20 / 04 / 2024

Ali Özgül: Emlakçılık düzenlemesi yasalaşmalı!

Ali Özgül: Emlakçılık düzenlemesi yasalaşmalı!

Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, emlakçılık düzenlemesiyle ilgili açıklamalar yaptı. Özgül, düzenlemenin yasalaşması halinde herkesin emlakçılık yapamayacağını söyledi.



Malatya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül, emlak alanında gerçekleşecek düzenlemeyle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Özgül, yasa tasarısını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ilettiklerini ve muhtemelen tasarının 16 Nisan'dan sonra yasalaşacağını belirtti. Özgül; "Emlak danışmanlığı yasası, Türkiye'de oda ve demeklerin bir araya gelerek hazırladığı bir tasarı. Bu tasarıyı TBMM'ne sunmamıza rağmen, yaklaşık 10 yıldır, orada beklemektedir ve bir türlü gerçekleştirilemedi. 28 Şubat 2017 günü, Türkiye tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkanımız ev diğer oda başkalarımızla beraber, ilk önce çevre ve şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki'ye bir ziyaret gerçekleştirdik ve yasa ile ilgili bilgiler almak istedik, çünkü biz esnaf sanatkarlar olarak Gümrük ve ticaret Bakanlığına bağlıyız ama, uygulayıcı olarak da çevre ve şehircilik bakanlığı olduğu için, çıkartılacak yasayı uygulayacak olan çevre ve şehircilik bakanımız sayın Özhaseki ile görüşmemizde bizi, gümrük ve ticaret bakanımıza yönlendirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanımızla da görüşme sağladık, Bakanımız, son gelişmeler hakkında oda başkalarımıza gereken bilgileri verdi. Referandumdan hemen sonra Nisan ayının sonlarına doğru, yasamız TBMM kuruluna girecektir. Bu yasanın mutlaka çıkartılması gerekiyor çünkü dünyada en büyük ve en güçlü yatın m aracı olan gayrimenkul, maalesef bugün en güvensiz ellerden pazarlanmaktadır buda ister istemez, sektörümüze hizmet veren insanları üzmektedir. İnşallah, referandumdan sonra tasarımız yasalaşacaktır, yasalaştıktan sonra da, bazı yaptırımlar gelecektir ve herkes vergi dairesine elini kolunu sallayarak gidip bir dilekçe vererek emlakçilik yapamayacaktır" şeklinde konuştu. 


"KONUT SATIŞLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞLER VAR" 

Malatya'da konut satışlarının her geçen yıl düştüğünü ifade eden Özgül, konut satışlarının sürekli değiştiğini ve konut alacakların biran evvel konut almaları gerektiği yönünde istatistik değerlere yer verdi. Özgül,"Malatya'da emlakçilik sektörü gerçekten son bir yıldır büyük durgunluk yaşamaktadır. TUİK'den aldığımız verilere göre, 2016 yılı sonu itibari ile 12 bin 398 tane daire satılmış. Bunun yüzde 40'ı yeni konut, diğeri ise ikinci el binalar olmuştur. Konut fiyatları Malatya İlimize göre çok düşük ama, insanların alım gücü git gide azaldığı için, daireler eskisi gibi satılmıyor, bir çok firma daireyi bitirmiş ancak elinde satamayarak bekliyor. Bazı firmalar ödemede sıkıntı yaşamaktadırlar, inşallah temennimiz o ki bu referandumdan sonra ilkbaharla beraber, diğer illerde olduğu gibi Malatya'da da büyük bir hareketlenmenin başlayacağını düşünmekteyiz. Durgunluk, büyük illeri haricinde, Akara, İzmir, İstanbul hariç diğer illerde konut satışlarında büyük bir düşüş yaşanmaktadır. Parası olup gayrimenkul ihtiyacı olan vatandaşlarımızın biran önce daire almalarını istirham ediyorum, çünkü son aylara baktığımız da daire fiyatlarında, büyük bir artışlar gözlenmektedir, maliyetlerde git gide yükseliyor, artık kimse ucuza daire alamayacaktır. Bugün Fahri Kayahan civarında 4+1 ler 300 binden aşağı kimse alamaz, ama bundan 6 ay önce aynı civarda 230 bin liraydı. Onun için parası olup da, gayrimenkul almak isteyen vatandaşlarımızın, menkullerini biran önceden almalarında fayda olduğunu 

belirtmek isterim" dedi. 


"TOKİ VATANDAŞ İÇİN BİR NİMET" 

Parası olan vatandaşların zaten müteahhit firmalardan ev aldığını söyleyen Özgül, dar gelirli vatandaş için TOKİ'nin bir nimet olduğunu nitelendirerek şunları söyledi; "TOKİ'nin yapmış olduğu daireler, dar gelirli vatandaşlar için, bir nimet olduğu görülmektedir, yaptığımız araştırmalara göre, vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar, ödeme de büyük kolaylıklar sunmaktadır. Bugün mesela 1 + 1'leri aylık 100 TL ile daire alıp orada oturabilmekte, buda vatandaş için büyük kolaylık olduğunu düşünmekteyiz. Tabi ki bu inşaat firmalarının işine gelmiyor, ama inşaat firmalan da zaten geliri yüksek olan insanlara daireler sunduğu için, zaten TOKİ'den değil de müteahhitlerden almaktadırlar. TOKİ'nin Malatya'ya daha çok konut yapması kanaatindeyim, çünkü ilimizde dar gelirli aile sahibi çok fazla olduğundan dolayı bu tür tasarruflu konutiann mutlaka daha fazla yapılması gerekiyor." 


"ACİLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI" 

Özgül, Malatya'da depreme dayanıksız binaların çok olduğunu ifade ederek, Belediyeleri acilen kentsel dönüşüm çalışmalarına önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Özgül, "Malatya bildiğiniz gibi deprem bölgesinde, Türkiye genelinde büyük bir deprem olacağı sürekli olarak konuşulmakta. Burada belediyelerimize çok acil görevler düşüyor, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımız, kentsel dönüşüme acilen hız vermeleri gerekiyor. 2000 yılından önce yapılan binaların yüzde sekseninin depreme dayanıksız olduğu belirtilmektedir. Onun için acil olarak, eski binaların yenilenmesi gerektiğini belirtmek istiyorum" diye konuştu. 


"VATANDAŞ ESKİSİ GİBİ KREDİ KULLANMIYOR" 

2000 yılından sonra vatandaşların konut kredisine fazla yönelmediklerini ifade eden Ali Özgül, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; "Bildiğiniz gibi, bankalar son üç aydır kredi faizlerini düşürdüğü gibi, ödeme seçeneklerini de çoğalttılar. Önce 10 yılın üzerinde kullandırmıyorlardı, şimdi yirmi yıla kadar kredi kullandınyorlar. Vatandaş için büyük bir kolaylık ancak, vatandaş eskisi gibi kredi kullanıp faize girmek istemiyor. Düşünün 20 Yıl 240 ay bir konut kredisi kullanacaksınız, 20 yıl geleceğinizi bağlıyorsunuz. Onun için vatandaşlar, 2000 yılının başlarında olduğu gibi krediye eskisi fazla rağbet etmedikleri gözlenmektedir." 


DOLANDIRICILARA KARŞI UYARI! 

Vatandaşın, her önüne gelen ve 'ben emlakçıyım' diyenlere tapu fotokopilerini vermemeleri uyarısında bulunan Özgül bazı kişilerin vatandaşları dolandırdıklarını ifade etti ve konuşmasını şöyle tamamladı; "Malatya'da ikamet edip de gayrimenkul alacaklara veya satacak vatandaşlarımız tapularının fotokopilerini herkese vermesinler. Bürosu olan, maliye kaydı olan, diploması olan emlakçılara versinler, diğer kişilere vermesinler. Çünkü, alıcı veya satıcıdan alınan tapunun fotokopisi ile bazı ayakçı dediğimiz, çantacılık yapan şahıslar, vatandaşlarımız dolandırmaktadırlar, bu konuda bizlere çok şikayetler gelmektedir. Ben burada gayrimenkul satıcılarının tapu fotokopilerinin her önüne gelene vermemelerini önemle rica ediyorum, bu tip uygunsuz çalışan insanlar, tapu fotokopileri elinde olduğu için bazı kişilerden kaparo alıyorlar ve daha sonrasında ortalıktan kaybolmaktadırlar."



Malatya Söz Gazetesi


Geri Dön