19 / 04 / 2024

Ali Kılıç: Halıda turkuaz renge talep artacak!

Ali Kılıç: Halıda turkuaz renge talep artacak!

Protokol halılarında kırmızı yerine turkuaz rengini kullanma kararının ardından sipariş verilen halı firmasında "Turkuaz rengindeki halı" mesaisi başladı. Kılıç, normal halı üretiminde de turkuaz renginde talep olacağını düşündüklerini vurguladı.




Turkuazın Türk rengi olarak kabul edilmesi dolayısıyla alınan karar gereği, ilk olarak Başbakanlık Merkezi Bina'nın girişine serilen Turkuaz rengindeki halılar büyük ilgi çekti. Kısa sürede tüm resmi kurumlarda bu rengin hakim olması bekleniyor. 


Turkuaz renkteki halıları üreten firmanın sahibi Ali Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakanlıktaki protokol halılarının değişimi için yaklaşık 15 gün önce talepte bulunulduğunu söyledi. 


Ellerindeki çok sayıda rengi ihtiva eden skalayla Başbakanlığa gittiklerini belirten Kılıç, "Turkuaz rengi için ponponlardan bir karışımı bizden istediler. Kendilerine yaklaşık 15 numune hazırladık. Değerlendirmeler sonucu birkaç numune daha yaparak bu halıya ulaştık" ifadesini kullandı.


Kılıç, renge karar verildikten sonra üretime başladıklarını ve ilk ürünün yaklaşık bir haftalık çalışmayla elde edildiğini anlattı.


Bugüne kadar Başbakanlık haricinde hiçbir kuruma halı göndermediklerini vurgulayan Kılıç, Başbakanlığa yaklaşık 700 ile 800 metrekare arasında halı ürettiklerini,  yarın da Başbakanlık Ek Bina'da halı montajı yapacaklarını dile getirdi.


İç mekanda keçe, dış mekanda jel


Turkuaz halılara, dış mekanda yoğun trafiğe dayanıklı olması için hem fiksaj hem de büküm yaptıklarına dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:


"Şu anda halen halının kalitesi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu halıyı biraz daha geliştirmeyi düşünüyoruz. Tabanını, karo halı tabanı gibi yapmayı hedefliyoruz. Başbakanlığın bizden istediği halı standardı buydu. Halılar için iç mekanlarda altına keçe kullandık, dış mekanda da jel olarak yaptık. İplik yüzde 100 fabrikamızın kendi üretimi. Halının üretimi tamamen yerlidir."


Kılıç, bundan sonra normal halı üretiminde de turkuaz renginde talep olacağını düşündüklerini vurguladı.        


Geri Dön