun. Haksızlıklara ve yoksulluğa, yolsuzluğa örgütlü karşı koyalım" çağrısında bulundu.
A.A


Geri Dön