20 / 04 / 2024

Ali Rıza Efendi Anı Evi 19 Mayıs'ta resmi törenle açılacak!

Ali Rıza Efendi Anı Evi 19 Mayıs'ta resmi törenle açılacak!

Makedonya' da Atatürk' ün babası Ali Rıza Efendi' nin 1.5 yıl süren restorasyonla anı evine dönüştürülen aile ocağı 19 Mayıs'ta resmi törenle kapılarını açacak...



Makedonya'da Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin 1.5 yıl süren restorasyonla anı evine dönüştürülen aile ocağı 19 Mayıs'ta resmi törenle kapılarını açacak.


19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda anlamlı bir açılış gerçekleştirilecek. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği ve kısa süre içinde hayata geçirileceğini açıkladığı 'Ali Rıza Efendi Anı Evi' açılıyor. Türkiye ile Makedonya Kültür Bakanlıkları arasında imzalanan anlaşma ile anı evinin yapılmasına yönelik protokol imzalanmış ve inşaat çalışmalarına başlanmıştı. Başbakanlığa bağlı TİKA tarafından çalışmaları yürütülen proje 1.5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. Anı evi, Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu Makedonya'nın Jupa Belediyesi'ne bağlı Kocacık Köyü'nde inşa edildi. Makedonya Kültür Bakanlığı'nın proje desteğiyle inşaa edilen ve müze olarak kullanılacak olan anı evlerinin biri yöresel kültürün sergileneceği etnolojik müze olarak yeniden düzenlendi. Bu sayede evlerin bir tanesi Osmanlı dönemi Makedonya, Türklerin Kocacık'a gelişi ve Atatürk'ün Manastır günlerini anlatacak şekilde hazırlandı. Daha geniş bir alana sahip olan Ali Rıza Efendi'nin evi ise Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde yaşayan bir ev düşüncesiyle tasarlandı. Ali Rıza Efendi'nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile Atatürk'ün 10 yaşındaki günlerini gösteren canlandırmalar evdeki ilgi çekecek öğelerden. 


ANKARA'DAN BAĞLANTI 

Açılış için Makedonya'ya Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler gidecek. Emrullah İşler'e Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski eşlik edecek. Başbakan Erdoğan ise Ankara'dan yapılacak canlı yayınla anı evini açacak. Soma'daki maden faciası nedeniyle Makedonya'da sade bir tören yapılacak. Törende ölen maden işçileri için Kur'anı Kerim okunarak dua edilecek. 



Ahmet Topal/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön