26 / 04 / 2024

Ali Faruk Göksu: Kentler kimliklerini kaybetti!

Ali Faruk Göksu: Kentler kimliklerini kaybetti!

Antalya Kent Konseyi'nde Kentsel Strateji uzmanı Ali Faruk Göksu yönetiminde 'Kentlerin Geleceğinde Vizyon, Tasarım ve Sosyal Etki' adlı seminer gerçekleştirildi.



Kentlerin gerçek kimliklerim kaybettiğini ifade eden Kentsel Strateji ve TAK kurucu ortağı Ali Faruk Göksu, " Kent kimliğim esnaf mahalleli ve tasarımcılarla oluşturmaya çalışıyoruz. îmece kültürünü maalesef kentlerimizde kaybettik. Mahalle kavramını yeniden gözden geçirmeliyiz. Her şeyi gayrimenkul odaklı değil yaşam odaklı tasarlamalıyız. 

İmar plancısı yerine şehir plancısını tercih etmeliyiz" diye konuştu. 


"ÜLKEMİZİ 3.KEZ DÖNÜŞTÜRDÜK"

Kentlerde birden çok dönüşüm yapıldığını ve başarılı olunmadığını ifade eden Göksu,"Ülkemizdeki kentler 65 yılda 3 kez dönüştü. Birinci dönüşüm süreci 1950 ve 1980 yılları arasında gerçekleşti. Gecekondular ve apartmanlar ürettik. O süreçte kentlerin yarısı gecekondu, yarısı apartmandı. 2981 sayılı yasa bütün gecekondu alanlarını sağlıksız yapılaşma, riskli yapı adı altında 15 yıl içerisinde dönüştürdü. Böylece çarpık kentleşme ortaya çıktı. 1999 yılında deprem oldu ve iki dönüşümde de yanlış yapmışız diyerek üçüncü sürece girdik" dedi. 


"ANTALYA'NIN MAKRO FORMU KELEBEK"

Antalya'nın makro formunu çıkarttıklarını vurgulayan Göksu, " Bölgesel ve kentsel stratejik bakış açısı ile gelişim şemaları çizdik. Bizim amacımız kamu, özel ve sivil bir araya getirmektir. Kentlerimiz kimliklerini kaybetti. 

Kent kimliği sadece yapılaşmayla ilgili değildir. Kent kimliğim esnaf mahalleli ve tasarımcılarla oluşturmaya çalışıyoruz. Kentlerin makro görüntülerini il il çıkardık. 2 yıl önce Antalya'yı çalıştık çok çeşitli bir kent olduğu için ortaya farklı bir makro görüntü çıktı. Antalya'nın makro formunu kelebeğe benzettik" şeklinde konuştu. 



Akdeniz'de Yeni Yüzyıl 


Geri Dön