28 / 03 / 2024

Ali Çetin: Tepkiler yüzünden doğal gaz zammı 2010'a ertelendi

Ali Çetin: Tepkiler yüzünden doğal gaz zammı 2010'a ertelendi

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Aralık ayında yapılacak doğal gaz zammının tepki çekeceği düşünülerek, 2010'a ertelendiğini savundu



Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Aralık ayında yapılacak doğal gaz zammının çok tepki çekeceği düşünülerek, 2010'a ertelendiğini savundu ve "Bakanın doğal gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğu açıklaması, tüketicilere 2010 yılında yansıyacak zammın yüzde 50 ile yüzde 70 arasında olacağını gösteriyor" dedi.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, krizin başladığı 2008 yılından bu yana hükümetin ekonomik destek paketlerinin 55 milyar lirayı bulduğunu ifade ederek, TÜİK'in verilerine göre de aynı dönemde kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolardan 8 bin dolara gerilediğini kaydetti.

Resmi verilere göre tüketicilerin kriz döneminde yüzde 25 "yoksullaştığını" vurgu yapan Çetin, 2009 başından bu yana tüm mal ve hizmetlere gıdadan suya, ulaşımdan harçlara kadar enflasyonun çok üzerinde zam yapıldığını öne sürdü.

Türkiye ve İsveç'teki benzin fiyatlarını karşılaştırarak zamları eleştiren Çetin, şunları kaydetti:

"Bugün için 95 oktan benzinin tüketiciye yansıyan litre fiyatı 3,5 lira civarına gelmiştir. Bugün aynı benzinin İsveç'teki litre fiyatı 12,12 isveç kronu yani 2,4 liradır. AB ortalaması 100 alındığında İsveç'in kişi başına düşen milli geliri 122 iken Türkiye'nin 40 civarındadır. Kişi başına düşen milli gelir açısından bakıldığında tüketicilerimiz İsveç vatandaşlarından 5 kat pahalı benzin kullanmaktadır. Tüketiciler resmen soyulduğunun ayrımında değildir."
AA


Geri Dön