16 / 04 / 2024

Ali Ekber Çakar: TOKİ ve KİPTAŞ denetime dahil edilsin

Ali Ekber Çakar: TOKİ ve KİPTAŞ denetime dahil edilsin

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, "TOKİ, KİPTAŞ gibi kuruluşlar yeni yapı denetim sistemine dahil edilmeli" dedi



Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, mevcut yapı denetim yasasının iptal edilerek yeni bir yasa çıkarılmasını isteyerek, "Bütün kamu yapıları yasa kapsamına alınmalı, TOKİ, KİPTAŞ gibi kuruluşlar yeni yapı denetim sistemine dahil edilmeli" dedi.

Çakar, Marmara Depreminin 11’inci yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, depremin çok bilimli bir mühendislik, mimarlık alanı olmasına karşın, Türkiye’de bu disiplinler için gerekli katkılar alınamadığından yakındı.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu yineleyen Çakar, Türkiye topraklarının yüzde  93’ünün, nüfusunun ve sanayi kuruluşlarının yüzde 98’inin,barajlarının yüzde 95’inin ve enerji santrallerinin yaklaşık yüzde 50’sinin deprem bölgeleri içinde yer aldığını hatırlattı.

-OLASI MADDİ KAYIP 50 MİLYAR DOLAR -
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın da (JICA), büyük çaplı bir Marmara depreminin yaratacağı ekonomik, sosyal tahribata ilişkin bir çalışma yayınladığını anlatan Çakar, iki ayrı deprem senaryosuna göre oluşabilecek muhtemel zararları açıkladı.

Çakar, büyüklüğü 7,5 ve 7,7 olacak muhtemel iki depremde sonucunda; 50 bin ile 60 bin arasında ağır hasarlı bina, 500 bin ile 600 bin arasında evsiz aile, 70 bin ile 90 bin civarında ölü, 120 bin ile 130 bin civarında ağır yaralı, 400 bin civarında hafif yaralı, bin ile 2 bin noktada su sızıntısı, 30 bin doğalgaz servis kutusunda gaz çıkışı, 140 milyon ton enkaz, 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu, 330 bin çadır, 50 milyar dolar civarında maddi kayıp tahmin edildiğini bildirdi.

Yapı denetiminin önemini de vurgulayan Çakar, Türkiye’deki 17 milyon civarındaki yapı stokunun yüzde 67’sinin ruhsatsız ve kaçak olduğunu, yapı stokunun yüzde 60’ının 20 yaş üzeri konutlardan oluştuğunu ve bunların yüzde 40’ının da depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Çakar, Marmara depremi sonrasında kamusal yapı denetim alanının ticarileştirerek özelleştirildiğini ve bunun sorunları çözmediğini ifade ederken, yapı sigortası ve mesleki sorumluluk sigortası sistemine bir an önce geçilmesini istedi.

Mevcut yapı denetim yasanının iptal edilerek yeni bir yasa çıkarılmasını da talep eden Çakar, "Bütün kamu yapıları yasa kapsamına alınmalı. TOKİ, KİPTAŞ gibi kuruluşların inşaatlarının denetimi, yeni yapı denetim sistemine dahil edilmeli" dedi.
AA


Geri Dön