18 / 04 / 2024

Ali Nuhoğlu: Arsa değerine göre KDV artışı piyasayı daraltır!

 Ali Nuhoğlu: Arsa değerine göre KDV artışı piyasayı daraltır!

Ali Nuhoğlu, Arsa değerine göre yapılan vergi artışı, gelecekte piyasanın daralmasına neden olur şeklinde konuştu...




Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, 2013 yılında emlak vergilerinde yapılan düzenleme doğrultusunda, Ocak ayı itibariyle ruhsatı alınan konutların vergi oranının yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılmasının olumlu ve olumsuz etkilerinin olacağını kaydetti.


Ali Nuhoğlu; “2013 yılından önce yapılan konutların fiyatları, daha az vergi alınmasından dolayı, bu yıl yapılacaklara göre daha düşük olacağından konut stoku azalacaktır. Bugün konuşulan konut stoku 800.000 civarındadır. 15 yıllık süre için, üretilmesi hedeflenen konut miktarının ise 10 milyonun üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu uygulama, 2013 yılı itibari ile ruhsat alıp satışa çıkacak firmaları zor durumda bırakacaktır” dedi.


Nuhoğlu, toplumun her kesimini ilgilendiren, konutların deprem riskinden dolayı yenilenme zorunluluğunun önüne, beklenmeden gelen yüzde 18 gibi bir ek maliyetin konut satışlarını ciddi düzeyde yavaşlatabileceğini söyledi. Kentsel dönüşümde kat karşılığı anlaşılan sistemlerde arsa sahipleriyle müteahhitlerin KDV boyutunda nasıl mahsuplaşacağı konusunun belirsizliğini koruduğunu belirten Nuhoğlu, “Böyle bir uygulama düşünülse bile, yapımla alakalı anlaşan şirketleri ve vatandaşları alım satım bandında zor durumda bırakmayacak şekilde kademeli olarak yapılandırılması gerekiyor.


Nuhoğlu ayrıca, büyükşehirlerin dışındaki şehirlerde yeni uygulamanın geçerli olmamasının ve kentsel dönüşüm alanlarının muaf tutulmasının inşaat sektörü açısından bu zor sürecin bir tesellisi olabileceğini belirtti.


Geri Dön